Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Spoznajte tofu - živilo ki je pred 1000 letih nastalo na Kitajskem, in danes pa se vse pogosteje najde v zdravih kuhinjah po vsem svetu!
Kaj je tofu? Ali je zdrav? Ali lahko vpliva na hormone? Ga lahko uživajo otroci? Ali obstaja največja dnevna količina, ki jo ne smemo preseči? Čeprav tofu obstaja že stoletja in je redno del številnih receptov, številni še vedno ne vedo skoraj nič o tem rastlinskem živilu, imajo veliko dvoma ter se sprašujejo ali je res tako zdrava kako številni govorijo. Na ta in številna druga vprašanja o tofuju odgovarjamo v nadaljevanju besedila. Prinašamo vam tudi odlične recepte ki se bodo, po prvi preizkušnji, zagotovo našli tudi na vašem jedilniku.
Vsebina:
Tofu ali "sir iz soje" je sveži izdelek pridobljen s koagulacijo sojinega mleka s pomočjo koagulantov (limoninega soka, črnuha ali kalcijevega sulfata) Gre za rastlinski izdelek izredno kakovostne hranilne vrednosti. Tofu je, namreč, bogat z beljakovinami in vsebuje malo maščob, in zaradi svojega rahlo nevtralnega okusa je odličen s številnimi drugimi živili!
Čedalje bolj priljubljen je prav zaradi prijetega okusa, preproste priprave in hranilno kakovostne sestave. Tofu je nepogrešljivo živilo vegetarijanskega in veganskega jedilnika, vsebuje veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, ki so pomembne za normalno delovanje telesa. Lahko je odlični nadomestek za meso v številnih jedeh, vsekakor pa je pomembno poudariti da je brez glutena, ter je primeren tudi za osebe, ki trpijo za celiakijo.
Tofu se na policah trgovin lahko najde v različnih različicah. Zlasti so priljubljeni sveži, svilnati, dimljeni in marinirani tofu, vse bolj so priljubljeni tudi drugi prehranski izdelki s tofujem, kot so salama, klobasica in namazi iz tofuja. Tofu je danes možno kupiti v nekaj različnih različic, ki se predvsem razlikujejo po teksturi in aromi.
Svilnati tofu
Svinati tofu, kot me je tudi ime, je svilnate, mehke konsistence, kot je puding, z nežno, gladko površino. Odličen je za pripravo kremastih belih omak, jutranjega "umešanega jajca " brez jajc, okusnih solat, pireja, prelivov, kremastih sladic in različnih drugih receptov. Kakovosten in ekološki svilnati KATO tofu , ki bo v hipu obogatil vaše jedi, lahko kupite v naši spletni trgovini.
Sveži (naravni) tofu
Naravni tofu je s teksturo podoben ovčjem siru, ni gladke teksture ter ima drobne majhne luknjice. Se prodaja v celem kosu ter se zlahka reže na kockice, lahko se razdrobljen doda tudi v solate. Lahko se pripravi na nešteto načinov, kuhanjem ali s peko, ena zmed velikih prednosti je relativno nevtralen okus. Lahko se začini ter potem da na žar, cvre ali praži. Nutrigod sveži tofu je odlična izbira, ker je:
Dodajte ga sesekljanega na kocke v juho, enolončnico ali ga v tenkim rezinam popražite začinjenega za ponvi na okusen, hranilno bogat način, kot prilogo ali glavno jed. Malo začimb po vaši volji, malo domišljije in Nutrigold tofuja in imate hranljiv obrok pripravljen v hipu!
Dimljeni tofu
Zlato rjava barva, izrazit okus čvrsta tekstura in nežna, rahlo pikantna aroma - zaradi tega je dimljeni tofu odličen za številne jedi. Primeren je za obroke ki se pripravljajo na ponvi, dobro se bo ujel s testeninami ali z rižem, odličen pa je kot priloga s kruhom. Nutrigold dimljeni tofu je vrhunski 100% hrvaški sveži izdelek, pridobljen s skrbno predelavo soje iz ekološke pridelave, po čem je obogaten z neustavljivo dimljenimi aromami naravnega bukovega lesa. Ne vsebuje dodanih sladkorjev in je bogat vir beljakovin za vegane in vegetarijance, ker vsebuje vse esencialne aminokisline.
Tofu je nizkokalorično, beljakovinsko živilo rahlega okusa. Proizvaja se iz kondenziranega sojinega mleka v procesu, ki je podoben proizvodnji isra ter vsebuje številne hranljive snovi. Prav zaradi tega je postal priljubljena alternativa mesu, posebej med vegani in vegetarijanci Je bogat z beljakovinami in vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje, da bi normalno delovalo. Je nizke kalorične vrednosti, 100 g izdelka ima okoli 140 g kalorij. Vsebuje okoli 15 g beljakovin in le nekaj gramov ogljikovih hidratov. Vsebuje železo, fosfor, magnezij, cink ter vitamine B skupine in vitamin E.
