Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Seboreja (seboroični dermatitis) - vzroki, simpromi in naravne metode zdravljenja

Seboreja (seboroični dermatitis) - vzroki, simpromi in naravne metode zdravljenja

Izvedite vse o naravnih metodah zdravljenja seboreje.

Seznam naravnih zdravil za seborejo je zelo dolga, v nadaljevanju pa vam prinašamo recepte in koristne informacije, ki vam lahko pomagajo pri zdravljenju in lajšanju simptomov te kožne bolezni s pomočjo narave. 

Vsi članki
29. marec 2023.

Seboroični dermatitis ali seboreja je kronično vnetje kože, in nastane na mestih, kjer so žleze lojnice najštevilnejše in gostejše. Gre za kronični dermatitis ki največkrat prizadene lasišče. Lahko se razvije tudi na delih telesa, kjer se izloča več loja, na primer na obrazu (predvsem med nosom in usti, med usti in brado ter obrvmi), osrednjem delu prsnega koša, na hrbtu, med lopaticami, okoli popka in med preponami. Pojavlja se pri odraslih in otrocih.

V nadaljevanju besedila preberite zakaj nastane seboroični dermatitis, kako ga prepoznati, prinašamo pa vam tudi veliko nasvetov in receptov za zdravljenje te kožne bolezni s pomočjo narave. 

Vzroki seboroičnega dermatitisa

Zdravniki ne vedejo natančno, zakaj nastane serboreja, verjamejo pa da obstajata 2 glavna dejavnika, ki prispevata k njenem nastanku. Seboroični dermatitis  nastane zlasti na seboroičnih predelih, zato ima pri nastanku te bolezni vlogo prekomerno izločanje loja. Nove raziskave kažejo na ključno vlogo glive Malassezia spp. Včasih se lahko razmnožuje več glivic ter to povzroča vnetno reakcijo kože. Seboroični dermatitis lahko nastane na obrazu dojenčkov v prvih 3 mesecih življenja, kot pojav rdečice in luščenja na obrazu ali na področju plenice. 

Simptomi seboreje in kako prepoznati seboroični dermatitis?

Bolezen se kaže s pojavom rožnato rdečih madežev, ki so prekriti z manjšimi ali večjimi, suhimi ali mastnimi bledo rumenkastimi luskami, ki jih spremlja srbenje.

Seboroični dermatitis ima veliko simptomov: 

  • luske – bele in odpadajoče ali rumenkaste, mastne in lepljive – "prhljaj"
  • lezije v koži
  • plake, ki prekrivajo veliko območje kože
  • mastno kožo
  • srbečo kožo – srbečica se lahko poslabša, če pride do okužbe, kar povzroči še močnejšo srbečico in posledično krvavenje, če se praskamo
  • blago rdečino
  • morebitno izpadanje las

 

seboreja

Kaj vpliva na nastanek bolezni?

Najpogosteje na razširjanje te bolezni vpliva stres, medtem ko na nastanek vplivajo hormonalni ter emocionalni dejavniki, vendar tudi hranilni dejavniki (alkoholna pijača, hrana, bogata z rafiniranimi sladkorji in maščobami..) Drugi dejavniki, vključujejo: 

  • debelost
  • slabo nego kože
  • okoljski dejavniki, kot je onesnaženje
  • prisotnost drugih kožnih težav, kot so akne
  • uporaba agresivnih izdelkov za nego kože, zlasti tistih, ki vsebujejo alkohol
  • določena medicinska stanja, kot je HIV ali Parkinsonova bolezen
  • močni detergenti, mila in kemikalije
  • hladno suho vreme
  • nekatera zdravila
  • hormonalne spremembe

Kako zdraviti seboroični dermatitis doma?

Seboroični dermatitis je kronično stanje kože ki zahteva stalno zdravljenje. Na srečo, s tem stanjem lahko učinkovito zmanjšate raven stresa, razvojem dobre rutine nege kože in nekaterimi naravnimi zeliščnimi pripravki, o katerih bomo podrobneje razpravljali v nadaljevanju članka.

Pri zdravljenju seboreje se uporabljajo antimikotične kreme, za vzdrževanje stanja pa dermokozmetske DS kreme. Vaš zdravnik vam bo verjetno priporočil da preizkusite nekatere hišne tretmaje, preden razmislite o drugih tretmajih. 

Mnogi v zdravljenju seboreje na temenu pogosto uporabljajo šampone proti prhljajem. Za optimalne rezultate je pogosto potrebna vsakodnevna uporaba. 

