Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Lovorjev čaj za kašelj in boleče sklepe - recept, uporaba in stranski učinki

Lovorjev čaj za kašelj in boleče sklepe - recept, uporaba in stranski učinki

Izvedite kako pripraviti domači lovorjev čaj

Lovorjev čaj blagodejno vpliva na dihalni sistem, že več sto let se uporablja v ljudski medicini kot zdravilo za kašelj, bronhitis, vnetja sklepov...

Vsi članki
02. marec 2023.


Lovorjevi listi so neizogibna začimba sredozemske kuhinje, zaradi pa svojih številnih lastnosti, so svojo uporabo našli tudi v alternativni medicini.

Lovorjevi listi, starodavne zimzelene rastline, ki raste po vsem Sredozemlju, je bogat z različnimi minerali; kalij, baker, kalcij, železo, cink, pa tudi vitamine skupine B, ki so potrebni za presnovo, hormonsko ravnovesje in normalno delovanje živčnega sistema.

Lovor se uporablja v zdravljenju prebavnih in srčno-žilnih motenj, gihta ter revme ter za lajšanje stresa in nespečnosti. Posebej je učinkovit in zdravilni lovorjev čaj, ki se preprosto pripravlja doma, generacije pa ga uporabljajo v tradicionalni medicini za čiščenje sinusov, lajšanje kašlja, izboljšanje prebave, izboljšano delovanje imunskega sistema in za zmanjšanje vnetja v telesu. 

Potrebno je omeniti, da omenjene uporabe lovorja v zdravstvene namene niso znanstveno potrjene, vendar so zdravilne lastnosti lovorja opažene skozi dolgo tradicijo uporabe, zlasti v ljudski in alternativni medicini. 

listi iz lovorja

Čaj iz lovorja - proti kašlja, bronhitisa in vnetja

Listi lovorja vsebujejo snovi, ki delujejo antibakterijski in protivnetno ter se, zato, uporabljajo, za lajšanje bolečin in zmanjšanje tveganje za razvojem okužb. Lovorjev čaj je naravno zdravilo za kašelj, bronhitis in druge dihalne težave. Namreč, eterična olja iz listov lovorja so izjemno, naravno zdravilo za čiščenje dihali, lajšanje vnetja žrela in kašlja ter za zdravljenje bronhitisa. Razen lovorjevega čaja, za lajšanje, vetja dihal, se pogosto uporablja tudi eterično olje lovorja, ki je koristno za inhalacijo.

Lovorjev čaj za hujšanje

Lovorjev čaj izboljšuje prebavo in zmanjšuje napenjanje ter se ta aromatična rastlina uporablja za izboljšanje prebave in uravnavanje presnove. Prav zato, čaj iz lovorja se že dolgo leta uporablja kot podpora v hujšanju in izgubi odvečnih kilogramov. Nekatere študije, tudi, so pokazale da snovi v listih lovorja lahko pomagajo v regulaciji sladkorja v krvi, kar je lahko koristno za osebe, ki si prizadevajo zmanjšati vnos sladkorja. 

Vendar se je treba zavedati, da lovorjev čaj ni čarobni napitek za hujšanje in se ne sme uporabljati kot nadomestek zdrave prehrane in telovadbe. Če želite izgubiti odvečno telesno težo, je najboljši način da imate zdrav življenjski slog in imate zdrave navade. 

Lovorjev čaj za sklepe

Lovor ima protivnetne lastnosti in se uporablja za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, ki so nastale zaradi artritisa. Lovor ne bo ozdravel artritis, vendar lahko pomaga olajšati bolečino. V nadaljevanju izvedite kako pripraviti domači čaj iz lovorjevih listov.

Kako pripraviti lovorjev čaj?

Priprava lovorjevega čaja je preprosta vse kar potrebujete je nekaj listov lovorja in voda. Nekaj svežih ali suhih listov lovorja natrgajte na drobne koščke ali jih drobno sesekljajte, nato jih prelijte z 2,5 dcl vode in kuhajte 10 minut. Odstavite z ognja in pustite pokrito stati eno uro, nato precedite. V ohlajeni čaj dodajte žlico limoninega soka in 1-2 žlici domačega meda. Zaužijte ga v majhnih požirkih skozi dan. Po želji, v čaj iz lovorja lahko dodate tudi čajno žličko cejlonskega cimeta, ki tudi deluje protivnetno in ima številne zdravstvene lastnosti. 

čaj iz lovorja

Čaj iz lovorja - stranski učinki

Čaj iz lovorja izjemno blagodejno deluje na zdravje, pripravlja pa se iz sveže nabranih listov lovorja. Toda, pomembno je omeniti, da se listi lovorja ne smejo uporabljati v preveč velikih količinah, ker večje količine so lahko škodljive za zdravje.Tudi, osebe, ki imajo težave z ledvicami, prebavo ali z jetromorajo biti previdni pri uživanju lovorjevega čaja, posebej v velikih količinah. Zato, preden se odločite za uživanje čaja iz lovorja, se vsekakor posvetujte z zdravnikom posebej če imate kronična zdravstvena stanja. 

lovorjev čaj

Ena najbolj preprostih in najbolj zdravih ritualov, je pitje čaja. Čaj nas zdravi na vseh ravneh – zdravi telo, krepi duha, uravnoveša čustva. Vsak čaj ponuja rešitev za določeno zdravstveno težavo, več o tem pa si preberite v vodniku zeliščnih čajev.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave HraneS prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.