Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Ječmenova kaša - recept in nasveti za pripravo super zdravega zajtrka
Zajtrk

Ječmenova kaša - recept in nasveti za pripravo super zdravega zajtrka

Vsi recepti
22. februar 2023.

Lahka za želodec, z veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter antioksidantov je ječmena kaša prava izbira za zdrav in okusen jutranji obrok. 

V majhnih delcih ječmena je bogastvo vrednih hranil, ki boso oskrbeli vaše telo na kakovosten način. Visoki delež ogljikovih hidratov boste oskrbeli vaš telo z energijo, prehranske vlaknine bodo zagotovile sitost dalje časa. 

Ječmenova kaša in zdravje

Ječmen je žito, ki se prideluje na Danjnem vzhodu, v Mezopotamiji vendar tudi v Evropi, Sumerci pa sjo jo, razen v kuhinji, uporabljali kot mesrno enoto in denar. 
Danes se uporablja za veliko tega. Uporablja se za proizvodnjo kruha, viskija, piva, lahko služi tudi kot nadomestek kave ali za proizvodnjo ječmenovega slada. Ko gre za zdravje, je dovolj reči, da ječmenova kaša vsebuje:

  • polinenasičene maščobne kisline
  • natrij, kalij in železo
  • dietne vlaknine
  • vitamine A in B6
  • magnezij

Kako pripraviti ječmenovo kašo?

Ječmenova kaša je preprosta za pripravo, vendar se dlje časa kuha (okoli 45 minut), no ti ni razlog, da jo ne pripravljate. Ker lahko dolgo časa stane v hladilniku, morda ni slaba ideja narediti večjo količino kaše, ter jo jesti skozi nekaj dneh, pripravite pa jo lahko tudi večer prej.

Prejšnji večer pustite ječmen da se namaka v vodi. Naslednji dan kuhajte do vrenja, razmerje ječmena in vode naj bo 1:3. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in nadaljujte s kuhanjem okoli 45 minut, ter dodajajte vodo tako, da lonec ne ostane brez vode (ječmen hitro vpija vodo). 

Ko se prepričate da se ječmen skuhal, ugasnite ogenj in pustite še uro časa, da ječmen vpije čim več vode. Otresite odvečno vodo in uživajte v odličnem žitu, če pa ste pripravili več, ostanek shranite v hladilniku.

Od ječmenove kaše lahko naredite katero koli vrsto obroka, od zajtrka do večerje in različnih malic. Ječmen lahko uporabite tudi v sladkih in slanih različicah. Odlična je kot zajtrk, zato v nadaljevanju spoznajte ječmenovo kašo kot idealen obrok. Prinašamo recept in postopek priprave!

ječmena kaša

Recept za sladko ječmenovo kašo

Naravno kremasta tekstura ječmena je popolna za pripravo okusnega in nasitnega zajtrka, zlasti ko je zunaj nekoliko bolj hladno in potrebujete topli obrok za zajtrk. Seznam sestavin za pripravo ječmenove kaše se nahaja na vrhu stranice z desne strani.

Priprava: 

  1. Prejšnjo noč pustite ječmen da se namaka v vodi.
  2. Naslednje jutro ga dajte v skledi in kuhajte, dokler ne zavre. Razmerje ječmena in vode naj bo 1:3.
  3. Ko se ječmen skuhal, ugasnite ogenj, zlijte odvečno vodo in pustite da se ohladi. 
  4. V kuhani ječmen dodajte jogurt, žlico meda in pest gozdnega sadeža. Postrezite in uživajte!

Zajtrk je najbolj pomemben obrok v dnevu zato pripravite nekatere tih zdravih receptov: 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo!

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.