Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kako izbrati kremo za zaščito kože pred soncem + nasveti za varno bivanje na soncu

Kako izbrati kremo za zaščito kože pred soncem + nasveti za varno bivanje na soncu

Izvedite, kako na natančen način zaščititi kožo pred soncem!

Poletje je prišlo, mi pa vam prinašamo nasvete in priporočila dermatologov za varno bivanje na soncu!


V zadnjih letih se vse več govori o negativnem vplivu prekomernega sončenja.

UV žarki delujejo na pigmentne celice kože in omogočajo njeno porjavitev, vendar v koži povzročajo tudi ustvarjanje prostih radikalov, oziroma visoko reaktivnih molekul, ki poškodujejo celice kože, ter prispevajo do prezgodnjega staranja in raka kože. Porjavela koža nastane kot posledica stimulacije melanociov. 

To so celice v koži, ki pod vplivom UV žarkov ustvarjajo melanin, pigmentno beljakovino, ki povzroča porjavitev kože, vendar jo ne ščiti pred škodljivimi vplivi sončnih UV žarkov. Pomembno je vedeti, da se skozi življenje številka melanocitov , ki naravno ščitijo kožo, zmanjšuje. Tudi število in aktivnost melanocitov se individualno razlikujeta, obstajajo pa tudi regionalne razlike.

Nasveti za varno bivanje na soncu

Čeprav sonce ima tudi blagodejni učinek, saj spodbuja produkcijo vitamina D v telesu, paziti je treba na negativni vpliv UVA in UVB sevanja na kožo in oči, ki je lahko nevarno za vse, še posebej za otroke. Za varno preživljanje vročih poletnih dni upoštevajte vse potrebne zaščitne ukrepe, predvsem pa upoštevajte naslednje.

Namažite kožo obraza in telesa najmanj uro časa preden zaidete na sonce. Tako ste lahko prepričani, da je koža zaščitena. Zmotno je prepričanje, da se kože med bivanjem v senci ne sme mazati! Tudi ko je oblačno, doseže kožo 80 odstotkov UV-sevanja.

Ni priporočljivo bivati na soncu v času od 11 do 16 ur. Pred in po tem času je treba sprejeti ustrezne zaščitne ukrepe.

Ni je treba pozabiti, da telo začne s proizvajanjem vitamina D po 10 minutah bivanja na soncu (ne neposrednem!). Ta vitamin spodbuja absorpcijo kalcija, kar je dobro za krepitev kosti in zob. Več o vitaminu D in njegovi pomembnosti za zdravje celega telesa lahko preberete v našem prejšnjem besedilu

Ker sredstva za zaščito kože pred sončenjem izginejo s potenjem ali s kopanjem, jih moramo spet nanašati, celo vsake 2 uri med bivanjem na plaži. 

krema s spf zaščito

Kako izbrati kremo za zaščito kože pred soncem?

Pomembno je pravilno izbrati ustrezno UV zaščito n to zaščitnih krem ki blokirajo UVA in UVB žarke. Gre za pripravke, ki ščitijo pred škodljivim delovanjem UV žarkov, tako da absorbirajo, oziroma ne prepuščajo del sončnih žarkov, ki so odgovorni za nastanek poškodb kože. Embalaža zaščitnih sredstev je označena s "SPF" (iz eng. sun protection factor), kar pomeni da vsebujejo zaščito pred UV sevanjem. 

Ko je sposobnost absorpcije večja, večji je tudi faktor zaščite SPF-a. Zaščitni faktor izračunamo tako, da primerjamo čas, ki je potreben, da nastane sončna opeklina na zaščiteni koži, s časom, ki je potreben, da nastane opeklina na nezaščiteni koži. Tako, na primer, zaščitni faktor 20 pomeni da je treba 20-krat daljše izpostavljanje soncu, da ne bi nastale poškodbe kože enake temu, kot da sploh ne bi uporabili zaščitna sredstva. 

Preparati z "sun block" zaščito maksimalno preprečujejo sončnim žarkom dostop do kože, vsebujejo pa mineralne snovi, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid, katerih delci kot ogledala odbijajo in sipajo sončne žarke. Takšne pripravke boste prepoznali po tem, da se težje razmažejo in dolgo časa puščajo sledi nanosa, z dodatkom visokih koncentracij UV filtrov pa res zmanjšajo prodor sončne svetlobe na minimum.

