Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Vitamin B12 - zakaj je pomemben in kako ga nadomestiti?

Vitamin B12 - zakaj je pomemben in kako ga nadomestiti?

Brez vitamina B12 naš telo preprosto ne zmore

Vitamin B12 ali kobalamin je neizogiben za normalno delovanje organizma, prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter ustvarjanju energije. V nadaljevanju izvedite kateri so simptomi pomanjkanja tega pomembnega vitamina in kako ga najhitrejše nadomestiti. 

Počutite se utrujeno in šibko? Morda vam manjka vitamin B12. Vitamin B12 ia pomembno vlogo v številnih aspektih zdravja in lahko prispeva k zdravju kosti, ustvarjanju rdečih krvnih celic, visoki ravni energije in dobi volji. Uravnotežena in hranljiva prehrana ali uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom B12 vam lahko pomaga da zadostite priporočenem dnevnem vnosu. 

Vsebina:

Kaj je vitamin B12?

Vitamin B12, znan tudi kot kobalamin, je esencialni vitamin, katerega vaše telo potrebuje, vendar ga ne more proizvajati samo. Naravno ga ima v živalskih izdelkih, vendar se tudi dodaja določeni hrani in je na voljo kot peroralno prehransko dopolnilo. 

Vitamin B12 ima veliko pomembnih vlog v telesu. Podpira normalno delovanje vaših živčnih celic in je potreben za ustvarjanje rdečih krvnih celic in sintezo DNA. Za večino odraslih je priporočeni dnevni vnos 2,4 mikrogramov (mcg), čeprav je ta številka nekoliko večja za nosečnice ali doječe matere. Vitamin B12 lahko koristi vašem telesu na veliko impresivnih načinov, kot na primer za povečanje energije, izboljšanje spomina in pomaga v preprečevanju bolezni srca. 

vitamin b12

Vitamin B12 - zakaj je bistven za zdravje?

V nadaljevanju smo našteli številne prednosti vitamina B12 za naše zdravje, ki temeljijo na znanosti. 

Vitamin B12 je vključen v proces ustvarjanja rdečih krvnih celic. Ko so količine vitamina B12 preveč nizke, se spreminja proizvodnja rdečih krvnih celic, kar povzroča megaloblastno anemijo. Ustrezne ravni vitamina B12 so bistvene za zdravo nosečnost, precej pa so pomembne za preprečevanje prirojenih okvar možganov in hrbtenjače. 

Kobalamin je lahko zelo pomemben za zdravje vaših kosti. Nizke ravni tega vitamina v krvi so povezane s povečanim tveganjem za osteoporozo in zmanjšano kostno gostoto. Vzdrževanje ustrezne ravni vitamina B12 zmanjšuje raven homocisteina v krvi. To lahko pomaga v preprečevanju razvoja s starostjo povezane degeneracije makule.

Vitamin B12 nam je treba za proizvajanje serotonina, kemikalije pristojne za regulacijo razpoloženja. Prehranska dopolnila vitamina B12 lahko pomagajo izboljšati vaše razpoloženje. B12 tudi lahko prepreči atrofijo možganov in izgubo spomina, vendar je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali lahko dodajanje tega vitamina izboljša spomin pri tistih, ki nimajo pomanjkanja.

V kolikor ste nenehno izčrpani, morda vam primanjkuje vitamina B12. Namreč, prav je ta vitamin vključen v proces proizvajanja energije v vašem telesu. Uživanje prehranskih dopolnil lahko izboljša vašo raven energije, vendar le če vam primanjkuje vitamina B12. Poleg tega, vitamin B12 lahko zmanjša homocistein v krvi, vrsto aminokisline, ki je povezana s povečanim tveganjem za srčne bolezni. Raziskovanja, vendar, začasno ne podpirajo trditev, da vitamin B12 lahko zmanjša to tveganje. 

Optimalne ravni vitamina B12 so pomembne za kosti, kožo in nohte. Vendar je pomembno zavedati se tega, da jemanje prehranskih dopolnil verjetno ne bo izboljšalo vaše zdravje las, kože in nohtov, če so ravni tega vitamina v vašem telesu že dovolj velike.

vitamin b12 prehransko dopolnilo

Kateri so simptomi pomanjkanja vitamina B12?