En odmerek 100 g čvrstega tofuja z dodatkom kalcija vsebuje:
Ker tofu vsebuje veliko hranil v malo kalorij, je odlična izbira za vse, ki se držijo diete. Sestava hranil v tofuju je odvisna od vrste koagulanta, ki se uporabil za njegovo izdelavo. Tofu ima malo kalorij, vendar veliko beljakovin, vsebuje številne pomembne vitamine in minerale, vključno z magnezijem in manganom. Ker se zlahka prebavlja, ga lahko uživajo tudi otroci, vendar tudi starejše osebe.
Tofu se proizvaja iz soje. Soja je rastlina stročnica zelo visoke hranilne vrednosti, ki vsebuje naravne rastlinske spojine, ki se imenujejo izoflavoni. Ti delujejo kot fitoestoigeni lahko vežejo in aktivirajo estrogenske receptorje v telesu. V nekaterih primerih se izoflavoni obnašajo kot hormon estrogen, vendar ne smemo pozabiti, da je njihov učinek veliko šibkejši.
Številne zdravstvene prednosti tofuja vključno z zmanjšanim tveganjem za raka, diabetesom in srčnimi bolezni se pripisujejo njegovi visokivsebnosti izoflavona. Eden pogostih strahov je, da lahko izoflavoni v tofuju povečajo tveganje za raka, zlasti pri ženskah po menopavzi. Vendar pa je celovit pregled ustreznih študij, ki ga je opravila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ugotovil, da izoflavoni ne povečujejo tveganja za raka dojke, ščitnice ali maternice (1).
Sojini izdelki, kot je tofu,so znani po svojih učinkih na znižanje holesterola. Pravzaprav so dokazi tako močni, da so regulatorji v Združenih državah in Kanadi odobrili zdravstvene trditve, ki povezujejo sojine beljakovine z manjšim tveganjem za bolezni srca (2). Na primer, nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo sojo, nižjo raven skupnega in LDL (slabega) holesterola kot tisti, ki soje ne uživajo. Prav tako imajo običajno višje ravni HDL (dobrega) holesterola (3).
Znanstveniki verjamejo, da kombinacija vlaknin, beljakovin in izoflavina lahko vpliva na zdravje srca. Razen tega, strokovnjaki svetujejo da uživanje tofuja namesto hrane živalskega izvora kot je meso, jajc in mlečnih izdelkov verjetno pomaga zmanjšati skupno količino nasičenih maščob v prehrani, kar dodatno prispeva k zdravju srca. (4)
Če še niste kuhali s tofujem, je čas da ga končno poskusite, prepričani smo pa da po prvi preizkušnji bo postal redno živilo na vaših jedilnikih. Znan tudi kot sojin sir, tofu je odlčina izbira za vsak obrok. Ko se marinira z začimbami ali duši v različnih omakah, tofu kot goba vpija arome in vzame nase kateri koli okus vi želite.
Priprava tofuja je enostavna in vam ne bo vzela veliko časa. Če je tofu v vodi, ga lahko daste na ponev z nekoliko olja in dušite vse dokler ni hrustljav. Če je tofu v olju, lahko ga spečete na ponvi ali v pečici. Tofu se lahko doda tudi solatam, smoothiejem, omletam, lahko pa se uporablja tudi kot nadomestek mesa v jedeh kot sta stroganoff ali chili con carne. Lahko ga dodate v testenine ali k rižu, primeren pa je za pripravo namazov in domačih paštet.
V nadaljevanju izpostavljamo nekaj priljubljenih metod pripravljanja tofuja:
Praženi tofu
Odcedite tofu in ga dajte ne ponev z nekoliko olja. Pražite ga z vsake strani, dokler ni rahlo rumen ter hrustljav, potem ga dodajte v solato smoothie ali drugo jed po vaši izbiri.
Pečeni tofu
Odcedite tofu in ga narežite na kocke. Zložite ga na ponev, ki smo jo malo olili, in pecite v pečici pri 220°C, dokler ne postane hrustljava. Nato ga lahko dodate solati, testeninam, rižoti ali woku z zelenjavo.
Tofu na žaru
Tofu odcedite in narežite na kocke. Z malo olja ga dajte na rešetko žara in pecite toliko časa, da postane hrustljav. Nato ga lahko dodate solati ali postrežete z zelenjavo na žaru.
