Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Bolonjska omaka brez mesa iz ječmena, ovsa in ajde
Glavna jed

Bolonjska omaka brez mesa iz ječmena, ovsa in ajde

Vsi recepti
24. marec 2016.

Ena najbolj znanih omak na svetu ima nešteto različic, ter tako tudi vegetarijansko različico. Tukaj je ena z veliko zdravih žita v glavni vlogi.

Če ste se naveličali klasične bolonjske omake, ali ste se odločili narediti pavzo od uživanja mesa, poskusite vegetarijansko različico!

Ječmen, oves in ajda odlično zgostijo to omako, vsako živilo zase je zelo hranljivo in dobro. Ječmen ima veliko prehranskih vlaknin ter ga se priporoča vključiti v jedi. Ječmenova sluz, ki nastaja pri kuhanju oluščenega zrna je vredna . Oves pa kot del prehrane z nizko vsebnostjo maščobe, visoko vsebnostjo vlaknin in z redno telovadbo je lahko učinkovit v boju proti odvečnih kilogramov. 

Čeprav se imenuje bolonjska omaka, pravzaprav ne poteka iz italijanske Bologne, kako se najpogosteje meni, temveč it območja Imola, ki je v bližini Bologne. 

Razen tega, v Italiji ji niti ni ime bolognese, temveč ragu, in čeprav jo mi najpogosteje jemo s špageti, jo Italijani uživajo s tagliatellami, širokimi rezanci. 

Kako pripraviti zdravo bolonjsko omako?

Okusna omaka iu ječmena, ovsa in ajde se lahko postreže s kakšnokoli testenino po vaši izbiri, tudi celo ob rižu dobro pride, ob kuskusu in podobnem. S to omako lahko polnite bučke ali jajčevce, ali pa jih lahko zapečete v pečici. 

Postopek: 

  1. Ječmen, oves in ajdo potopite v mlačni vodi in pustite jih stati čez noč, naslednji dan pa jih odcedite. 
  2. Čebulo in česen sesekljajta in prepražita na kokosovem olju, Dodajte odcejena žita in žlico koncentrata. 
  3. Premešajte ter dodajte tudi pelate s tekočino, vodo in nadomestek vegeti. 
  4. Kuhajte na zmernem ognju 30 minut z občasnim mešanjem. Začinite pri koncu. 

To zdravo bolonjsko omako postrezite s testeninami: 

Ne pozabite pa vse potresti s parmezanom, po jedi pa naredite odmor in preberite naš Novičnik. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.