Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Tinktura iz koprive - zdravilnost, uporaba, doziranje in recept

Tinktura iz koprive - zdravilnost, uporaba, doziranje in recept

Recept za domačo tinkturo iz koprive.

Tinktura iz koprive je koncentrirana različica te dragocene rastline, je preprosta za uporabo in praktična. Tinktura se večinoma uživa trikrat na dan, tako da se nekaj kapljic raztopi v vodi ali soku ali katerem koli drugem napitku, za rast in krepitev las se nanaša pa neposredno na kožo. 

Vsi članki
07. april 2023.

Kopriva, po latinščini Urtica dioica, je vrsta samonikle užitne rastline, ki raste večinoma na zapostavljenih legah v Evropi, Aziji, Afriki in Severni Ameriki. V ljudski medicini se zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporablja več kot 1000 let. 

Kopriva je znana kot zdravilna rastlina, pomaga pri prebavnih motnjah, flavanoidi , ki jih vsebuje, pa pomagajo ohraniti zdravje in ščitijo pred boleznimi, krepijo odpornost. Izmed mikrohranili, je kopriva bogata s kalcijem, kalijem, železom, fosforjem ter z vitamini C in A. Tudi, deluje kot diuretik (pomaga izločiti vodo in strupe iz telesa) in kot antihemoragik (povzroča hemostazo, ustavlja krvavitev). 

Glavne sestavine rastline so: 

  • Železo
  • Vitamin C
  • Kalcij
  • Kalij
  • Silicijska kislina
  • Fenoli in flavonoidi
  • Polisaharidi

V alternativni medicini je posebej priljubljena tinktura iz koprive, ki se pokazala učinkovita pri zdravljenju in lajšanju številnih zdravstvenih težav. 

kopriva

Kaj je tinktura iz koprive in za kaj se uporablja?

Tinktura iz koprive je naravno zdravilo , ki je pridobljeno iz koprive (lat. Urtica dioica) ko se njeni listki potapljajo v alkohol. Kopriva je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, zaradi česa je zelo priljubljena  rastlina v alternativni medicini. Koprivna tinktura se uporablja v različne namene, vključno za: 

Zdravljenje kožnih težav. Koprivna tinktura se lahko uporablja za zdravljenje aken, ekcema, luskavice in drugih kožnih težav. 

Izboljšanje zdravja las.  Kopriva je  znan po svojih blagodejnih učinkih na lase. Lahko se izkoristi za krepitev las in spodbujanje rasti las. 

Pomoč pri zdravljenju alergij. Kopriva lahko pomaga pri zmanjšanju simptomov alergij, kot so kuhanje, izcedek iz nosu in srbeče oči. 

Pomoč pri zdravljenju revmatskih bolezni. Kopriva ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju bolečin in vnetij povezanih z revmatskimi boleznimi.

Kopriva je odlična "hrana" za kri, ker jo prečiščuje in obnavlja. Spodbuja delovanje celotne presnove telesa, uspešno pomaga pri težavah z mehurjem in sečili, bolnikom, ki so zboleli za diabetesom, pomaga pri težavah z žolči, jeter in trebušno slinavko. S svojimi učinkovinami pomaga pri ledvičnih kamnih in žolčnih kamnih. 

tinktura iz koprive

Tinktura iz koprive za rast in krepitev las

Kopriva je ena naravnih borcev za zdravje lasišča in lepoto las, zato se pogosto nahaja v različnih šamponih in balzamih za lase, treba je tudi telo nahraniti znotraj, zato je tinktura iz koprive popolna rešitev. 

Tinktura iz koprive  že od davnih časov velja za najboljši tretma za izpadanje ali redčenje las ter za krepitev lastne korenine. Priporočljivo je kuhati čaj iz koprive ter z njim po vsakem umivanju preliti po laseh in lasišču. Tinktura bo takrat pomagala znotraj, ker  bo zagotovila preko potrebno železo in druge snovi za krepitev las. Tinktura je pravzaprav izvleček, oziroma koncentriran pridelek iz koprive. Če imate težave z izpadanjem las, nekajkrat tedensko nekaj kapljic tinkture vmešajte v lasišče ter po pol ure sperite. 

Kako se uporablja tinktura iz koprive?

Tinktura iz koprive  se lahko da neposredno na kožo, ali se uporablja oralno, z uživanjem nekaj kapljic, premešanih z vodo ali drugo pijačo. Za uporabo na koži, se tinktura iz koprive nanaša neposredno na del kože, ki ga je treba zdraviti. Za oralno uporabo se priporoča redčenje tinkture v vodi ali drugi nevtralni pijači, kot je čaj. Okoli 10 do 15 kapljic se raztopi v vodi in uživa trikrat na dan, najpogosteje pred obrokom. 

Preden začnete z uporabo koprivne tinkture, se vedno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti ko imate kakršne koli težave ali uživate zdravila. Če ste noseči, dojite ali želite svojem otroku dati tinkturo, se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom. 

Kako dolgo časa se sme uporabljati tinktura iz koprive?

Tinktura iz koprive se lahko uporablja največ 4 tedni zapored. Kot z vsemi rastlinskimi pripravki, tako tudi s tem, je treba vzeti odmor, da bi se telo spočilo.  Če boste to upoštevali, boste s ponovno uporabo imeli  boljše rezultate, ker se telo ne bo navadilo na stalne količine. Po zaužiti eno steklenički (50 ml) je treba narediti 2 tedna odmora, po drugi steklenički pa odmor od mesec-dva.

Recept za domačo tinkturo iz koprive

Tinkturo iz koprive kot kakršno koli drugo tinkturo, je preprosto pripraviti doma. Vse, kar potrebujete je 100 -120 ml tinkture je: 

  • steklen kozarec s pokrovom
  • temna steklenica s pipeto
  • sveže nabrani listi koprive
  • 200 ml domačega žganja ali 200 ml medicinskega alkohola 70% koncentracije

Priprava:

  1. Liste sesekljajte in dajte v kozarec ter jih prelijte z žganjem  do vrha.
    Tekočino dobro premešajte in zaprite. 
  2. Tako zaprta, steklenica mora stati 30 dni. 
  3. Med tem časom je treba nekajkrat vsebino pretresti. Po dveh do treh tednih je treba tinkturo koprive precediti skozi cedilo ali gazo.
  4. Hranite jo v steklenici ali plastični steklenici temne barve, nikakor na sončnem in svetlem mestu.  Prav tako je ni treba shranjevati v hladilniku. Hranite  na sobni temperaturi.

sveži listi koprive

Kje kupiti tinkturo iz koprive?

Tinkturo koprive lahko po originalnem receptu kupite v Tovarni Zdrave Hrane. 

Soria Natural Kopriva izvleček je naravni izvleček iz listih biološki proizvedene rastline v brezalkoholni raztopini - mešanici rastlinskega glicerina in prečiščene vode. Učinkovita je pri vnetju sečil in revmatoidnem artritisu ter prispeva k preprečevanju ledvičnih kamnov na popolnoma naraven način brez škodljivih umetnih barvil, konzervansov in drugih dodatkov. 

DarVitalis eko kapljice iz koprive se proizvajajo z ekstrakcijo aktivnih sestavin koprive iz certificirane ekološke pridelav in prinašajo najboljše iz narave in imajo za razliko od klasičnih koprivnih čajev veliko močnejši učinek. Popolne so za zunanjo uporabo za rast in krepitev las.

tinktura iz koprive 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.