Drugi hišni tretmaji , ki vam lahko pomagajo proti seboreičnega dermatitisa vključujejo: 

  • uporaba brezreceptinih protiglivičnih krem proti srbečici
  • uporaba hipoalergijskih mil
  • temeljito izpiranje mila in šampona s kože lasišča
  • britje brkov in brade
  • nošenje široke bombažne obleke da se izognete draženju kože

Pomembno je, da kožo negujemo z blagimi lokalnimi pripravki in pazimo, da z agresivnimi pripravki ne povzročimo poslabšanja vnetja. Koristno se je izogibati nanašanju škodljivih sestavin na koži, kot so tista, ki se lahko najdejo v komercialni kozmetiki. 

Seboroični dermatitis lasišča zdravi se tako, da se najprej odstranjujejo luske in kraste, potem se uporabljajo šamponi za lase z zdravilnimi sestavinami. Luske in kraste odstranimo z lasišča z masiranjem z določeno vrsto olja.

seboreja

Najboljša naravna olja za seborejo (Dermatitis sebhorrhoica)

Seboroični dermatitis je vnetna kožna bolezen, ki najpogosteje nastane na drugih delih telesa, kot je obraz, prsi in hrbet. Čeprav ne obstaja bolezen za to  bolezen, naravna olja  lahko pomagajo v lajšanju simptomov in pri zmanjšanju vnetja. Nekatere najboljših naravnih olja za seboroični dermatitis so: 

Olje čajevca - znano po protigluvičnem, antibakterijskem in protivnenih učinkih, olje čajevca lahko pomaga v lajšanju simptomov seboroičnega dermatitisa. Preden nanašanja olja čajevca na kožo, ga je treba razredčiti z nekaterim drugim oljem, kot je kokosovo olje. 

Olje sivke - olje sivke je znano po sojih pomirjajočih in antibakterijskih učinkih ter lahko pomaga za lajšanje srbečice in draženja, ki sta povezana s seboroičnim dermatitisom.

Kokosovo olje - kokosovo olje ima protimikrobne učinke, ki lahko pomagajo zavirati bakterije, ki povzročajo seboroični dermatitis. Poleg tega, kokosovo olje je vlažilno in lahko pomaga pri vzdrževanju zdrave kože. 

Jojobino olje - jojoba ima naravne lastnosti, ki pomagajo vlaženju kože, kar je pomembno za osebe, ki trpijo za seboroičnim dermatitisom, Tudi, olje jojobe lahko pomaga v zmanjšanju vnetja ali draženja kože. 

Olje rožmarina - olje rožmarina je znano po svojih antibakterijskih in protivnetnih učinkih ter lahko pomaha  olajšati simptome seboroičnega dermatitisa, Preden nanašanja olja rožmarina na kožo, ga je treba razredčiti z nekaterim drugim oljem. 

Pomembno je omeniti, da pred uporabo katerega koli olja, je treba preveriti, ali je oseba alergična na to olje in se treba posvetovati z dermatologom. Tudi se je treba izogniti uporabi olja na odprtih ranah ter na draženju kože. 

olje rožmarina

Mešanica za seboroični dermatitis - recept

Sestavine: 

  • 33 ml jojobinega olja
  • 33 ml maceracije ognjiča
  • 33 ml boraginega olja
  • 20 kapljic eteričnega olja pačulija
  • 20 kapljic eteričnega olja sivke
  • 20 kapljic eteričnega olja rožnega lesa
  • 20 kapljic eteričnega olja žajblja
  • 20 kapljic eteričnega olja čajevca

Tekočina za seborejo lasišča - naravni recept

Sestavine: 

  • 15 g rožmarina
  • 15 g slivovih listov
  • 20 g listov vinske trte
  • 10 g rmana
  • 10 g bršljana
  • 20 g hrastovega lubja

Priprava: 

  1. V 2 litri vode in 1/2 litre medicinskega alkohola dajte suhe rastline.
  2. Tako pustite 10 dni, potem olje precedite in vlijte v stekleno steklenico s kapalko
  3. Naslednjih 5 dneh vsak večer s to tekočino masirajte teme. 
  4. Tekočina se mora dobro vtreti v kožo, zato lasje po nanašanju tekočine, zavijte z brisačo in pustite da se popolnoma osuši. 
  5. Zjutraj lase operite z nežnim, blagim, otroškim šamponom. 

tonik za seborejo

Očistite organizem strupov

Seboreja lahko nastane zaradi stresa in preveč strupov v telesu, ki prihajajo iz hrane, okolja, vode. Kot prvi korak je najbolj pomembno nareiti razstrupljanje telesa. Za razstrupljanje lahko uporabite: 

Poleg omejenega, z zdravim življenjskih slogom, bivanjem na svežem in čistem zraku, kakovostnim spancem, pravilnim dihanjem, vsakdanjo zmerno telesno aktivnostjo, odstranjevanjem strupov iz prehrane ter z zdravo in uravnoteženo prehrano bogato s semeni, vitamini, minerali in antioksidanti lahko pripevate v razstrupljanju telesa ter se učinkovito zaščitite pred boleznimi in ohranite vitalnost in dobro zdravje. 