Zaščitni faktor, ki ga bomo uporabili, je odvisen od tipa kože oziroma tena in od predvidene dolžine bivanja na soncu, če se ne moremo izogniti izpostavljanju sončnim žarkom od 10-16 ur, ko je moč UV žarkov največja.  Pri izbiri zaščite je treba misliti tudi na refleksijo sončnih žarkov iz okolja (morje, pesek), kot tudi o nadmorski višini ter začasnem UV- indeksu na določenem območju, ki izraža dnevno jakost ultravijoličnega sevanja.

Zaščitno kremo namažite tudi, ko ste v senci, saj se UV žarki odbijajo od vode, kamenja ali peska (do 90 % sončnih žarkov se odbija od peska, morja). Upoštevajte, da UVA in UVB sevanja ne poneha niti v času oblačnih dneh. Za osebe s svetlo in zelo svetlo poltjo priporočamo UV zaščitni faktor SPF30, za osebe s temno in zelo temno kožo pa zaščito z vsaj UV zaščitnim faktorjem SPF15.

Tinktura balzam od mrkve spf 30

Zaščitna sredstva na kožo je treba nanašati pol ure preden se izpostavljate soncu, treba jih je znova nanašati vsake 2 uri. saj sredstva za zaščito pred sončenjem izginejo z znojenjem ali s kopanjem v vodi (morju). Treba je tuDi nanesti zadostno količino UV zaščitnega sredstva, ker, če se nanese preveč tanek plast, takrat se zmanjša tudi zaščitni faktor SPF (ni več faktor SPF30 temveč je faktor SPF15).

Za odraslo osebo srednje višine, je treba pri uporabi nanesite najmanj 35 ml izdelka na kožo celega telesa, oziroma najmanj 1 čajno žlićko na vsako roko, nogo, prednji in zadnji del trupa ter pol čajne žličke za obraz, vključno z ušesi in vratom.

Sredstvo z zaščito SPF15 filtrira skoraj 93% UVB sevanja, medtem ko SPF30 filtrira skoraj 96%. Torej SPF30 ne daje dvakrat večjo fotozaščito od sredstev SPF15.

Ko gre za vrste izdelkov, mleko za sončenje se zlahka nanaša in hitro vpija, ter se priporočajo za zaščito telesa in za vse tipe kože, medtem ko geli, zaradi svojih lastnosti, so primernejši za osebe, nagnjene k alergijam. Olja za sončenje, zaradi prenizkega faktorja, dermatologi ne priporočajo. Za zaščito obraza in dekolteja, so boljša sredstva v obliki krem, ki so obogatena s sestavinami za nego in je prilagojena vrsti kože. 

zorina mast krema za licebiovitalis krema za sunce

Kako zaščititi otroke?

Otroci so posebej občutljivi, zato otroke, mlajše od 3 leta ne bi smeli izpostavljati sončnim žarkom. Ker pa je malčke težko zadržati v senci, se obvezno namažite z zaščitno kremo z oznako "total block". Otrok ne sme na sonce brez zaščite za glavo. Zaželeno je, da ima pokrovček, ki bo zaščitil otrokove oči pred močno sončno svetlobo. Naj nosi tanka, svetla oblačila (temne barve privlačijo toploto!). Na kožo otroka namažite posebno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 30 in več). Mlajši kot je otrok, višji mora biti zaščitni faktor.

Zorina mast krema za sunčanje spf 50

Zato priporočamo, da otroci, zlasti majhni otroci v času 11 do 16 ure niso na prostem, oziroma na soncu, temveč v zaprtem prostoru, če pa že grejo ven, jim priporočamo oblačila dolgih rokavov. 

Njajveč UV žarkov, namreč, koža prejme do 18 leta (kar 80 % celotne življenjske izpostavljenosti), zato sta izobraževanje in preventiva nujni že od malih nog. Čim prej starši vključijo zaščito pred soncem v vsakodnevne aktivnosti svojih otrok, tem manjše je njihovo življenjsko tveganje za kožnega raka.

Torej, najpomembnejša priporočila za bivanje na soncu so: 

  1. Bodite čim več v senci.
  2. Pazite, da vas sonce ne opeče.
  3. Nosite klobuk, kapo in UV zaščitne očala v času, ko je sonce najmočnejše.
  4. Uporabite kreme za fotozaščito z najmanj SPF30+ zaščitnim faktorjem z jasno deklaracijo UVA in UVB zaščite. 

Uživajte v poletju! 

V Tovarni Zdrave Hrane lahko nabavite še veliko naravnih in varnih izdelkov za sončenje, celotno ponudbo si lahko ogledate v nadaljevanju. 

Naravne kreme in olja za sončenje

P.S kateri izdelek vi uporabljate ali boste uporabljali za sončenje? Napišite nam v komentarjih! 

sunčanje

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.