Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Kurkuma in jogurt kot zdravilo - recepti za zdravje in hujšanje

Kurkuma in jogurt kot zdravilo - recepti za zdravje in hujšanje

Močna kombinacija za dobro zdravje.

Ko se kurkuma, začimba in zdravilo z tisočletno tradicijo v Ayurvedski medicini, združi z naravnim jogurtom, bogatim s probiotiki, nastane rahli in zdravilni eliksir, ki očisti telo znotraj, spodbuja prebavo, krepi imunski sistem in dajte energijo potrebno za vitalnost in dobro zdravje!

Vsi članki
04. september 2023.

Danes, ko so se mnogi ljudje obrnili k naravnih metodah zdravljenja, sta kurkuma in jogurt postala zelo priljubljena zaradi svoje dosegljivosti, vendar tudi številnih zdravilnih lastnosti. V Ayurvedski medicini sta kurkuma in jogurta, že stoletja glavni vir blaginja in dobrega zdravja, mnogi pa verjamejo, da sta prav ti 2 živili zaradi svojih protivnetnih lastnosti in ugodnih učinkov na zdravje prebavnega sistema zelo močna alternativa običajnim zdravilom.

V nadaljevanju preberite zakaj je kombinacija kurkume in jogurta koristna za zdravje, ali nam lahko pomaga pri hujšanju ter kako in kdaj jo uživati. 

Kurkuma in jogurt kot zdravilo - zdravilne lastnosti

Kurkuma je rastlina, ki se že stoletja uporablja v Ayurvedi zaradi svojih protivnetnih, antioksidativnih lastnosti. Glavna aktivna spojina je kurkumin, močna rastlinska spojina, ki je odgovorna za večino njenih zdravilnih lastnosti. Kurkumin ima dokazane  protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo vnetja v telesu. Verjame se, tudi, da kurkuma ima antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami in škodljivimi vplivi prostih radikalov. 

Ne obstaja nobena druga, naravna sestavina na svetu, ki je bolj učinkovita za zmanjšanje vnetja v telesu, kot je kurkuma. Ta čudežna rastlina iz družine ingverja se imenuje tudi naravni antibiotik, kar ni nenavadno, ker je učinkovita tudi pri zdravljenju kožnih težav kot sta luskavica in dermatitis, ter je zelo močna v primeru glivičnih okužb. Nekatere študije kažejo tudi da kurkuma upočasnjuje proces staranja! Več o zdravilnih lastnosti kurkume in kurkumina lahko preberete tukaj

Po drugi strani pa je jogurt mlečni izdelek, pridobljen s fermentacijo mleka s pomočjo probiotičnih bakterij. Bogata je s hranili, kot so beljakovine, kalcij, vitamin B12 in probiotiki. Probiotiki so "dobre" bakterije, ki podpirajo zdravo črevesno mikrofloro. Uživanje jogurta s probiotiki lahko izboljša prebavo, okrepi imunski sistem in zmanjša tveganje za razvoj nekaterih prebavnih težav, kot je sindrom razdražljivega črevesja. 

Verjame se, da kombinacija kurkume in jogurta lahko daje številne zdravstvene prednosti. Namreč, jogurt lahko pomaga pri boljši absorpciji kurkumina. Kurkumin je lipofilna spojina, kar pomeni, da se lažje absorbira ko se uživa z maščobo. Ker jogurt vsebuje zdrave maščobe, kot so mlečne maščobe, lahko izboljšajo absorpcijo kurkumina v telesu. Poleg tega, kombinacija kurkume in jogurta lahko ima sinergijski učinek na zdravje prebavnega sistema. Probiotiki v jogurtu podpirajo rast "dobre" črevesne mikroflore, medtem ko ima kurkuma protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo vnetje v črevesju, ublažijo simptome prebavne motnje in izboljšajo splošno prebavno zdravje.

kurkuma i jogurt

Jogurt in kurkuma za hujšanje

Kurkuma je začimba, ki ima termogeni učinek, kar pomeni, da spodbuja zvišanje telesne temperature in pospešuje metabolizem. Glavna aktivna spojina v kurkumi, kurkumin, ima sposobnost spodbujanja termogeneze v telesu. To pomeni, da lahko uživanje kurkume pomaga pri kurjenju kalorij in maščob, kar je bistveno za doseganje izgube teže. Kurkumin lahko pomaga tudi pri zmanjševanju maščobnih oblog z zaviranjem encimov, ki so odgovorni za njihovo kopičenje. Kurkuma naj bi tudi zmanjšala apetit in nadzorovala prenajedanje, kar je lahko koristno pri ohranjanju zdrave prehrane in hujšanju.

Raziskave so pokazale, da kurkuma pomaga pri kurjenju maščob iz jeter, kar je zlasti pomembno za hujšanje. Kurkumin v kurkumi, med drugimi, lahko izboljšuje presnovo in znižuje koncentracijo "slabega" holesterola v krvi. 