Vitamin B12 opravlja nekoliko pomembnih funkcij v telesu, vključno z ohranjanjem živčnega sistema zdravim. Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroča število težav, kot so: 

  • ekstremna utrujenost
  • pomanjkanje energije
  • splošna šibkost telesa
  • mravljinčenje in odrevenelost
  • otekel in boleč jezik
  • razjede v ustih
  • mišična oslabelost in bolečine v sklepih
  • psihološke težave, ki lahko vključujejo depresijo
  • težave s spominom, razumevanjem in presojo

 

utrujenost in izčrpanost

Faktorji tveganja za pomanjkanje vitamina B12

Faktorji tveganja za pomanjkanje vitamina B12 vključujejo zmanjšano sposobnost absorpcije tega vitamina zaradi nizkega izločanja klorovodikove kisline, jemanja nekaterih zdravil ali bolezni prebavil in operacij. Osebe, ki so vegani in vegetarijanci so tudi v nevarnosti, ker se vitamin B12 večinoma nahaja v živalskih izdelkih. 

Torej, drugače kot večina vitaminov, B12 se v rastlinah lahko najde v zelo majhnih količinah. Zaradi tega sta vegani in vegetarijanci najbolj dovzetna za pomanjkanje vitamina B12 v telesu. Rešitev je v uživanju večje količine teh izdelkov: sojinega napitka, oreščkov. Vendar se svetuje tudi jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom B12. 

Vitamin B12 - v kateri hrani ga ima?

Vitamin B12 je bistvena hranljiva snov, ki jo vaše telo potrebuje za številne procese, ki se opravljajo v telesu vsak dan. V velikih količinah se nahaja v živalskih izdelkih, obogateni hrani in prehranskih dopolnilih. Živila ki vsebujejo vitamin B12 so najprej živalsko meso, riba, jajce in mlečni izdelki. 

Bolj natančneje, nekateri najbogatejših virov tega vitamina so ledvice, goveje meso, sardine, školjke in mlečni izdelki. Bodisi želite povečati zaloge vitaminov bodisi preprečiti pomanjkanje, uživanje te hrane lahko bistveno izboljša vaše celotno zdravje. Vegetarijanci in vegani, nosečnice ali doječe matere in druge osebe, ki so v rizični skupini za pomanjkanje vitamina B12, bodo morda morali jemati prehranska dopolnila z vitaminom B12. 

 

Vitamin b12 v hrani

Kako najhitrejše nadomestiti vitamin B12?

Vitamin B12 je vitamin topni v vodi ter ga je zelo pomembno vnesti z ustrezno prehrano ali prehranskimi dopolnili. Kot smo že preden omenili, vitamin B12 je odgovoren za številne telesne funkcije in lahko prispeva vašem zdravju in vitalnosti na različne načine; s podpiranjem zdravja kosti, izboljševanjem razpoloženja in ohranjaje zdravja vaših las in kože. Vnos zadostne količine vitamina B12 skozi prehrano je najpomembnejši. Če pa se trudite zaužiti zadosten priporočeni vnos ali imate zdravstveno stanje, ki negativno vpliva na absorpcijo, so prehranska dopolnila preprost način za povečanje vnosa B12.

Dober način da zadostimo dnevne potrebe po vitaminih predstavljajo Nutrigold B kompleks vitamini, ki vsebujejo vseh 8 esencialnih B vitaminov, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje in vitalnost.  Ta skupina sestoji se iz 8 vitaminov B1,B2,B3, B5, B6, B7, B9, B12 ter je vsak od njih izjemno pomemben za normalno delovanje našega telesa. Tako bo Nutrigold B kompleks prispel k: 

  • normalni presnovi ustvarjanja energije
  • zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti
  • normalnem delovanju živčnega sistema ter psihološki funkciji
  • vzdrževanju zdrave kože in las
  • presnovi železa
  • normalnem delovanju srca

Če se ukvarjate s športom, jeste nezdravo in enotno prehrano ali ste vegetarijanci, vsekakor vam priporočamo Nutrigold B vitamin kompleks, tako da lahko zadostite svoje dnevne potrebe za vitaminom B. 

nutrigold b kompleks

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

Lahko vas zanima tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.