Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Cimet se uporablja več kot tisoč let zaradi svojih močnih proti-glivičnih in proti-virusnih lastnin.

Cejlonski cimet za zdravo in čudovito kožo

Cimet se izpostavlja kot začimba ne le da izboljša okus številnim jedem, temveč tudi da zdravi številne okužbe in bolezni. Obstaja nekaj raziskav o pozitivnih delovanjih cimeta na diabetes, izgubo las, povišan holesterol, spomin, artritis in kožne bolezni. 

V nadaljevanju izvedite , zakaj je cejlonski cimet edini pravi cimet, na katere vse načine prispeva k zdravju ter kako ga uporabiti v kulinarične, vendar tudi kozmetične namene. 

Vsebina

Cejlonski cimet - kaj je in zakaj je tako dober za vaše zdravje?

Cejlonski cimet se imenuje tudi pravi cimet. Je bolj zdrava različica navadnega cimeta, ki je zelo razširjen in se prodaja v supermarketih in navadnih trgovinah. Če uporabljate veliko cimeta, vsekakor kupujte cejlonski cimet, Cimet, namreč, vsebuje veliko več kumarina, substance, ki po študijah v večjih količinah lahko povzroča okvaro jeter. 

Cejlonski cimet je aromatična začimba, ki se že od antičnih časov uporabljal tudi v kitajskem zdravilstvu kot pomoč pri prehladu, splošni šibkosti ter kot zdravilo za prebavo, danes pa je znan po številnih kuhinjah po vsem svetu. Bogat je z antioksidanti i fenoli, ki sta nepogrešljivi v boju proti okužb. Pridobljen je iz lubja zimzelenega cimetovca (Cinnamomum verum) z luščenjem, sušenjem in mletjem notranje plasti lubja mladih vej, v nasprotju s kitajskim cimetom (Cinnamomum cassia) pa ne vsebuje kumarina, ki je v večjih odmerkih toksičen za telo.

Starodavna kitajska medicina uporablja cejlonski cimet za zdravljenje prehlada, glavobola, slabost in splošno šibkost telesa. V Ayurvedi je cejlonski cimet naravno zdravilo za diabetes in boljšo prebavo. Sodobna raziskovanja potrjujejo da cejlonski cimet zelo pozitivno vpliva na zdravje človeka. 

Ima protivnetno, antioksidativno in protimikrobno derlovanje vir je vlaknin, ki prispevajo normalnem delovanju prebave, je naravni vir mangana, ki prispeva k normalni presnovi ustvarjanja energije, ohranjanju normalnih kosti in zaščiti celic pred oksidativnim stresom, hkrati pa je dober vir kalcija, železa in cinka. 

Kako uporabljati cejlonski cimet?

Cimet ima veliko zdravstvenih prednosti. Cimet se že več kot tisoč let uporablja zaradi svojega močnega proti-glivičnega in proti-virutnega delovanja, zmanjša tveganje za bolezni, povzročene z bakterijami. Vsebuje veliko močnih antioksidativnih spojin ter pomaga preprečiti prezgodnje uničenje zdravih celic v telesu in na koži. 

Čeprav nas sladko, leseni okus cimeta pogosto spominja na zimsko praznično obdobje, cimet vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zaradi katerih se mora uživati skozi vse leto. 

Idealen je dodatek k vsaki sladici, katere si lahko spomnite, njegova močna aroma zaželena je kako v jutranjem napitku, tako tudi v popoldanski kavi ali večernem čaju. Zato, malo cejlonskega cimeta dodajte v kavo, čaj, jogurt ovsene kosmiče, sadne solate in priljubljene sladke in slane recepte. 

Dodatek cimeta vašim priljubljenim jedem lahko vam pomaga da zmanjšate vnos sladkorja in dodatne kalorije, kako bi lahko izgubiti odvečne kilograme in se bojevali proti Candide, diabetesa in zmanjšane energije. Priporočilo je uživati eno- dve žlički cejlonskega cimeta na dan. 

