Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Grško seno za rast in krepitev las - recepti in priporočila za uporabo

Grško seno za rast in krepitev las - recepti in priporočila za uporabo

Pomoč iz narave

Grško seno je eno najbolj znanih zdravilnih rastlin. V ayurvedi se imenuje methi, uporablja se za rast, obnovo in krepitev las. Semena grškega sena se lahko uživajo ustno kot prehransko dopolnilo ali se lahko uporabljajo na koži kot naravni tretma za las in lasišče. 

Grško seno, sabljasti triplat, triplat, smiljka so imena za zdravilno rastlino grško seno, ki se že stoletja uporablja v naravni medicini za lajšanje in zdravljenje različnih zdravstvenih težav. 

Čeprav se tradicionalno uporablja za zniževanje sladkorja v krvi, ali visokega holesterola, je v zadnjem čas grško seno postalo eno najbolj priljubljenih pripravkov za obnovo, rast in krepitev las, Številni strokovnjaki trdijo, da ta zdravilna rastlina blagodejno deluje na lasišče, preprečuje izpadanje las ter spodbuja rast, v nadaljevanju pa vam bomo odkrili, kako naj jo uporabljamo za boljše rezultate!

Kaj je grško seno?

Grško seno je ena najstarejših rastlin, ki se uporabljajo kot zdravila, poteka pa iz Indije in severne Afrike. Seme grškega sena je bogato z beljakovinami, lipidi, flavanoidi, polisaharidi (celuloza, galaktomanan) ter s saponini.  Tradicionalno se uporabljalo za zdravljenje diabetesa in visokega holesterola. ker vsebuje fitoestrogene, se verjame da prispevajo k ustvarjanju materinega mleku. 

Starodavne kitajske in ajurvedske medicinske prakse so uporabljale ta zeliščni dodatek za:

  • Spodbujanje popadkov
  • Izboljšanje prebave
  • Lajšanje razdraženosti kože
  • Ustrezna presnova krvnih maščob (holesterola in trigliceridov)
  • Regulacija glukoze v krvi
  • Spodbujanje splošnega zdravja

piskavica seme - čaj

Ali lahko grško seno spodbudi rast las?

Vsebuje beljakovine, aminokisline, vitamine in minerale, ki so pomembni za zdravje las. Seme je bogato s polisaharidi (v glavnem sestoji iz galaktomanana 25-45%), vsebuje tudi majhno količino eteričnega olja, hranilna sestava pa je več kot odlična: vlaga 2,4%, beljakovine: 30% ter skupne prehranske vlaknine 48% (netopna 28%, topna 20%)

Vsebuje tudi baker, železo, mangan in magnezij med drugimi minerali in beljakovinami ter zaradi tako dobre sestave obstaja nekaj razlogov za uporabo tega koristnega semena. Če imate težave z ojačanim izpadanjem las, naj bo grško seno prva vaša izbira za odpravljanje teh motenj. 

Grško seno vsebuje beljakovine in aminokisline, bistvene gradnike las. Poleg tega vsebuje estrogenu podobne hormone, ki lahko pomagajo zmanjšati izpadanje las. Ti hormoni lahko blokirajo encim, ki pretvori testosteron v dihidrotestosteron (DHT), hormon, povezan z izpadanjem las.

Grško seno je tudi bogato z minerali, kot je železo, cink in selen, ki so pomembni za zdravje las in lasišča. Znano je, da manjkanje železa, tudi drugih pomembnih hranil, lahko povzroča izpadanje las. Poleg tega, vsebuje lecitin ter številne protivnetne lastnosti in draženje lasišča. 

Zaradi te kombinacije lastnosti je grško seno učinkovito za spodbujanje in krepitev las. Študija iz leta 2006 pri 53 ljudeh je ocenjevala učinek dnevnega peroralnega odmerka 300 mg izvlečka semen grškega sena 6 mesecev. Več kot 80% udeležencev študije, ki so jemali dodatek, je poročalo o izboljšanju volumna in gostote las v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Študije kažejo da grško seno ima protivnetne, vlažilne, proti glivične, pomirjajoče lastnosti in učinkovito vpliva na celjenje ran ter je odličen naravni pripravek za lajšanje prhljaja. Prav tako nedavne raziskave trdijo, da bi lokalna uporaba izvlečka grškega sena lahko prispevala k ohranjanju zdravega lasišča.

Pomembni bi bilo omeniti, da je treba narediti dodatna raziskovanja, da bi se potrdili njeni učinki na lasje. Individualni rezultati, tudi, lahko razlikujejo, če pa imate težave z lasmi, verjamemo da vam grško seno ne bo pomagalo, prav nasprotno. 

piskavica

Grško seno za lase - uporaba

Obstajajo različni načini za uporabo grškega sena za krepitev in rast las, najpogosteje pa se uporablja olje iz grškega sena, izvleček grškega sena in maska iz grškega sena. Olje grškega sena se lahko nanaša na lasišče in lasje da bi spodbudilo rast las in izboljšalo njen videz.  Lahko ga kupite v Tovarni Zdrave Hrane. 

Da naredite domače olje iz grškega sena, potrebujete seme grškega sena in nekatero rastlinsko olje, kot je kokosovo ali mandljevo olje. Semena grškega sena je treba prepojiti v vodi čez noč, potem ji zmleti v pasto. Pripravljeno olje lahko nanesete na lasišče in kožo, pustite da deluje nekaj ure ali čez noč , nato jih lahko sperete z blagim, naravnim šamponom. 

Izvleček grškega sena lahko tudi kupite v Tovarni Zdrave Hrane v obliki kapsul ali kapljic, uživa pa se peroralno da deluje "znotraj" na rast las. 

Maska iz grškega sena za rast las - recept

Grško seno za lasje ne le da bo uničilo  bakterije in glivice, ki so prisotne na lasišče, temveč bo okrepilo folikule las in spodbudilo rast las.  Maska iz grškega sena se že tradicionalno uporablja za nego in krepitev las, dobra novica pa je, da jo lahko naredite tudi doma. 

Za izdelavo maske, je treba semena grškega sena namočiti v vodi čez noč, nato jih zmleti v pasto. Dodajte nekoliko vode ali žlico aloe vere, žlico kokosovega olja ali nekaj kapljic olja rožmarina, da dobite gladko zmes in jo nanesite na lase. Pustite da deluje 60 minut, potem jo sperite. 

Sestavine: 

Priprava: 

  1. Premešajte pol skodelice prepojenih semen grškega sena, 1 žlico gela aloe vere, 1 žlico kokosovega olja in 6-7 kapljic olja rožmarina.
  2. Nanesite sveže pripravljeno masko za lasišče. Pustite jo da deluje 1 uro, potem jo sperite. 

Kje kupiti grško seno?

Čaj iz grškega sena, seme grškega sena, naravni izvleček grškega sena, kapsule, olja za nego lasišča, vse omejeno lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Če pa bi raje kupili naše izdelke v fizični trgovini, je tukaj seznam trgovin. 

sjemenke piskavice nutrigold

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.