Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Žajbljev čaj kot zdravilo za kašelj - priprava, zdravilnost in stranski učinki

Žajbljev čaj kot zdravilo za kašelj - priprava, zdravilnost in stranski učinki

Žajbljev čaj kot zdravilo iz narave

Žajbelj je samorasla rastlina, ki se v ljudski medicini že več sto let uporabljala kot zdravilo. V nadaljevanju izvedite kako pripraviti žajbljev čaj in zakaj je tako dober za vaše zdravje

Vsi članki
24. marec 2023.

Žajbelj blagodejno vpliva na zdravje. Za ustno votlino in žrelo je žajbljev čaj eden najbolj učinkovitih in najvarnejših naravnih zdravil, v nadaljevanju besedila pa preberite za katere se vse zdravstvene težave lahko uporablja. 

Žajbelj kot zdravilo v ljudski medicini

Žajbelj iz latinskega imena Salvia - "biti zdrav" je že od starih časov znana rastlina z odličnimi značilnostmi za celotem človeški organizem. V ljudski se medicini uporablja za: 

  • prebavne težave
  • vnetja ustne votline
  • kot pomoč pri uravnavanju znojenja
  • za krepitev imunskega sistema

Žajbelj vsebuje kompleksno mešanico spojin, ki imajo zdravilne lastnosti: 

  • diterpeni (ogljikovodiki biološkega izvora) – delujejo protimikrobno in protivnetno, zaradi česar ima poseben okus, a tudi številne zdravstvene koristi,
  • antioksidanti - karnozinska kislina in karnozol ( ki se nahajata v rožmarinu) deluje protivnetno in zmanjšajo raven sladkorja v krvi, kamfor uniči bakterije in glivice

kadulja

Žajbljev čaj - zdravilne lastnosti

Žajbljev čaj je aromatični napitek, narejen iz listov navadnega žajblja (Salvia officinalis), rastline, ki poteka iz družine mete. Pogosto uporabljen kot začimba, žajbelj ima dolgo zgodovino v alternativni in tradicionalni medicini. 

Žajbljev čaj vsebuje razne močne spojine. Njegovi antioksidantu vplivajo na nevtralizacijo škodljivih spojin, ki se imenujejo prosti radikali. Ko se nakopičijo v vašem telesu, lahko peljejo do kroničnih bolezni, kot je diabetes tipa 2 in določene vrste raka. 

Ta okusen rastlinski čaj ima posebej visoko vsebnost rožmarinske kisline. Študije na živalih in v epruvetah so pokazale, da ta antioksidant dajte številne koristi, kot da zmanjša vnetja in ravni sladkorja v krvi. Čeprav je vnetje naravna reakcija telesa, kronično vnetje lahko poveča tveganje za razvojem bolezni. 

Žajbelj tudi zagotavlja veliko količino vitaminov K, ki je bistven za zdravje kosti, krvnega obroka in za pravilno strjevanje krvi. Temveč, ta se čaj lahko pohvali z nekaj drugih spojin, ki spodbujajo zdravje, ključno s karnozolom in kamforjem. 

Virusi, drisk, bruhanje in visoke temperature lahko izčrpajo telo. Žajbelj bo znižal temperaturo, osvežil vas in umiril boleče simptome, ki vas pestijo. Poleg tega, blagodejno bo vplival na vašo prebavo, pomiril krče, napenjanje in bolečine. 

listi žajblja sveži

Žajbljev čaj deluje kot zdravilo za grlo, herpes in zobobol

Prepoznaven okus, ki bo osvojil vsako okušalno brbončico, je zagotovo okus žajbljevega  čaja. Ta zimzelena rastlina z modrimi in vijoličastimi cvetovi nežnega videza se uporablja za dobro počutje telesa, pa tudi v kulinariki, že dolgo leta. Pogosto so ga uporabljali za ustno zdravje, pri tesnobi in prebavnih težavah, žene pa so ga uporabljale za lajšanje težav v menopavzi. 

Ker žajbelj deluje protibakterijsko, antiseptično, protivirusno, antimikotično in protivnetno, lahko z žajbljevim čajem zdravimo celo vrsto bolezni in stanj, o katerih si lahko več preberete tukaj. Žajbljev čaj je najbolj znan za zdravljenje ustnih težav. Z njim lahko olajšate: 

  • vnetje žrela in mandljev
  • vnetje sinusa
  • prehlad
  • zobobol
  • vnetje dlesni
  • herpes

Žajbljev čaj deluje kot antiseptik in pomirja vnetje žrela. Da bi ga najbolj izkoristili, morate kombinirati pitje in grgranje čaja. Več o tem preberite v nadaljevanju. 

Žajbljev čaj za izpiranje ust in parodontozo

Žajbelj je ena najbolj znanih rastlin v zobozdravstvu, saj deluje proti bolečin, vnetju in slabem zadahu, ima tudi antibakterijske lastnosti in lastnosti celjenja ran. Pravzaprav grgranje žajbljevega čaja se pogosto priporoča kot zdravilo za rane v ustih in za vnetje žrela. Žajbelj se pogosto dodaja ustni vodi zaradi njegovih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti.