Jogurt je mnogim najljubša sestavina zajtrka, zato se pogosto prav jogurt nahaja v načrtih za hujšanje. Vsebuje malo kalorij, hkrati pa je bogata z beljakovinami, kar lahko pomaga pri občutku sitosti in vzdrževanju mišične mase pri hujšanju. Probiotiki, ki se nahajajo v jogurtu, so lahko koristi tudi za hujšanje. Študije so pokazale, da probiotiki podpirajo zdravo ravnotežje črevesne mikroflore, kar lahko izboljša presnovo, uravnava apetit in pomaga zmanjšati vnetja, povezana z debelostjo. 

Jogurt in kurkuma - recept za hujšanje

Upoštevajte, da kombinacija kurkume in jogurta ni čudežna sestavina, s katero boste čez noč shujšali, ampak je le lažji način za vnos te dragocene začimbe v telo. Za pravilno in zdravo hujšanje morate jesti uravnoteženo prehrano in redno telovaditi.

Najboljše je uporabljati grški ali veganski kokosov jogurt. Dodajte pol čajne žličke ekološke kurkume na 500 ml jogurta, lahko dodate tudi več, če želite in če vam ni preveč močen okus. Če to kombinacijo želite jesti za zajtrk, vsekakor dodajte tudi sadje, oreščke, med ali cimet, da bi izboljšali okus in hranljivo vrednost. 

Kurkumo in jogurta lahko premešate z nekaj kapljic limoninega soka za dober začetek dneva, To je najbolj enostavna kombinacija, ki vam ne bo vzela veliko časa za pripravljanje. Če želite posladkati svojo mešanico kurkume in jogurta, lahko dodate tudi čajno žličko meda, javorjevega sirupa ali drugega naravnega sladila po želji. 

Poleg tega, v ta obrok lahko dodate tudi nekoliko cejlonskega cimeta ali chia semen, okrasite pa ga lahko s svežim sadjem, nastrganim kokosom ali zdrobljenimi oreščki. Če želite izboljšati absorpcijo kurkumina v telo, dodajte tudi nekoliko popra v zmes. Jogurt in kurkumo lahko tudi dodate v svoj sadni smoothie. 

jogurt i kurkuma

Kako in kdaj uživati jogurt in kurkumo?

Zdravo kombinacijo kurkume in jogurta lahko uživate za zajtrk, malico ali večerjo, odvisno od vas

  • Za zdrav zajtrk

Jogurt z dodatkom kurkume lahko postrežete za zdrav in hranljiv zajtrk, Ta okusen obrok lahko pomaga pri izboljševanju prebave, pospeševanju presnove in povečanju energije. Preprosto dodajte kurkumo v svoj jutranjo jogurt, kot del zdravega zajtrka. Kombinirajte ga s sadjem, oreščki, chia semeni ali ovsenimi kosmiči. da bi ustvarili hranljivi obrok, ki vas bo nasitila in razveselila. 

  • Obrok pred in po treningu

Če se ukvarjate s športom, je uživanje kombinacije kurkume in jogurta po ali pred treningom lahko koristno. Kurkuma lahko pomaga zmanjšati vnetje mišic in spodbujanje okrevanja po treningu, medtem ko beljakovine iz jogurta lahko podpirajo obnovo mišic. 

  • Zdrava malica

Kombinacija kurkume in jogurta je lahko odlična malica skozi dneva. Lahko ga uživate med obroki, da bi potešili lakoto in vzdržali stabilno raven energije, prosto v to kombinacijo dodajte tudi oreščkaste sadeže, chio in lanena semena ter suho sadje. 

Kurkuma in jogurt - naravna maska za obraz

Kombinacija kurkume in jogurta je odlična za pripravo maska za obraz, ki hrani kožo in prispeva k svežem videzu kože. Indijke redno uporabljajo kurkumo za čudovito in zdravo kožo, verjame se da prav kurkuma lahko pomaga pri boju z aknami in mozolji. V nadaljevanju je priljubljen recept, ki ga se splača preizkusiti. 

Sestavine: 

Priprava: 

  1. V manjši skledi ali kozarcu zmešajte kurkumo v prahu z medom, ovsenimi kosmiči, mlekom ali jogurtom in po potrebi z žličko vode.
  2. Poskušajte dobiti konsistenco, ki vam se bo lepila za obraz. 
  3. Pazite, da zmes ne bo preveč redka
  4. Skrbno nanesite masko, izogibajte se predelu oči. 
  5. Pustite maski na obrazu 15-20 minut. 
  6. Sperite s toplo vodo. 
  7. Če vam ostane, lahko pokrite in pustite v hladilniku za naslednji nanos. 
  8. Nanesite dvakrat tedensko za najboljše rezultate. 

jogurt in kurkuma

Kje kupiti ekološko kurkumo?

Ekološko kurkumo lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Nutrigold kurkuma v prahu je odlične kakovosti ter prihaja iz certificirano ekološke pridelave. Je bogata s hranili, ki imajo blagodejni učinek na telo, a njene rumeno-zlate barve ter bogata pikantna aroma bodo obogatile vsako jed. Če pa bi se raje sprehajali po hrvaški obali, seznam sestavin naših trgovin imate tukaj.

kurkuma u prahu nutrigold

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.