Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Kurkuma in med kot zdravilo za kašelj in boleče sklepe - recept za zlati med

Kurkuma in med kot zdravilo za kašelj in boleče sklepe - recept za zlati med

Naravno zdravilo in naravni antibiotik.

Kombinacija kurkume in meda predstavlja močen antibiotik, tako priljubljen da ima svoje ime - "zlati med".

Od blagega prehlada vse do vnetja žrela, med in kurkuma sta zelo močna alternativa konvencionalnim zdravilom zaradi svojih antimikrobnih in protivnetnih učinkov. Kombinacija meda in kurkume v alternativni se medicini uporablja za zdravljenje in lajšanje raznih zdravstvenih težav, kot je prehlad ali gripa, prebavnih težav, ureznin, ran in številnih kožnih težav. 

Ne hecamo se, ko rečemo da je za večino zdravstvenih težav naravna rešitev v medu in kurkumi! Intenzivno se uporabljata v ayurvedski, indijski in kitajski medicini že več kot tisoč let. 

V nadaljevanju preberite, zakaj je kombinacija kurkume in meda tako dobra za zdravje, prinašamo tudi recept za tako imenovani "zlati med", oziroma mešanico kurkume in meda, vendar tudi recept za zdravilni napitek, ki bo olajšal kašelj in okrepil odpornost. 

Kurkuma in med - proti kašlju in bolečih sklepov

Že od davnih časov se indijske začimbe uporabljajo kot zdravilo za zdravljenje raznih bolezni. Od opeklin do bolezni srca, kurkuma se vedno uporabljala kot pomoč iz narave za lajšanje raznih zdravstvenih teažav- V ayurvedi se kurkuma uporablja da uravnoteži vato, pitto in kapha došo. Ima posebej blagodejno delovanje na kri (rasu) in plazmo srčno-žilnega sistema (rakhta dhatus). 

Kurkuma vsebuje antivirusne, antirakave in protivnetne lastnosti zaradi kurkumina, učinkovine ki je zaslužen za vse njene zdravilne lastnosti. Kurkumin deluje kot antioksidant, njegovo protivnetno in lipofilno delovanje pa izboljšuje kognitivne funkcije. 

Ne obstaja nobena druga naravna sestavina na svetu, ki je bolj učinkovita za zmanjševanje vnetja v telesu, kot je kurkuma. Ta rastlina poteka iz družine ingverja, velja za naravni antibiotik, kar ni nenavadno, ker je učinkovita pri zdravljenju kožnih težav kot so dermatitis in luskavica ter je zelo močna v primeru glivičnih okužb, zlasti v primeru kandide. Nekatere študije so celo pokazala, da kurkuma upočasnjuje proces staranja!

Z druge strani, med je uporabljen kot zdravilo v boju proti mnogih bolezni že v zibelkah zahodne kulture kot so starodavni Egipt, Grčija ali Rim. Med ima močne anti mikrobne, protivnetne in antioksidativne lastnosti.

Med, namreč, vsebuje naravne proti mikrobne snovi, ki lahko pomagajo v boju proti bakterijam, virusom in glivicam. Zaradi tega je učinkovit pri zdravljenju prehlada, kašlja in drugih virusnih in bakterijskih okužb. 

Med tudi ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja in bolečin v telesu ter ima potencial za zdravljenje različnih vnetnih stanj, vključno z artritisom in ekcemi.  Antioksidanti v medu pomagajo v boju proti raka in drugih bolezni, ki so povzročene s staranjem. Zaradi vseh omejenih zdravilnih lastnosti, se med tradicionalno uporablja za lajšanje kašlja, prehlada in mnogih virusnih in bakterijskih okužb. 

Kombinacija kurkume in meda lahko pomaga okrepiti njihova zdravilna učinka. Ko se uživajo skupaj, se kurkumin lažje absorbira v telesu, zaradi naravnih sladkorji v medu. Ta kombinacija tudi lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu, izboljšuj bolečine in ohranja zdravo kožo. 

kurkuma in med

Sirup iz kurkume in meda za kašelj - recept

Tukaj je preprosti recept za pripravo zdravilnega napitka iz kurkume in meda za kašelj: 

Sestavine: 

  • 1 skodelica vode
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 žlička medu
  • 1/2 žličke sveže iztisnjene limone

Priprava: 

  1. V lonec dajte 2, dl vode in segrejte do vrenja. 
  2. Dodajte 1 žličko mlete kurkume v vodo ter mešajte, dokler se kurkuma ne raztopi. 
  3. Zmanjšajte ogenj in kuhajte 5-10 minut, dokler zmes ni gosta in ne dobi konsistenco sirupa. 
  4. Umaknite iz ognja in dodajte 1 žličko meda in pol žličke sveže iztisnjenega soka iz limone.
  5. V ohlajeno zmes dodajte 1 žličko meda in 1/2 žličke sveže iztisnjene limone. 
  6. Dobro zmešajte vse sestavine. 
  7. Napitek zaužijte topli, če je treba 2-3krat na dan, 

Ta napitek lahko pomaga zmanjšati kašelj in olajšati vnetje grla. Toda pomembno je da se ne sme uporabljati kot nadomestek za zdravniški tretma. Če imate resne težave  s kašljem, se vedno najprej obrnite k svojem zdravniku. 

kurkuma in med

Zlati med - mešanica kurkume in meda za močen imunski sistem

Zlati med se v tradicionalni medicini uporablja kot antibiotik. Pri prvih simptomih prehlada pripravite zmes, ki jo boste uporabljati 3 dni.

Sestavine: 

  • 1 jušna žlička kurkume
  • 100 g medu

Priprava: 

  1. Premešajte kurkumo in med z leseno žlico, saj med slabo reagira na kovinsko žlico. 
  2. Pridobljeno zmes shranjujte v stekleni steklenici. 

Kako in kdaj uporabljati "zlati med"?

Mešanico kurkume in meda lahko uporabljate za preprečevanje gripe in prehlada, vendar tudi za lajšanje in zdravljenje simptomov. Zlati med lahko vmešate v čaj ali mleko. V primeru da ste že prehlajeni, zlasti med uporabljate tako: 

  • prvi dan - pol čajne žličke vsako uro
  • drugi dan - pol čajne žličke vsake 2 uri
  • tretji dan - pol čajne žličke 3-4-krat a dan

Obstaja še veliko načinov, kako naj uporabiti to mešanico kurkume in meda, odvisno od različnih ciljih in potrebah vašega telesa. 

Za prebavne težave: Zjutraj preden zajtrka vzemite 1 žličko mešanice kurkume in meda, razredčene v kozarcu tople vode. To lahko pomaga v izboljšanju prebave, lajšanju napenjanja in razdražljivega črevesja

Za imunski sistem: Vzemite eno žlico mešanice kurkume in meda nekajkrat na teden da okrepite imunski sistem in preprečili bolezni. Lahko ga dodate v svoj jutranji smoothie ali čaj. 

Za vnetja in boleče sklepe: Vzemite eno žlico mešanice kurkume in meda trikrat na dan da zmanjšate vnetja v telesu. Ta mešanica je lahko koristna pri revmatičnih bolezni, artritisu in drugih stanj, ki povzročijo bolečine in vnetja. 

Za zdravo kožo: Nanesite mešanico kurkume in meda na obraz kot masko, pustite da vpliva 10-15 minut, nato sperite s hladno vodo. Mešanica kurkume in meda lahko pomaga pri zmanjšanju aken, izboljšanju krvnega obtoka in zmanjšanju hiperpigmentacije. 

Ko pripravljate mešanico kurkume in meda , vedno uporabite naravi med in ekološko kurkumo. Ekološki med lahko kupite tudi v Tovarni Zdrave Hrane

Kje kupiti ekološko kurkumo?

Ekološko kurkumo lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Nutrigold kurkuma v prahu je odlične kakovosti ter prihaja iz certificirane ekološke pridelave. Obiluje s hranili, ki blagodejno vplivajo na telo. Če pa bi se raje odpravili do Hrvaške, je tukaj seznam sestavin. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.