Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Ribji ali goveji kolagen: Kateri kolagen je boljši za kožo, lase in sklepe?

Ribji ali goveji kolagen: Kateri kolagen je boljši za kožo, lase in sklepe?

V besedilu preberite vse o ribjem in govejem kolagenu in izvedite katera je najboljša izbira za vas.

Ker se proizvodnja kolagena naravno zmanjša po 20 letu starosti, se priporoča dodatno ga uživati v obliki prehranskih dopolnil. tako da bi dlje časa ohranili mladosten videz, goste lase, zdrave kosti in sklepe. V besedilu preberite katere so prednosti in slabosti, podobnosti in razlike med najbolj priljubljenimi vrstami kolagena - ribjim in govejim.

Vsi članki
17. november 2023.

Kolagen je strukturna beljakovina, ki se nahaja v vezivnem tkivu, koži, kitah, kosteh in hrustancu. Da strukturno podporo tkivom in je pomembna v celičnih procesih. S staranjem se kolagen razdrobi, delovanje fibroblastov oslabi, naravna proizvodnja kolagena v telesu pa se močno upočasni. Te spremembe, skupaj z izgubo druge pomembne strukturne beljakovine, elastina, popeljejo do pojav znakov staranja, povešene kože in gubic. Čeprav so izguba in poškodba kolagena s starostjo neizogibni, nezdrava hrana in nezdrav življenjski slog lahko dodatno pospešijo ta proces.

Pretirano izpostavljanje soncu, kajenje, uživanje predelane hrane in hrane polne sladkorjev lahko vodi do prezgodnjega staranja, prispevajoč procesu, ki se imenuje glikacija, kjer se zmanjšuje proizvodnja kolagena in moti kolagenovo sposobnost komuniciranja z okoliškimi celicami in beljakovinami.

Prav zaradi tega se vse več ljudi odloči za uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen. Na trgu obstajajo kolageni v tekoči obliki, ampule in tablete s kolagenom. Odvisno od vira kolagena, obstajajo ribji in goveji kolagen, in številni se sprašujejo kateri od teh 2 je boljši in bolj zdrava izbira. 

Z veliko različnih možnosti kolagena na trgu, izbira je lahko zavajajoča, vendar nadaljujte z branjem tega besedila, ker boste izvedeli vse o prednostih in slabostih dveh najbolj priljubljenih kolagenovih prehranskih dopolnil.

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, tetivama, kostima i hrskavici.

Katera je razlika med ribjim in govejim kolagenom?

Ribji in goveji kolagen sta naravni viri kolagena, njihove pa so zdravstvene prednosti podobne. Obstaja, vendar, nekaj razlik v sestavi in načinu uporabe. Goveji kolagen je kolagenski produkt tipa 1 in 3, ki se večinoma pridobiva iz kravje kože. Je relativno poceni in se ponavadi uporablja iz izboljševanje zdravja kože, črevesja in sklepih. Morski (ribji) kolagen je izdelan iz ribje kože in lusk ter vsebuje predvsem kolagen tipa 1. Ribji kolagen je visoke biološke razpoložljivosti, proizveden je na trajnosten način in v kliničnih je študijah dokazano da pomaga zmanjšati globino gub in povečati raven vlage v koži. 

Izbira med ribjim in govejim kolagenom je odvisna od vaših potrebah. Obe vrsti kolagena so dobri vir kolagena, glavna pa je razlika med njimi njihov vir. Goveji se kolagen večinoma izločuje iz govejega hrustanca ali kože, medtem ko se ribji kolagen izloča iz ribje kože, kosti in lusk. Nekateri so ljudje lahko alergični na ribji kolagen, ter bi, v tem primeru, goveji kolagen bil boljša izbira za njih.

Ribji kolagen vsebuje več koncentriranega kolagena v primerjavi z govejim, zaradi česa je boljša izbira za ljudi, ki želijo kolagen uživati v obliki prehranskih dopolnil. Ribji kolagen vsebuje tudi naravne minerale, kot so kalcij, železo in cink, ki pomagajo v proizvodnji kolagena v telesu. Poleg tega, je bogat vir esencialnih aminokislin, kot sta prolin in hidroksiprolin, ki sta pomembna za sintezo beljakovin in proizvodnjo kolagena v telesu. 

Goveji kolagen, z druge strani, vsebuje več mineralov kot sta fosfor in magnezij, ki so pomembni za zdravje kosti in mišic.Goveji kolagen tudi vsebuje glicin, aminokislino ki pomaga v lajšanju stresa in preprečuje bolečine v mišicah. 