Tofu - dodatek omakam
Odcedite tofu in ga narežite na kocke. Zložite ga v ponev z npr bešamel omako in kuhajte vse dokler omaka ni kremasta in se ne združi s tofujem.
Namaz iz tofuja
Odcedite tofu in ga dajte v namizni mešalnik. Mešajte vse, dokler ni penast in kremast. Recet za odličen namaz iz tofuja lahko najdete tukaj
Izberite način priprave tofuja, ki vam največ ustreza. Pustite domišljiji prazno pot in uživajte v hranilno vrednih obrokih s tofujem.
Iščete okusen, zdrav in enostaven recept s tofujem? Za vas vsa dan pripravljamo zdrave in okusne recepte, številne pa lahko najdete v našem zdravem kotičku. Spodaj vam prinašamo nami priljubljene recepte, ki jih preprosto morate poksusiti!
Tofu je eden najbolj priljubljenih virov beljakovin rastlinskega izvora. Izjemno je lahki za prebavo, ker so v postopku proizvajanja odstranjene vlaknine in ogljikovi hidrati topni v vodi. Lahko se pripravijo na nešteto načinov, zaradi svoje edinstvene sposobnosti vpijanja okusov. Ne vsebuje nobenih sestavin živalskega izvora, ter je popoln za vegane in vegetariance, uživajo pa ga lahko vsi, od otrokov do starejših oseb.
Mariniranje ja najboljši način za dodajanj dodatnega okusa tofuju. Ko se marinira z začimbami, tofu vpije okuse ina rome, ter lahko prevzame skoraj vsaki okus, ki si ga želite. Kupimo lahko tudi dimljeni tofu, ki je nekoliko bolj izražene arome, vendar se tudi ta lahko marinira.
Da bi vpil čim več arom, tofu pred mariniranjem iztisnite da bi odstranili odvečno vodo. Tofu preprosto položite med več plasti papirnatih serviet ali čisto kuhinjsko krpo, previdno stisnite z rokami in nanj za približno 20 minut postavite težek predmet, na primer ponev. Tofu lahko pustite v marinadi čez noč, če pa se vam mudi ali preprosto ne želite čakati na naslednji dan, bo dovolj tudi pol ure.
Zamisli za marinad je veliko, lahko kombinirate tudi različne sestavine: sojino omako, bbq omako, chili, gorčico, javorjev sirup, curry, česen, mešanico sredozemskih začimb, sezamovo olje, limonin sok. V nadaljevanju vam prinašamo nekaj odličnih idej za marinade za tofu.
Recepti za tofu marinade
Marinada je odličen način da se tofu obogati z dodatnimi okusmi, Tukaj je nekaj idej za marinade, ki jih lahko poskusite:
Marinada iz soje in meda: Premešajte 3 žlic omake iz soje, 2 žlici medu, ščepec popra in 1 žličko limoninega soka. Narežite tofu na kocke in ga dajte v marinado. Pustite da stoji v hladilniku najmanj pol ure.
Marinada BBQ omaka in čili:
Premešajte 3 žličk BBQ omake, 1 žličko limoninega soka in ščepec čilija v prahu. Narežite tofu na kocke in ga dajte v marinado. Pustite da stoji v hladilniku najmanj pol ure.
Marinada iz sojine omake
3 žlic soja omake, 1 žlica sezamovega olja, 1/2 žlic česna, 1 žlica jevorjevega sirupa. 1 žlička mletega čilija. Vse sestavine za marinado zmešajte ter dajte v skledo za mariniranje in dodajte tofu. Ko je prirpavljen za kuhanje, ga odcedite in pražite na povni z nekoliko olja, vse dokler ni hrustljav. Lahko ga potem dodate v solate, testenine, rižota in jedi po izbori. Uživajte v jedi s tofujem!
Tofu po super cenah lahko kupite v naši spletni trgovini Tovarna Zdrave Hrane. Če vam je dovolj tipkanja po tipkalnici, ter se raje sprehajate in potujete, odpotujte na Hrvaško, tam najdete lahko naslednje poslovalnice:
Tofu je zdrava in hranilna možost, posebej če se uživa u zmernih količinah in če se uporablja kot del uravnovešene prehrane. Je bogat vir beljakovin i drugih hranljivih snovi, vključno z magnezijem, železom in esencialnimi aminokislinami. Zaradi tega je odlična možnost za vegetarijnce, vegane, venar tudi tiste, ki poskušajo zmanjšati vnos mesa in želijo vnesti nove okuse v svoj tedenski jedilnik!
Še veliko zdravim receptov vas čaka na našem brezplačnem NOVIČNIKU! S prijavo na naš novinik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo!
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: