Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Mandljevo olje - čudež za lase, kožo in kuhanje!

Mandljevo olje - čudež za lase, kožo in kuhanje!

Spoznajte zdravilno mandljevo olje!

Mandljevo olje s svojimi hranljivimi sestavinami pomirjajoče vpliva na suho in občutljivo kožo ter jo obnavlja. Odlično je tudi za kožo obraza, saj ne zamaši pore. Mandljevo olje je obnovljivo, biološki razgradljivo in zato je okolju prijazno. 

Vsi članki
05. maj 2023.

Mandlji so pravi zaklad zdravja, polni so zdravih maščob, fitokemikalij, vitaminov in mineralov. American Heart Association priporoča uživanje mandljev, zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob, ki so dokazano koristne za zdravje srca in srčno-žilnega sistema. Kaj pa je z mandljevim oljem, ali so vse te lastnosti koristne? Izvedimo skupaj vse prednosti tega dragocenega olja!

Kaj je mandljevo olje?

Skoraj pol vsebine sušenega mandlja je olje. Zreli mandlji se stiskajo, tako da izločijo olje, s pomočjo minimalne toplote. Nerafinirano madljevo olje ščiti hranljive snovi in okus olja. Mandljevo olje velja še kot olje sladkega madlja, polno je vitaminov E, poleg tega je odličen vir magnezija, fosforja in bakra. Tudi deluje protivnetno in krepi odpornost. Vsebuje omega-3 maščobne kisline ter lahko pomaga vzdrževati zdravo raven holesterola. verjame pa se da lahko pomaga zmanjšati tveganje za boleznimi, kot so rakave bolezni in bolezni srca. 

Prednosti mandljevega olja - zdravi ekceme, akne in luskavico

Madljevo olje že stoletja se uporablja za pomirjanje kože in zdravljenje manjših ran in brazgotin. V starodavni kitajski in ayurvedski medicini se je mandljevo olje uporabljalo za zdravljenje kožnih bolezni - ekcemov in luskavice. 

Ne le da lahko nahrani suho kožo, lahko tudi izboljša polt. Mehča, uravnotežuje absorpcijo vlage in izgubo vode. Ker deluje antibakterijsko in vsebuje veliko vitaminov A, se olje lahko uporablja za zdravljenje aken. Njegova koncentracija vitaminov E tudi lahko pomaga v celjenju poškodb sonca, zmanjšati znake staranja in beliti brazgotine. 

Zaradi svoje sestave je mandljevo olje eno najbolj kakovostnih za nego: 

  • mono in dvojno nenasičene maščobne kisline, ki kožo posebej nežno nahranijo in zaščitijo
  • visok delež oleinske kisline naredi kožo mehko
  • linolna kislina pozitivno vpliva na suho kožo

Mandljevo olje se hitro vpija v kožo ter je zelo hranljivo, lahko se uporablja za obraz in telo. Neposredno ga lahko nanesete na kožo ali ga lahko premešate z eteričnimi olji, odvisno od potrebah in stanju vaše kože. Ne le da vlaži kožo, temveč je tudi odlično za masažo. 

Ima tudi proti glivične lastnosti. Vtrite ga na stopala, da bi preprečili atletsko stopalo ali pomagali odstraniti glivične okužbe, kot so lišaji. Mandljevo olje lahko uporabite kot čistilno sredstvo ali za nežno odstranjevanje ličila. 

Mandljevo olje za dojenčke

Mandljevo se olje pogosto uporablja kot naravni izdelek za nego suhe dojenčkove kože. To dragoceno rastlinsko olje ima vlažilne lastnosti, je bogato z vitaminom E - ki ima antioksidativne lastnosti. Mandljevo olje deluje protivnetno. Uporablja se lahko za lajšanje draženja in rdečice na koži vašega dojenčka. Lahko se uporablja kot dodatek za kopanje ali prijetno masažo vašega dojenčka. 

Vendar je priporočljivo, da pred uporabo katerega koli novega izdelka na dojenčkovi koži naredite test na majhnem predelu kože, da se prepričate, da ni alergijskih reakcij. Prav tako je pomembno, da uporabljate samo mandljevo olje, ki je naravno, hladno stiskano in namenjeno uporabi na otroški koži. Ne uporabljajte olja, namenjenega za kuhanje ali uživanje.