S prehrano proti seboreje

V prehrano vključite čim več protivnetnih začimb in živil. Na prvem so mestu kurkuma, ingver, sredozemske začimbe, glive, rastlinski čaji, ajda, veliko sadja in zelenjave ter hladno stisnjeno olje kot je kokosovo, laneno, konopljino in oljčno. Jejte hrano, bogato z A,C in E vitamini, omega- 3 maščobno kislino, rutinom, kvercetinom in cinkom, ki čitijo telo pred dermatitisom. Izognite se hitri hrani, glutenu, rafiniranim sladkorjem, margarinu, rafiniranim oljem, izdelkom živalskega izvora ter zmanjšajte vnos kave. 

Najboljša prehranska dopolnila za seborejo

Verjame se, da pomanjkanje cinka, prostih maščobnih kislin in vitamina B6 lahko prispeva k nastanku seboroičnega dermatitisa, tako lahko svojo prehrano obogatimo s temi sestavinami. Znano je tudi, da prehrana in prehranska dopolnila lahko igrajo pomembno vlogo v lajšanju simptomov seboreje. V nadaljevanju prinašamo nekaj prehranskih dopolnil, ki so učinkoviti pri zmanjšanju simptomov te kožne bolezni: 

Probiotiki - Probiotiki se zelo priporočljivi pri dermatitsu, ker zmanjšajo alergijske reakcije v telesu in uravnavajo delovanje imunskega sistema. Probiotiki so koristni mikroorganizmi ki izboljšajo lahko ravnotežje črev in izboljšajo zdravje kože. Študije so pokazale, da jemanje probiotikov lahko pomaga  pri zmanjšanju vnetja in simptomov seboroičnega dermatitisa. 

Omega -3 maščobne kisline - Omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v ribjem olju, chia semenih in oreščkih, lahko pomagajo zmanjašnje vnetja in srbečice, ki sta povezana s seboroičnim dermatitisom. 

Cink - cink je mineral, ki iima pomembno vlogo v vudržavanju zdrave kože. Študije so pokazale, da jemanje cinka lahko pomaga pri lajšanju simptomov seboreje. 

Vitamin B6 - Vitamin B6 je pomemben za zdravje kože in lahko olajša simptome seboreje. Nahaja se v hrani, kot je puran, tuna, banane in arašidi, lahko je uživa tudi kot prehransko dopolnilo. 

Vitamin D - Vitamin D je pomemben za zdravje kože, pomanjkanje tega vitamina pa lahko prispeva k nastanku seboreičnega dermatitisa. Uživanje tega vitamina lahko zmanjša simptome seboreičnega sermatitisa.

Biotin - Biotin (vitamin B7) pomaga v uravnavanju  presnove maščobnih kislin. Pravilna reprodukcija maščobe je pomemba za zdravje kože, ker maščobne kisline ščitijo celice kože pred izgubljanjem vode in poškodbami. Vnos biotina lahko pomaga pri suhi koži, vendar tudi pri seboreičnem dermatitusu. 

Adaptogeni in adaptogene rastline - Adaptogeni so rastline, ki pomagajo telesu upreti se stresu in uravnotežiti njegove funkcije. Ker je stres eden glavnih sprožilcev seboreje, je pomembno, da ga zmanjšamo na najnižjo možno mero.

Če se pojavijo kožne spremembe na vas ali vašem dojenčku, bodisi da mislite da gre za seboroični dermatitis ali za nekaatero drugo kožno bolezen, vam priporočamo da se naročite na dermatološki pregled. 

Vedno prisluhnite svoje telo. Pri zdravljenju dermatitisa potrebujete veliko potrpljenja in vztrajnosti ter malo odrekanja, da najdete tisto, kar vam bo najbolj ustrezalo. Uravnotežena in zdrava prehrana ter življenjski slog sta ključna dejavnika za lajšanje simptomov seboroičnega dermatitisa.

Naravne, ekološke, rastlinske izdelke preverjene kakovosti lahko najdete v Tovarni Zdrave Hrane. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.