Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Namaz iz avokada - najboljši recept za domači guacamole

Namaz iz avokada - najboljši recept za domači guacamole

Vsi recepti
14. avgust 2023.


Guacamole je priljubljena omaka ali namaz iz avokada,  ko vam razložimo zakaj je tako okusen in zdrav, boste takoj začeli s pripravo domačega guacamolea. Glavna sestavina je prav avokado, ter je jasno, da ne gre za še en masten, kalorijski in nezdrav namaz, prav nasprotno!

Kaj je guacamole?

Ste vedeli da  se u ZDA-ju vsako leto zaužije več kot 6 milijard avokada? Verjetno večina njih gre v tisti, vsem priljubljeni namaz iz avokada- guacamole! Ta je, pravzaprav, klasična mehiška jed. 

Beseda "guacamole" in omaka guacamole potekata z Mehike, kjer se avokado prideluje že več tisoč let. Ime prihaja iz azteške besede - ahuacatl (avokado) in molii (omaka). Danes je guacamole svetovno znan, ter ga ima v številnih kuhinjah po vsem svetu. 

V nadaljevanju vam prinašamo trike, vendar tudi recept za pripravo najboljšega namaza in avokada!

Avokado namaz in zdravje

Avokado vsebuje celo 11 do 17 gramov vlaknin in nenasičenih maščob, ki pomagajo v boju proti maščobnih oblog. Bogat je vir vitamina E, spodbuja regeneracijo telesa, uravnava raven sladkorja v krvi in je odličen za preprečevanje srčnih bolezni. Zmanjšuje slabi holesterol (LDL) in povečuje dober (HDL) ker vsebuje oleinsko in linolejsko kislino. Avokado vsebuje tudi folno kislino in tako pomaga ohraniti zdravje jeter, kosti in las. Ker je guacamole narejen iz avokada, lahko rečemo da je ta omaka zelo hranljiva in zdrava. Po porciji, namaz iz avokada vsebuje okoli 250 kalorij, 22 g maščob, 16 g ogljikovih hidratov in  g beljakovin. 

avokado

Sestavine za namaz iz avokada

Seznam sestavin (vendar tudi časa pripravljanja) domačega avokada je zares kratek. Vse, kar morate vedeti za pripravo guacamolea je zreli avokado, sol in nekaj začimb in dodatkov po lastni izbiri. Številni v avokadovo omako dodajajo tudi limetin ali limonin sok - nekoliko kislosti bo pomagalo uravnovesiti bogastvo okusa avokada. Po želji pa lahko dodate tudi drobno sesekljano čebulo, koriander, čili ali paradižnik. 

Kako izbrati popolno zreli avokado?

Trik za popoln guacamole je uporaba avokada, ki je dovolj dozorel. Nedozorel in pretrd avokado ne bo dobre teksture , vendar tudi okusa ne. Pri kupovanju preverite dozorelost avokada z nežnim stiskom z zunanje strani. Izberite temnejši avokado - če je avokado popolnoma zelen, možnost da je trd in nezrel so velike. Pazite da je prožen na dotik, vendar ne do te mere, da se razpada. Torej, avokado mora biti relativno mehek in nekoliko temnejše barve. 

S čimer uživati namaz iz avokada?

Guacamole omaka odlično se poda k različnim jedem. Odličen je za nachose, tudi kot preliv ali priloga za tortilje, enchillade, tacose, losos na žaru ali pečeni piščanec v pečici. Odlično se poda s kruhom, pecivom, krekerji in zdravimi čipsi. Odličen je kot dodatek sendvičem, solatam in različnim drugim gastronomskim dobrotam. 

namaz od avokada na kruhu

Kako shranjevati guacamole?

Guacamole je najboljše zaužiti takoj. Kot tudi jabolko, avokado začne oksidirati in porjavi v zelo kratkem času, ko se prereže. Vendar, kislina v limetinom soku, ki jo dodajate guacamoleu, lahko upočasni ta proces. Če želite, da vaša omaka iz avokada vsebuje čudovito, zeleno barvo, takoj po pripravljanju, prestavite ga v skledo, pokrijte s plastično folijo in stisnite plastično folijo, da bi iztisnili ves zrak. To bo zaščitilo vašo omako od oksidacije in temnjenja. Guacamole lahko shranjujete v hladilniku na ta način do 3 dneh. Če guacamole spremeni barvo, lahko nežno odstranite rjave deleže in jih vzžete ali jih vmešate v preostanek guacamole omake, preden ste jo postregli. 

Guacamole - različice

Preprost guacamole: najbolj preprosta različica guacamolea je le  pasiran avokado s soljo. Ne dovolite, da vam pomanjkanje drugih sestavin bo razlog, da ne pripravite guacamole. 

Hitri guacamole: za zelo hitri guacamole vzemite 1/4 skodelice salsa in jo premešajte s pasiranim avokadom. 

Nimate dovolj avokada? Da povečate porcijo guacamolea, dodajte ali kislo smetano ali sveži sir v svojo guacamole omako. 

guacamole na tortilji

Namaz iz avokada in sira

Klasičen namaz in avokada se pripravlja iz avokada, limone in sira. za dodatno kremno teksturo in še boljši okus, v vašo omako lahko dodate še 150 g krem sira. Za pripravo namaza iz avokada in sira, avokado očistite, dajte v namizni mešalnik, dodajte mu nekoliko soli in popra, nekaj kapljic soka limona, malo česna, krem sir in vse za kratek čas zmešajte, dokler se vse sestavine ne združijo, a tekstura ni gladka in kremasta. 

Kako pripraviti najboljši guacamole? Recept in postopek priprave

Seznam vseh sestavin se nahaja na vrhu recepta z desne strani. Sestavine prilagodite svojim željam in okusu, če pa vam nekateri začimb ne ustreza, ali ga nimate pri roki, ga lahko izpustite. 

Postopek priprave: 

  1. Narežite avokado. Prerežite avokado na polovico in odstranite koščico. Zarežite znotraj avokada s togim nožem in z žlico izdolbite meso avokada ter ga dajte v skledo. 
  2. Z vilico grobo zmečkajte avokado (ne pretiravajte)
  3. Dodajte preostanek sestavin po okusu: sok in limonin sok, potem tudi sesekljano čebulo, koriander, črni poper in čili. Vse dobro premešajte. 
  4. Postrezite takoj: Če namaz pripravljate nekaj ur naprej, položite plastično folijo na površino guacamolea in pritisnite navzdol, da ga pokrijete, da preprečite zrak (kisik v zraku povzroči oksidacijo, zaradi česar bo gucamole porjavel.)
  5. Okrasite z rezinami rdeče redkvice
  6. Postrezite s tortilja čipsom po izbiri ali naredite domače krekerje. 

Uživajte! 

Za še več okusnih in zdravih receptov, se prijavite na naš brezplačen NOVIČNIK!

Zanimalo vas bo tudi...

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.