Ni priporočljivo uporabljati mandljevo olje v negi otrok, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, zaradi možne občutljivosti na mandlje. Kokosovo olje priporočamo pri atopijskem dermatitisu. Obstaja več študij, ki so dokazale učinkovitost kokosovega olja pri zdravljenju suhe kože in obnovi kožne bariere pri atopijskem dermatitisu.

Ne nanašajte mandljevo olje za otroke, ki so alergični na oreščke, ker to lahko povzroči alergijsko reakcijo. 

Skratka, mandljevo olje uporablja se lahko za nego kože dojenčkov, vendar se mora previdno uporabljati, vedno po nasvetu pediatra.

bademovo ulje za bebe

Prednosti mandljevega olja za lase

Mandljevo olje lahko omehča in okrepi vaše lase.  Mandljevo olje, bogato z vitaminom B-7 ali biotinom, pomaga ohranjati lase in nohte zdrave in močne. Tudi lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami od sonca, ker ima zaščitni faktor 5. 

Mandljevo olje  lahko uporabljate za lasišče. Zaradi njegovih antibakterijskih in fungicidnih lastnosti je učinkovit pri uravnavanju glivic, ki povzročajo prhljaj. Z lahkoto se vpije v kožo in dobro vpliva na vlaženje lasišča in čiščenje lasnih mešičkov.

Z mandljevim oljem lahko zravnate kodravost in popravite poškodovane lase. Nanesite majhno količino olja na konice las, preden jih posušite, da navlažite konice in zmanjšate kodranje las. 

V nadaljevanju so omenjeni nekateri načinov dodajanja mandljevega olja na vaše lase in kožo: 

  • Mandljevo olje kot vlažilec: popolno je vlažilno sredstvo za suho kožo
  • Nanesite ga neposredno na suha mesta: Mandljevo olje vtrite na komolce, stopala in vsa druga področja, ki so nagnjena k luščenju in izsušitvi.
  • Naredite domačo vlažilno masko za lase, tako da premešate mandljevo olje z zmečkanim avokadom. Nanesite jo na vlažne lase in pustite da deluje 1 uro.
  • Kombinirajte mandljevo olje z eteričnimi olji: Mandljevo olje uporabite kot osnovno olje za redčenje eteričnih olj ko jih nanašate na kožo. 

Načrtujete kuhati z mandljevim oljem? Tole morate znati!

Vaše srce bo vam hvaležno, če uživate mandljevo olje. Polno mononenasičenih maščobnih kislin, mandljevo olje lahko poviša ravne "dobrega holesterola" ali lipobeljakovine visoke gostote (HDL). Tudi lahko znižate ravni "slabega" holesterola ali lipobeljakovine nizke gostote (LDL). V eni študiji, prehrana bogata z mandljevim oljem je bistveno znižala raven LDL in skupnega holesterola, medtem ko je HDL holesterola povišala za 6%. 

Mandljevo olje lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastankom srčno-žilnih bolezni, zaradi visoke ravni antioksidantov, ima sposobnosti zmanjšanja vnetja v telesu in blagodejne učinke na holesterol. 

Hranilni profil mandljevega olja

1 žlica mandljevega olja vsebuje: 

  • Kalorije: 119
  • Skupne maščobe: 13,5 g
  • Nasičene maščobe: 1,1 g
  • Mononasičene maščobe: 9,4 g
  • Polinasičene maščobe: 2,3 g
  • Vitamin E: 26% RDI
  • Fitosteroli: 35,9 mg

Mandljevo olje je odličen vir vitamina E in vsebuje majhno količino vitamina K. Večina zdravstvenih koristi izhaja iz velike količine zdravih maščob. Mandljevo olje vsebuje:

  • Mononenasičene maščobe: 70%
  • Polinenasičene maščobe: 20%
  • Nasičene maščobe: 10%

Dieta z visoko vsebnostjo nenasičenih maščob je glede na raziskave povezana s številnimi koristmi za zdravje, vključno z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in debelost. Poleg tega lahko enkrat nenasičene maščobe pomagajo znižati visok krvni tlak, dejavnik tveganja za bolezni srca.