Vrste (tipi) kolagena

Razlikujemo kolagen tip 1 tip 2 in kolagen tip 3. Ko gre za vplivanje na kožo, je kolagen tip 1 najbolj pomembni in najboljši, največ pa ga je v morskem, oziroma ribjem kolagenu, vendar je prisoten tudi v svinjskem kolagenu, kot tudi v govejem. Goveji kolagen vsebuje kolagen tip 1 in tip 3, ribji pa kolagen tip 1 in tip 2. Oba vira vsebujeta kolagen tip 1. Tudi ribji in goveji kolagen vsebujeta 18 aminokislin in zaznamujeta jih prisotnost velikih količin glicina, prolina in hidroksiprolina. 

Skratka, izbira med ribjim in govejim kolagenom kot prehranskem dopolnilu je odvisna od vaših potreb in osebnih preferenc. Oba sta lahko koristna za vzdrževanje zdravja kože, kosti in mišic. V nadaljevanju preberite vse informacije o govejem in ribjem kolagenu. 

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, tetivama, kostima i hrskavici.

Goveji kolagen - kaj je in kako se proizvaja?

Goveji kolagen pridobivajo iz kravje kože s kompleksnim procesom, v katerem se beljakovine hidrolizirajo, kolagenske beljakovine pa razgradijo na manjše, bolj prebavljive aminokisline. Hidroliziran goveji kolagen je najpogostejši vir kolagena v prehranskih dopolnilih. Goveji kolagen je predvsem sestavljen iz kolagena tip 1 in tip 3, dveh vrst kolagena ki dve vrsti kolagena, ki vplivata na rast in obnovo kosti, kit, ligamentov in kože . Da bi telo zgradilo lastni kolagen tip 1 ali 2, potrebuje vse zaloge aminokislin, kot sta glicin in prolin, ni pa boljšega vira teh aminokislin od - že ugotavlajte - kolagena! Ko se uživajo vsak dan, prehranska dopolnila kolagena dajo telesu vse aminokisline, ki jih telo potrebuje za obnovitev zdravega vezivnega tkiva.

Zdravstvene prednosti govejega kolagena

Kolagen prispeva k zmanjšanju bolečin v sklepih. Od pogostih bolečin v sklepih do osteoartritisa in revmatoidnega artritisa, goveji kolagen spodbuja proizvodnjo hrustanca, kar lahko lajša bolečine v sklepih. Torej, goveji kolagen je dobra izbira če imate bolečine v sklepih in pri osteoartritisu. med ostalim je dober vir beljakovin. Poleg tega, goveji kolagen lahko zmanjša simptome puščajočega črevesja. Aminokisline, ki so v govejem kolagenu lahko pospešijo okrevanje mišic, posebej če se uživajo po treningu. Goveji kolagen je tudi odlična izbira, če ste alergični na morske sadeže, in če ne morete uživati ribji kolagen. 

Kje kupiti goveji kolagen?

V Tovarni Zdrave Hrane lahko kupite visoko kakovostna prehranska dopolnila s kolagenom. Nutrigold kolagen Bones and Joints  je obogaten z okusnim in naravnim okusom po jabolkih in ima edinstveno BODYBALANCE® formulo peptidov hidroliziranega govejega kolagena in hialuronske kisline za regeneracijo sklepov z dokazanimi učinkovinami, kot so MSM, hondroitin in glukozamin, ki prispevajo k gibljivosti in lajšajo bolečine v sklepih in kosteh. Formula BODYBALANCE® z vrhunskimi hidroliziranimi peptidi kolagena ima bistveno večjo absorpcijsko moč v prehranskih dopolnilih, kot so Nutrigold Bones & Joints, od tistih v hrani. Visokokakovosten Nutrigold goveji kolagen lahko kupite v naši spletni trgovini. 

 

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, tetivama, kostima i hrskavici.

Če pa iščete mešanico govejega in svinskega kolagena, Nutrigold 100% hidrolizirani kolagen v prahu je najboljša izbira za vas. Priporočen dnevni vnos je 10 gramov ali dve žlički, pomešani s sokom, jogurtom, vodo, smutijem ali kosmiči. Naročate ga lahko v naši spletni trgovini. 

Ribji kolagen (morski kolagen) - kaj je in kako se proizvaja?

Čeprav so osnove za juhe in enolončnice  v številnih tradicionalnih kulturah že od nekdaj izdelane iz ribjih kosti, prehranska dopolnila iz ribjega kolagena so relativno nova na trgu. Za proizvodnjo ribjega kolagena se uporabljajo precej ribja koža in luske, hidrolizirajo pa se na enak način kot goveja koža pri proizvodnji govejega kolagena. 

