DomovReceptiAmarantove polpete - dober brezglutenski vir beljakovin
Glavna jed

Amarantove polpete - dober brezglutenski vir beljakovin

Amarantove polpete - dober brezglutenski vir beljakovin
Vsi recepti
18. avgust 2020.

Amarant tudi je prišel na seznam super živil. Ob ajdi in kvinoji, je amarant eden redkih rastlinskih virov aminokislin, in tudi redka rastlina, ki je dober vir beljakovin. 

Je na tem seznamu ker je tudi naravno brez glutena in je dober vir vlaknin. Namreč, samo v eni skodelici amaranta ima celo 6 g vlaknin. Amarant je edinstveno žito, saj je njena prehranska vrednost v notranjosti semena, in ne, kot pri drugem žitu, v lupini. 

Trg je osvojil ne zaradi hranilnih vrednosti, temveč tudi v receptih, katerim se zlahka poda…prav tako tudi te polpete, ki so zelo zdrave in okusne. 

Polpete iz amaranta - recept

Postopek: 

  1. Zavrite vodo ter dodajte amarant in zmanjšajte ogenj. Pustite da amarant vri 20-25 minut. 
  2. Na ponvi na kokosovem olju prepražite čebulo in sesekljan česen za minutko, dve ter dodajte sol, poper, kurkumo in gorčico v prahu. Odstavite z ognja ter, ko je amarant kuhan, prepražene začimbe dodajte v amarant. Premešajte in pustite ohladiti. 
  3. Nadomestek za jed dodajte k ohlajenem amarantu (po navodilih  z embalaže za nadomestek za jajca). V eni skledi premešajte krušne drobtine, jedilni kvas, mlete oreščke in sezam. 
  4. Nekoliko ohlajenega amaranta vzemite v roke in povaljajte v zmes z drobtinami, kvasom, sezamom in oreščki.
  5. Z rokami oblikujte polpete, Na kokosovem olju jih pecite minutko z vsake strani. 

Imate še več amaranta? Na srečo je seznam obroka z njim neomejen in se lahko poda k vsaki jedi: 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane.  Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...