Odlična je izbira za osebe na paleo in LCHF načinu prehrane, dodatna možnost ekološkega cejlonskega cimeta je ta, da se lahko uporalja v kozmetične namene, več o tem lahko preberete v nadaljevanju besedila. 

Čaj iz cejlonskega cimeta - naravno zdravilo

Prehlad in kronični kašelj sta lahko veliki težavi. Eno žličko meda premešajte s četrtino žličke cimeta, Uživajte jo trikrat na dan. Kašelj in simptomi prehlada bosta menda izginili v najmanj 3 dneh. 

Če pa imate težave s kilogrami, v številne jedi dodajte žličko cimeta. Odlično se bo podal kašam, ki jih uživate za zajtrk, ter številnim sladicam in napitkom. Iz cimeta naredite čaj,  s katerim lahko zmanjšate kilogram več in okrepite imunski sistem. Prelijte 1/2 žličke cejlonskega cimeta s skodelico vroče vode in pustite da stoji 30 minut. Takrat je čaj pripravljen za uživanje ter ga lahko uživate skozi celega dneva. 

cejlonski cimet čaj

 

Cejlonski cimet za zdrave in sijajne lase

Cimet velja za rastlino ki "dopolni" gube, oziroma da izziva povečevanje volumna kože. To pomeni da z uporabo cimeta spodbujate krvni obtok v površinskih slojih kože. 

Cimet se lahko uporabi kot pripravek za "prehrano" kože glave. Naredite pasto tako da uporabite 1 žlico cimeta, ¼ žlice toplega oljčnega olja in 1 žlice meda. Vmasirajte v kožo glave in pustite da deluje 15 minut. Potem sperite zmes tako da uporabite navaden šampon. Cimet deluje kot sredstvo eksfolijacije (odstranjevanja površja mrtve kože) in hrani mešičke las.

Za zdravo kožo preizkusite maslo iz cejlonskega cimeta

Ekcem je lahko zelo neprijetna težava na koži po čem ostanejo svetli madeži. Z mešanico 1 žlice ceylon cimeta in 1 žličke meda se simptomi ekcema značajno zmanjšajo. 

Številni  imajo težave s problematično kožo obraza: imajo mozolje in akne. Sonce tudi lahko pospeši madeže na obrazu. Če imate to neprijetno težavo, obstaja enostavna in preverjena rešitev, ki jo lahko naredite doma - maska z medom, cimetom in limono. 

Za to vrhunsko masko potrebujete 1/2 žličke cimeta,1 žličko meda, 1/2 žličke limoninega soka ter 1/2 žličk muškatnega oreška. Dobro premešajte vse sestavine ter jih nanesite na problematične predele obraza. Če imate zelo občutljiv obraz, ne dodajte limono. Izognite se območju okoli oči. Prvih nekaj minut vas bo malo pekel obraz, vendar se bo pozneje umirilo. Masko pustite da deluje okoli 25 minut in sperite z mlačno vodo. Če vam ostane maska, jo lahko hranite v hladilniku do 3 dne.

cejlonski cimet maska za lice

Recepti s cejlonskim cimetom

V našem zdravem kotičku vaš čaka število okusnih in zdravih receptov s cejlonskim cimetom, v nadaljevanju pa prinašamo nekatere naših priljubljenih, če pa jih poskusite, nam vsekakor sporočite svoje vtise! 

palačinke s cimetom

Kje kupiti cejlonski cimet?

Zdravilni cejlonski cimet lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se rajši odpravili do Hrvaške, je tukaj seznam trgovin. 

cejlonski cimet

Za dodatne zdrave recepte in nasvete se prijavite na naš novi novičnik in prvi izvedite vse novice iz Tovarne Zdrave Hrane!  S prijavom na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Lahko vas zanima tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.