DomovReceptiBarvita solata, s katero boste razveselili svoje telo

Barvita solata, s katero boste razveselili svoje telo

Barvita solata, s katero boste razveselili svoje telo
Vsi recepti
20. marec 2019.


Ta solata je polna vitaminov in drugih hranil, potrebnih za popoln hitri obrok v službi. Polna zelenjave, z dodatkom super hranljivih semen in žita ta solata bo ostala vaša najljubša jed. Zlasti spomladi, ko smo pripravljeni na detox in barve na krožniku. 

Popolni okusi združeni v tem receptu bodo navdušili vaše okušalne brbončice

Za začetek je tukaj najljubša kvinoja. Seme, ki ga imenujejo tudi psevdožito, je bogato z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, za razliko od drugega pravega žita, vsebuje vseh 9 esencialnim aminokislin. 

Ne vsebuje glutena ter je zato odlično živilo za vse, ki trpijo za celiakijo. Med njenimi številnimi koristmi, blagodejne učinke na zdravje šteje tudi preprečevanje bolezni srca in ožilja ter diabetesa. Ni le zdrava, je tudi zelo okusna. Dobro se ujema  z različnimi živili, na vas pa je, da najdete svoje najljubše kombinacije. 

Ena najljubših kombinacij bo zagotovo tista s črnim sezamom, avokadom, blitvo in z zeljem. 

Avokado bo solati dal posebno kremasto teksturo, bliva in zelje pa bosta dodala hrustljavost, ki jo toliko obožujete, črni sezam pa jo bo obogatil z veliko hranill. 

Črni sezam je pravo bogastvo za celo telo. Je bogat s kalcijem, magnezijem, fosforjem, cinkom, selenom, vitamini A in B.  Krepi kosti, nohte in zobe. Vsebuje 2 zelo pomembni aminokislini - triptofan in metionin - ki pomagajo da telo proizvaja energijo, vzdržuje koncentracijo, dobro postavo in dobro razpoloženje. Velja tudi za živilo, ki upočasnjuje staranje. 

Ko se vse te super zdrave sestavine zmešajo, je pripravljena barvita solata, da razveseli celo vašo družino

Mešanje kuhane tricolor kvinoje, z najljubšo zelenjavo je najboljši način, da izboljšate vnos celotnih žita. Namreč, ko gre za solate, je kvinoja odlični dodatek. Bodisi se odločili na sredozemsko solato s kumarici, fižolom ali da se odločite začiniti solato s peteršiljem, pečeno koruzo ali pikantnimi paprikami, je kvinoja bolj zdrava in hranljiva izbira od prepečenega kruha. 

Kvinojo je najboljše dati na dno solate, na ta način bo absorbirala še več okusov in zelenjavnega soka. 

Postopek: 

  1. Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži, sezamova semena pa za kratek čas preprečite. 
  2. Na nekoliko oljčnega olja pražite čebulo ter dodajte gobe. 
  3. Zalijte s tamari omako, pustite da izhlapi ter dodajte zelje. 
  4. Po kratkem času odstavite z ognja ter zmešajte popečen sezam in skuhano kvinojo. 
  5. Šele na koncu dodajte blitvo in avokado ter začinite. 

Po tem okusnem obroku, je čaj za odmor in brskanje našega novičnika. Morda boste našli odličen recept za sladice! 

Zanima vas lahko tudi...