Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Čaj iz plahtice za ženske - zdravilnost, uporaba, recept

Čaj iz plahtice za ženske - zdravilnost, uporaba, recept

Spoznajte zdravilno rastlino - plahtico!

Plahtica, v latinščini Alchemilla vulgaris se tradicionalno uporabljala v obliki čajev, kapljic in tinktur za zdravljenje in lajšanje številnih zdravstvenih težav. 

Vsi članki
18. april 2023.

Plahtica ( gospin plašč, navadna plahtica, naravna resa, hribja resa, božja plaščica...) je zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporabljala kot naravno zdravilo za ženske, vendar tudi druge bolezni. Gre za zelo razširjeno rastlino, ki uspe na velikih nadmorskih ravnih, na vlažnih habitatih, pogosto se nahaja na robovih olj, tratnin, gozdov in trat. Listi in cveti plahtice imajo zdravilne lastnosti ter se nabirajo julija in avgusta, da bi se dobili naravni pripravki zdravilnega delovanja. 

Zanimivo je da je plahtica dobila latinsko ime Alchemilla vulgaris, kar pomeni "majhni čarovnik" ali "majhni alkemičar". Alkemičarji so, namreč, verjeli da rastlina vsebuje magične zdravilne lastnosti. Pogosto so nabirali roso z listov rastline in jo uporabljali v svojih formulah, ter so verjeli da plahtica lahko ozdravi skoraj vsako bolezen. Za kapljice vode, ki so nastale na listih plahice je veljalo da je najbolj čista oblika vode - tako čista, da se lahko uporablja za izdelavo Kamna modrecev. 

Danes je plahtica ena najbolj cenjenih zdravilnih rastlin v alternativni medicini. Plahtica vsebuje številne rastlinske spojine: tanine, flavonoide, organske kisline, fitosterine, salicilno kislino, eterično olje in veliko vitamina C. Prav zaradi taninih, ima plahtica antibakterijske in protivnetna delovanja. 

plahtica rastlina rumenih cvetov

Plahtica čaj - za kaj se uporablja?

Čaj iz plahtice se tradicionalno uporablja za ženske, zaradi svojih številnih zdravilnih koristi. Plahtica je zdravilna rastlina ki vsebuje fitoestrogene, snovi, podobne estrogenov ter zato lahko pomaga uravnati menstruacijski cikel. Ker plahtica deluje kot regulator hormonov, omogoča pravilen menstruacijski cikel, kar je pomembno posebej, če imamo težave z neplodnosti. Zaradi tega se uporablja pri zdravljenju policističnih jajčnikov. 

Čaj iz plahtice se lahko rabi za lajšanje simptomov PMS-a, kot so krči, bolečine v trebuhi, nespečnost, razdražljivost in spremembe razpoloženja. Lahko se tudi uporabljajo za lajšanje simptomov menopavze, kot so vročinski oblivi. 

Pri ženskih boleznih plahtica ima poseben učinek na: 

  • boleče in neredne menstruacije
  • vnetje in bolezni maternice
  • poslabšane mišice in vezivno tkivo maternice po porodu
  • ciste
  • težave v obdobju klimakterija in menopavze,
  • pomaga pri vnetju jajčnikov, belem pranju, glivičnih okužbah, hormonskih motnjah, neplodnosti,
  • uporablja se pri boleznih ki so povzročene s HPV-jem. 

Vendar je treba omeniti da čaj iz plahtice ni zdravilo in se ne sme uporabljati kot nadomestek medicinskega zdravila. Če imate resne zdravstvene težave se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete z uživanjem kakršnih koli prehranskih dopolnila ali zdravilnih rastlin. Čaj iz plahtice, tudi, ni primeren za nosečnice in doječe matere. 

plahtica čaj

Čaj iz plahtice za plodnost

Obstaja nekaj znanstvenih študij, ki kažejo na to, da čaj iz plahtice lahko pomaga regulirati menstrualni cikel in potencialno izboljšati plodnost pri ženah. Toda ni dovolj čvrstih znanstvenih dokazov, da se lahko to potrdi.

Plahtica vsebuje spojino, ki se imenuje viteksin, ki vpliva na hipotalamus in hipofizo, dve žlezi v možganih, ki delujejo na regulacijo hormonov v telesu. Uživanje tega čaja lahko pomaga ohraniti ravnotežje hormonov v telesu, posebej prolaktina in progesterona, ter to lahko izboljša regulacijo menstrualnega cikla in potencialno pomaga povečati plodnost pri ženah. 

