Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Kako pripraviti najbolj kremast zdrob na mleku?
Zajtrk

Kako pripraviti najbolj kremast zdrob na mleku?

Vsi recepti
13. februar 2023.


Mleko, nekoliko pšeničnega zdroba in nekoliko sladkorja so sestavine za preprosto,a okusno jed ali sladico, v katerem uživajo vse starostne generacije. 

Nekdaj smo znali in pripravljali samo eno vrsto zdroba - ta pšenični, pripravljen na mleku in začinjen z nekoliko sladkorja in kakava. V naši Tovarni Zdrave Hrane lahko najdete različne (in zelo okusne) vrste zdroba: rižev, koruzni, pirin in ajdov.

Zdrob je pravzaprav grobo mleto žito. Pšenični zdrob je pridobljen z enakim postopkom mletja, kot je pridobljena moka, vendar je nekoliko večjega granulata - 0,3 do 1 mm velikosti. Drobne majhne granule pšenice se kuhajo v vodi ali mleku, nekaj minut, dokler ne omehčajo, se ne zgostijo ali postanejo kremaste konsistence. 

NUTRIGOLD pšenični griz

S temi dodatki ga lahko naredite še bolj okusnega!

Zdrob na mleku lahko okusno začinite na številne, različne načine. Eden klasikov je zagotovo kakav, mi pa vam priporočamo tudi dodajanje kockic bele ali temne čokolade za kuhanje. Zdrobu tudi lahko dodate marmelado, gozdni sadež, oreščke ali med. 

Drugače rečeno, lahko mu dodate vse, kar dodajate tudi drugim žitom, ovsenim kosmičem ali rižu na mleku. Vanilija in cimet sta odlični dodatek zdrobu. Oreščki ali rozine tudi. Preprosto ni mej - pustite domišljiji prazno pot in uživajte!

Mlečni ali navadni zdrob z vodo?

Za pripravo zdroba se najpogosteje uporablja mleko. Tudi, če želite, lahko uporabite tudi vodo, to je odvisno od vas in vaših želj, Lahko tudi eksperimentirate z mlekom: kravje nadomestite s kokosovim, mandljevim ali ovsenim mlekom, ki bo zdrobu dal zanimivo aromo in okus.

Kako se kuha zdrob?

Za pripravo zdroba res ne potrebujete veliko kulinaričnih veščin. Je preprosto: prekuhajte tekočino, potem v vročo tekočino dodajte zdrob. Zdrob je treba dodajati postopoma, z nenehnim mešanjem, dokler se popolnoma ne stopi s tekočino. Zdrob se kuha kratko, šele nekaj minut, oziroma, dokler se kaša ne zgosti. Morate se zavedati tega, da ga je treba nenehno mešati, tako da vi se izognili ustvarjanju grudic. 

mlečni zdrob

Ali se lahko zdrob skuha vnaprej?

Odgovor je ja in ne! Tehnično lahko naredite večjo serijo in jo nato samo pogrejete, vendar bo veliko težje doseči gladko in enakomerno konsistenco. Zdrob bo, namreč, počasi postaj (preveč)gost in poln grudic, to težavo pa lahko odstranite z mešanjem in ogrevanjem droba. 

Zdrob je najboljši, ko je sveže pripravljen. Priprava je tako preprosta, da ga je ni treba pripravljati vnaprej, tudi celo ko ga kuhate vsako jutro. Toda, v primeru da vam ostane malo, ga lahko ogrejte v mikrovalovni pečici ali v loncu na štedilniku, Dodajte nekoliko mleka ali vode, da se razredči in ga zmešajte s stepeno metlico čim bolj enakomerno. 

Recept in razmerje za mlečni zdrob

Seznam sestavin se nahaja prvi na vrhu spletnega mesta z desne strani. Pomembno je znati da na 1 dl mleka gre 1 jušna žlica pšeničnega zdroba in pol žličk sladkorja (po lastni izbiri). Postopek priprave je preprost in vas čaka v nadaljevanju. 

Priprava: 

  1. Mleko segrejte v loncu do vrenja.
  2. Ko mleko zavre, zmanjšajte ogenj in polagoma dodajte pripravljeni zdrob v mleko, n nenehnim mešanjem s pomočjo stepene metlice da se ne bi ustvarile grudice. 
  3. Nadaljujte s kuhanjem 5 minut z nenehnim mešanjem. 
  4. Ko se zdrob zgosti, ga umaknite iz ognja in vmešajte žlico masla in meda ali sladkorja, po želji lahko še dodate nekoliko cimeta. 

Uživajte!

mlečni zdrob

Za še več dobrih in zdravih receptov, se prijavite  na naš novi Novičnik!

Zanima vas lahko tudi: 

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.