Prehrana z veliko mononenasičenimi maščobami je bila povezana tudi z manjšim tveganjem za nekatere vrste raka, kot je rak endometrija, in vam lahko celo pomaga pri izgubi teže. Pravzaprav je nedavni pregled 24 študij, ki so vključevale 1460 ljudi, pokazal, da je dieta z veliko mononenasičenimi maščobami pri hujšanju učinkovitejša od diete z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Mandljevo olje je dober vir antoksidantoov, vitamina E in nenasičenih maščob. Prehrana , bogata z nenasičenimi maščobami lahko nam da številne koristi, vključno z zmanjšanim tveganjem za srčnimi bolezni, in debelosti, pomaga nam lahko tudi pri hujšanju. 

Zgolj ena žlica mandljevega olja (15 ml) daje 26% priporočljivega dnevnega odmerka vitamina E. Ko kuhate z mandljevim oljem, ne pozabite hraniti nerafinirana ali deviška olja na nizki temperaturi, da preprečite kvarjenje in uničevanje hranilnih vrednosti. Mandljevo olje je najboljše uporabljati kot preliv za solato, peko na nizki temperaturi ali kot končno olje na vrhu jedi za dodatni okus in hranljivost. 

Njegov blagi okus je popoln, da ga vključite v razne jedi. Rafinirano olje se lahko uporablja za peko ali dušenje, ker je predelano tkao, da prenaša višjo temperaturo, do 215°C. 

Tukaj je nekaj načinov za uporabo nerafiniranega mandljevega olja v kuhinji: 

  • Kot okusen preliv za solato: premešajte nerafinirano mandljevo olje z jabolčnim kislem in sesekljanim zeliščem.
  • Da obrokom dodate oreščkast okus: nakapajte mandljevo olje po svoji najljubši prilogi. 
  • Čez testenine: testeninam dodajte nekaj mandljevega olja, da dodate več zdravih maščob.
  • Kot del vaše lepotne rutine: Če želite nekatere izdelke za kožo in lase nadomestiti z bolj naravnimi, nestrupenimi možnostmi, je mandljevo olje odlična izbira. Mandljevo olje je cenejše od večine komercialnih vlažilcev in ne vsebuje nobenih škodljivih sestavin.
  • Kadar v kuhinji uporabljate nerafinirano mandljevo olje, ga ne segrevajte. Namesto tega ga uporabite kot končno olje.

Čeprav bodo mandljeva jedrca dala vašem telesu največ hranljivih snovi, je mandljevo olje lahko zdrav dodatek vaši prehrani. Če ga date na telo ali na solato, vedno kupite nerafinirano ali deviško mandljevo olje, Nerafinirano vsebuje več hranljivih snovi, ki so koristni za vašo kožo, lase in celotno zdravje. Če ne veste, ali ste alergični na oreščke, preizkusite majhno količino olja mandljev na notranji strani pesti, preden ga uporabite za nego kože. 

bademovo ulje

Razlika med nerafiniranim in rafiniranim mandljevim oljem

Po nabiranju, se mandlji oluščijo in posušijo, preden se iz njih izloči olje. Rafinirano mandljevo olje je pridobljeno iz mandljev z obdelavo pri visoki temperaturi s pomočjo kemikalij.  Ta metoda negativno vpliva na hranilno vrednost olja, ker se številne hranljive snovi potem izgubijo. Čeprav se s to metodo dobi manj hranljivo olje, mandljevo olje lahko prenaša višje temperature in je bolj poceni od nerafiniranega olja, zaradi česa je bolj poceni možnost za kupce. Nerafinirano mandljevo olje je pridobljeno s stiskanjem presnih mandljev, brez uporabe visokih temperatur ali kemijskih sredstev. Ta proces pomaga mandljevem olju da ohrani večino svoje hranljive sestave, zaradi česa je nerafinirano bolje za uporabiti v kuhinji. 

Kje kupiti mandljevo olje?

Mandljevo olje iz ekološke pridelave lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane. Nutrigold hladno stusnjeno olje mandljev dobimo iz 100% čistih ekoloških mandljevih jedrc. V  visoko nadzorovanih pogojih se s postopkom hladnega stiskanja hranijo vse hranilne vrednosti mandlja. 

ulje badema nutrigold

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja  Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.