Žajbelj se lahko uporablja kot sredstvo za svež dah, z njim tako lahko splaknete usta. Vsebuje aktivne rastlinske spojine ki delujejo protimikrobno, ter tako zmanjšajo pogostost pojava patogenih spojin v ustni votlini. Tako se lahko zmanjša pojav vnetnih bolezni ustne votline in pojav zobnih oblog. 

Žajbelj se uporablja tudi za alternativno zdravljenje paradentoze. Čeprav je ustna higiena zelo pomembna za preventivo in zdravljenje, se močen žajbljev čaj že od antičnih časov uporablja kot naravno zdravilo za umik dlesni. Treba je pustiti, da se malo ohladi, potem grgrati, dobro splakniti ustno votlino in izpljuniti. Žajbljev čaj deluje protivnetno in pomirja razdraženo ustno votlino. 

žajbelj za izpiranje ust

Žajbljev čaj in menopavza

Čaj menopavze je spremljan z valovi vročine, in se pojavijo in z znojenjem telesa. So zelo neprijetni in se pojavijo ves dan ali noč, ne glede na uro in kaj počnete. Če želite zmanjšati vroče utripe, dodajte žajbelj v vašo dnevno rutino. Z uživanjem žajbljeva čaja boste vroče utripe zmanjšali za celo 30%. Razen znojenja, v menopavzi se pojavijo tudi spremembe razpoloženja, kot tudi depresija. Žajbelj bo blagodejno vplival tudi na vaše psihično stanje in vas umiril. 

Kdaj piti žajbljev čaj?

Žajbelj se skoraj vedno uživa v obliki čaja, ko gre za zdravljenje zdravstvenih težav. Žajbljev čaj se pripravlja tako, da se 1 žlička žajblja najpreh prekuha z 2 dl vroče vode 4 minut. Priporočilo je zaužiti žajbljev čaj trikrat na dan po 1 čajno žličko, tako da eno žličko prelijete z 2 dl vroče vode in pustite v pokriti skledi 10 minut. Občasno premešajte čaj, potem ga precedite, Žajbljev čaj pijte vedno sveže pripravljen. 
Zaužijte 2-3 skodelic čaja na dan, in preden ste ga zaužili v zdravilne namene se posvetujte z zdravnikom. 

Žajbljev čaj - recept

Pripravite naslednje sestavine: 

  • 1 žlica (15 g) svežega ali 1 čajna žlička (4 g) sušenega žajblja
  • 1 skodelica (240 ml) vode
  • sveži limonin sok (po želji)

Preprosto zavrite vodo, nato dodajte žajbelj in kuhajte približno 4-5 minut. Čaj pustite v pokriti posodi še 10 minut. Precedite, da odstranite liste, preden dodate želeno sladilo in limonin sok po okusu.

Če žajbljev čaj uporabljate za izpiranje ustne votline, takrat je treba v 2-3 dl prekuhane vode dati 2-3 čajnih žličk žajblja ter pustite na kratko, dokler čaj mi zlato-rumene barve. Potem čaj precedite in uporabite za izpiranje žrela in medtem ne pogoltnite vsebine.

čaj od kadulje

 Žajbljev čaj - stranski učinki

Če se uporablja kot napitek, žajbljev čaj se lahko zaužije največ 2 skodelici dnevno. Pri občutljivih osebah se lahko pojavi zgaga ali občutek neprijetnosti v želodcu. Preveč velike količine čaja lahko povzročijo prebavne in številne druge težave. 

Razen nosečnicam in doječim materam, žajbljev čaj ni priporočljiv za otroke, mlajše od 12 let, ter osebam, ki so zboleli za epilepsijo ali imajo visok krvni tlak. Pred uporabo žajblja v zdravilne namene se obvezno posvetujte z zdravnikom. Žajbljev čaj vsebuje tujon, ki v večjih količinah je lahko strupen. Prav je zato pomembno žajbelj uživati v zmernih količinah. 

Zavedajte se, da je veliko študij o žajblju narejen na živalih in v epruvetah, ter so uporabljeni visoko koncentrirani ekstrakti. Medtem ko žajbljev čaj lahko da nekatere koristi, njegovi učinki morda ne bodo tako vidni. Razen tega, je potrebno narediti več študij na ljudeh.

Sklep

Eden najbolj preprostih in najstarejših ritualov, ki so povezano z rastlino je pitje čaja. Čaj nas zdravi na vseh ravnih - zdravi telo, krepi dušo, uravnava čustva. Ne glede na to, ali gre za osvežitev, trenutek sprostitve, trenutek smeha, žalosti, veselja ali sreče, je žajbljev čaj lahko prisoten v vseh vaših dnevnih dogodkih in rutinah ter odlično dopolni vsak trenutek dneva.

Celotno ponudbo kakovostnih, ekoloških čajev si lahko ogledate na naši spletni strani, in za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na newsletter, kje vas čaka 10% popusta med prvim nakupom v naši spletni trgovini.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.