V telesu ribji kolagen deluje na enak način kot goveji kolagen, zagotavlja aminokisline bistvene za izgradnjo močnega, zdravega vezivnega tkiva. Vendar, drugače kot goveji, ribji kolagen je gotovo izključno kolagen tip 1. molekule peptida pa so manjše velikosti, zaradi česa so bolj biološki razpoložljivi in hitrejše se absorbirajo. Ribji kolagen je boljši pri povečevanju celotnega kolagena tip 1 v telesu in predvsem, vpliva na kožo, nohte in lase ter kosti. Morski kolagen je tudi posebej bogat z aminokislinom hidroksiprolin, ki je pomembna komponenta kože, sten krvnih žil in drugih vezivnih tkiv.

Prednosti ribjega kolagena

Ribji kolagen obnavlja tkiva, lahko vrne prožnost koži in zmanjša pjav gub. Bogat je z antioksidanti, ki ki blokirajo proste radikale in ščitijo kožo pred oksidativnim stresom in staranjem. Znanstveno je dokazano, da ribji kolagen pomaga povečati raven vlažnosti kože in pomaga zaščititi pred škodljivimi učinki izpostavljenosti UV žarkom in fotostaranja. Ribji kolagen je popolna izbira za ljudi, ki ne prenašajo goveje izdelke. Njegovi rahli učinki na kožo so idealni za osebe, ki želijo izboljšati kakovost kože in upočasniti znake staranja. 

Kakšen je okus ribjega kolagena?

Kljub temu, da je pridobljen iz ribe, ribji kolagen nima vonj ali okus po ribi, saj se ribje olje odstranjuje pri izdelavi. Zato se, če je v prahu, lahko doda v kavo ali čaj, in ne bo vplival na okus ali vonj hrane.

Kje kupiti ribji kolagen

Ribji kolagen visoke kakovosti lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane. Nutrigold hidroliziran ribji kolagen vsebuje popolno kombinacijo kolagena, hialuronske kisline in vitamina C, ki s skupnim delovanjem prispevajo k ustvarjanju kolagena za normalno delovanje: krvnih žil, kosti in hrustanca, kože, dlesni in zobeh. Posebna formula Peptan® kolagena v Nutrigold kapsulah, ki je naravni bioaktivni izdelek z več kot 95% beljakovin, je enaka kolagenu ki se nahaja v človeških kosteh in koži. Tako prispeva k odlični biološki uporabnosti in absorpciji v človeškem telesu. Nutrigold kolagen je tudi obogaten z vitaminom E in B2, ki ne le da so odlični za našo kožo, temveč tudi prispevajo k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Kapsule hidroliziranega ribjega kolagena priporočamo vsem, ki želijo nahraniti svojo kožo znotraj, in predvsem ženskam, starejšim od 30 let.

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, tetivama, kostima i hrskavici.

Najboljši ribji kolagen - Nutrigold Collagen + za kožo, lase in nohte

Če imate raje kolagen v prahu, poleg tega pa iščete kolagen, ki bo blagodejno vplival na vašo kožo, lase in nohte, izberite Nutrigold Collagen+ za kožo, lase in nohte. Nutrigold Kolagen + za kožo, lase in nohte je kompleksna hranljiva pijača za tonus in elastičnost kože. Priporoča se ženskam po 30. letu in vsem, ki želijo negovati kožo od znotraj navzven. Ta kolagen vsebuje Naticol® je patentirana formula ribjega hidroliziranega kolagena in ima najboljši učinek na kožo, lase in nohte, saj se njegove molekule odlično absorbirajo v človeškem telesu. Nutrigold formula obogatena s cinkom in vitaminom C, ki prispevata v boljši absorpciji Naticol-a®. Nutrigold kolagen ne vsebuje soli in "slabe maščobe", oziroma, nasičene maščobne kisline, ter je bogat z beljakovinami in z vitaminom c. 

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, tetivama, kostima i hrskavici.

Goveji ali ribji kolagen - kaj j boljše?

Ne glede na to ali izbrali goveji ai ribji kolagen, ne boste zgrešili. Oba zagotavljata močne zdravstvene koristi in bosta z redno uporabo pomagala vašemu telesu ostati zdravo in močno. Odločilni dejavnik pri izbiri ribjega ali govejega kolagena je odvisno od vaših osebnih preferenc, prehranskih omejitev in zdravstvenih težav, kot so alergije.

Za še več zdravih nasvetov, se prijavite na naš brezplačni NOVIČNIK! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.