Pomembno je tudi omeniti, da je plodnost zelo kompleksna tema in da obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na njo. Če imate težave s plodnosti, je pomembno poiskati nasvet strokovnjakov in se ne zanašati le na uživanje čaja iz plahtice. Tudi, če uživate kakršna koli druga zdravila ali imate nekatere zdravstvene težave ali motnje, je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom preden ste začeli z uživanjem čaja iz plahtice, tako boste prepričani, da ne bo prišlo do interakcij zdravil ali do poslabšanja vaših zdravstvenih težav. 

Kako in kdaj piti čaj iz plahtice?

Uživanje čaja iz plahtice lahko ima zdravstvene koristi za ženske, vendar je pomembno znati, kdaj in koliko dolgo časa ga je treba piti. Na splošno se priporoča uživati čaj iz plahtice v drugem delu menstrualnega cikla ( po ovulaciji) tako da bi pomagal uravnati menstrualni cikel in olajšati simptome PMS-a. Za to se ponavadi priporoča uživanje 1 do 2 skodelic čaja iz plahtice na dan, v nekaj dneh do enega tedna. 

Če želite uporabljati čaj iz plahtice za lajšanje simptomov menopavze, morate uživati čaj ves mesec. V tem se primeru priporoča uživanje 2-3 skodelic čaja iz plahtice na dan. 

Pomembno je vedeti, da ta čaj ne sme biti vaš edini način zdravljenja in ga ne smete uporabljati kot nadomestek zdravljenja. Prav tako bodite previdni pri jemanju prevelikih odmerkov čaja iz plahtice, saj lahko povzroči neželene učinke.

Kako pripraviti čaj iz plahtice?

Plahtica (gospin plašč) se kot čaj lahko uživa samostojno ali v mešanici drugih rastlin. Ko se uživa kot čajna mešanica za zmanjševanje ženskih težav, se plahtici običajno dodajajo ognjič, rman, kamilica in žajbelj. 

Plahtica čaj se pripravlja na običajen način. V 250 ml vroče vode vmešajte polno žličko zdrobljenih in osušenih listov plahtice. Pustite da stoji 10 do 15 minut v pokriti skledi, potem pa precedite in zaužijte. Čaj iz plahtice je pomembno piti sveže pripravljen, do trikrat na dan po 1 skodelico čaja. 

Plahtica čaj - stranski učinki

Čeprav čaj iz plahtice ima številne zdravstvene prednosti, kot pri kateri koli zdravilni rastlini, obstaja veliko možnosti stranskih učinkov. Stranski učinki čaja iz plahtice vključujejo: 

  • Slabost
  • Glavobol
  • Omotico

Čaj iz plahtice lahko poveča raven estrogenov v telesu. Zaradi tega, osebe, ki trpijo za rakom dojk, maternice ali jajčnikov, ne bi smele uživati tega čaja, če se niso posvetovali z zdravnikom. Jemanje prevelike količine čaja iz plahtice lahko povzroči resne stranske učinke kot so konvulzije ali respiratorne depresije. Zato je pomembno slediti navodilom za doziranje in se posvetovati z zdravnikom, preden začnete uživati čaj iz plahtice. Na splošno, čaj iz plahtice ni priporočljiv za dolgotrajno uporabo in se ne sme uporabljati kot nadomestek medicinskega tretmaja. Če začutite kakršne koli stranske učinke po uživanju čaja, se takoj morate obrniti svojem zdravniku ali farmacevtu. 

Tinktura iz plahtice - uporaba

Poleg čaja, je vse bolj priljubljena tudi tinktura iz plahtice. Tinkturo se lahko uporablja na način da 10 do 15 kapljic (do dvakrat na dan) razredčite v nekoliko čaja ali soka. Za zunanjo uporabo služi kot razstrupljalno sredstvo pri zdravljenju ran in raznih kožnih poškodb. Lahko jo kupite v Tovarni Zdrave Hrane

DARvitalis eko tinktura plahtice je 100% naravni izdelek ter ne vsebuje nobenih dodatnih arom, barvil, konzervansov, pripravljena pa je iz plahtice iz certificirane ekološke pridelave. Ta tinktura nastaja z izločanjem učinkovin ki je, zaradi svojega blagodejnega delovanja na reproduktivni sistem, posebej priljubljena med ženami. 

darvitalis tinktura od vrkute

Kje kupiti čaj in kapljice iz plahtice?

Čaj iz plahtice, kapljice plahtice in tinkturo lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili na pot do, nas obiščite na nekateri naših lokacij na Hrvaškem, seznam lahko najdete tukaj.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.