Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Guacamole je priljubljena omaka ali namaz iz avokada, ko vam razložimo zakaj je tako okusen in zdrav, boste takoj začeli s pripravo domačega guacamolea. Glavna sestavina je prav avokado, ter je jasno, da ne gre za še en masten, kalorijski in nezdrav namaz, prav nasprotno!
Ste vedeli da se u ZDA-ju vsako leto zaužije več kot 6 milijard avokada? Verjetno večina njih gre v tisti, vsem priljubljeni namaz iz avokada- guacamole! Ta je, pravzaprav, klasična mehiška jed.
Beseda "guacamole" in omaka guacamole potekata z Mehike, kjer se avokado prideluje že več tisoč let. Ime prihaja iz azteške besede - ahuacatl (avokado) in molii (omaka). Danes je guacamole svetovno znan, ter ga ima v številnih kuhinjah po vsem svetu.
V nadaljevanju vam prinašamo trike, vendar tudi recept za pripravo najboljšega namaza in avokada!
Avokado vsebuje celo 11 do 17 gramov vlaknin in nenasičenih maščob, ki pomagajo v boju proti maščobnih oblog. Bogat je vir vitamina E, spodbuja regeneracijo telesa, uravnava raven sladkorja v krvi in je odličen za preprečevanje srčnih bolezni. Zmanjšuje slabi holesterol (LDL) in povečuje dober (HDL) ker vsebuje oleinsko in linolejsko kislino. Avokado vsebuje tudi folno kislino in tako pomaga ohraniti zdravje jeter, kosti in las. Ker je guacamole narejen iz avokada, lahko rečemo da je ta omaka zelo hranljiva in zdrava. Po porciji, namaz iz avokada vsebuje okoli 250 kalorij, 22 g maščob, 16 g ogljikovih hidratov in g beljakovin.
Seznam sestavin (vendar tudi časa pripravljanja) domačega avokada je zares kratek. Vse, kar morate vedeti za pripravo guacamolea je zreli avokado, sol in nekaj začimb in dodatkov po lastni izbiri. Številni v avokadovo omako dodajajo tudi limetin ali limonin sok - nekoliko kislosti bo pomagalo uravnovesiti bogastvo okusa avokada. Po želji pa lahko dodate tudi drobno sesekljano čebulo, koriander, čili ali paradižnik.
Trik za popoln guacamole je uporaba avokada, ki je dovolj dozorel. Nedozorel in pretrd avokado ne bo dobre teksture , vendar tudi okusa ne. Pri kupovanju preverite dozorelost avokada z nežnim stiskom z zunanje strani. Izberite temnejši avokado - če je avokado popolnoma zelen, možnost da je trd in nezrel so velike. Pazite da je prožen na dotik, vendar ne do te mere, da se razpada. Torej, avokado mora biti relativno mehek in nekoliko temnejše barve.
Guacamole omaka odlično se poda k različnim jedem. Odličen je za nachose, tudi kot preliv ali priloga za tortilje, enchillade, tacose, losos na žaru ali pečeni piščanec v pečici. Odlično se poda s kruhom, pecivom, krekerji in zdravimi čipsi. Odličen je kot dodatek sendvičem, solatam in različnim drugim gastronomskim dobrotam.
Guacamole je najboljše zaužiti takoj. Kot tudi jabolko, avokado začne oksidirati in porjavi v zelo kratkem času, ko se prereže. Vendar, kislina v limetinom soku, ki jo dodajate guacamoleu, lahko upočasni ta proces. Če želite, da vaša omaka iz avokada vsebuje čudovito, zeleno barvo, takoj po pripravljanju, prestavite ga v skledo, pokrijte s plastično folijo in stisnite plastično folijo, da bi iztisnili ves zrak. To bo zaščitilo vašo omako od oksidacije in temnjenja. Guacamole lahko shranjujete v hladilniku na ta način do 3 dneh. Če guacamole spremeni barvo, lahko nežno odstranite rjave deleže in jih vzžete ali jih vmešate v preostanek guacamole omake, preden ste jo postregli.
Preprost guacamole: najbolj preprosta različica guacamolea je le pasiran avokado s soljo. Ne dovolite, da vam pomanjkanje drugih sestavin bo razlog, da ne pripravite guacamole.
Hitri guacamole: za zelo hitri guacamole vzemite 1/4 skodelice salsa in jo premešajte s pasiranim avokadom.
Nimate dovolj avokada? Da povečate porcijo guacamolea, dodajte ali kislo smetano ali sveži sir v svojo guacamole omako.
Klasičen namaz in avokada se pripravlja iz avokada, limone in sira. za dodatno kremno teksturo in še boljši okus, v vašo omako lahko dodate še 150 g krem sira. Za pripravo namaza iz avokada in sira, avokado očistite, dajte v namizni mešalnik, dodajte mu nekoliko soli in popra, nekaj kapljic soka limona, malo česna, krem sir in vse za kratek čas zmešajte, dokler se vse sestavine ne združijo, a tekstura ni gladka in kremasta.
Seznam vseh sestavin se nahaja na vrhu recepta z desne strani. Sestavine prilagodite svojim željam in okusu, če pa vam nekateri začimb ne ustreza, ali ga nimate pri roki, ga lahko izpustite.
Postopek priprave:
Uživajte!
Za še več okusnih in zdravih receptov, se prijavite na naš brezplačen NOVIČNIK!
Zanimalo vas bo tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: