Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Ricinusovo olje za lase in prebavo - zdravilne lastnosti in uporaba

Ricinusovo olje za lase in prebavo - zdravilne lastnosti in uporaba

Vse o ricinusovem olju!

Ricinusovo olje se že stoletja uporablja v ljudski medicini za zdravljenje in lajšanje različnih zdravstvenih težav. Je neizogiben v naravnih tretmajih las ter suhe in poškodovane kože. Ima protimikrobne lasnosti ter pomirja akne in vnetja, uporablja pa se tudi za lajšanje prebavnih težav, zaradi svojega močnega odvajalnega učinka. 

Vsi članki
11. april 2023.

Ricinusovo olje je večnamensko rastlinsko olje, ki se uporablja že več 1000 let. Pridobljeno je z ekstrakcijo olje iz semen rastline Ricinus communis. V starem Egiptu so ga ljudje uporabljali kot naravno zdravilo za zdravljenje številnih bolezni in težav, kot je draženje oči, ženske pa so ga pogosto jemale peroralno, da bi spodbudile porod.

Danes se tudi ricinusovo olje uporablja v medicini, farmakologiji in kozmetologiji. Posebej se cenijo visoko kakovostne sestavine olja in njegovi vsestranski učinki. Ricinusovo olje se uporablja pri notranji tako kot tudi pri zunanji uporabi: pri peroralni uporabi ima odvajalni učinek, pri uporabi na kožo naravno neguje kožo in lase.

Ricinusovo olje za naravno vlaženje kože

Ricinusovo olje je eno najbolj dragocenih olj, ki se uporabljajo za nego kože in las, in čigava priljubljenost je z vsakim dnevom vse večja. Ricinusovo olje je bogato z ricinolensko kislino, mononasičeno maščobno kislino. Te vrste maščobnih kislin se lahko uporabijo za vlaženje kože, ker preprečujejo izgubo vode skozi zunanji plast kože. 

Ricinusovo olje se uporablja v kozmetiki za spodbujanje hidracije. Proizvajalci ga pogosto dodajajo izdelkom kot je losjon, ličilom in čistilom. To bogato olje lahko uporabite le kot naravno alternativo kupljenim vlažilnim kremam in losjonom. Številni priljubljeni vlažilni izdelki, ki jih najdemo v trgovinah, namreč vsebujejo potencialno škodljive sestavine, kot so konzervansi, parfumi in barvila, ki lahko dražijo kožo in škodijo splošnemu zdravju. Nadomestek komercialnih izdelkov z naravnim ricinusovim oljem bo pomagal zmanjšate izpostavljanje vaše kože škodljivim dodatkom. Poleg tega, ricinusovo olje ni drago in ga lahko uporabite za obraz in za telo. 

 

ricinusovo olje

Ricinusovo olje za kožo - uporaba

Ricinusovo olje je zelo gosto, tako da ga pogosto mnogi zamenjujejo z drugimi olji, ki so primerni za nego kože, kot so mandljevo, oljčno in kokosovo olje. 

Za nego suhe kože obraza, ricinusovo olje zmešajte v razmerju 1:3 z drugimi olji, kot so na primer mandljevo olje, olje jojobe ali oljčno olje. Nanesite ga v tenki plasti na kožo ali ga nežno vtrite v kožo pred spanjem. 

Za zelo suho kožo olje ricinusa lahko nanesete na debelo in dobili boste odlično masko proti gubic in drugih znakov staranja. Masko pustite da deluje 30 minut, potem jo previdno obrišite z vlažnim robčkom. 

Ricinusovo olje ima tudi močno protimikrobno delovanje ter se uporablja za sredstvo za lajšanje kožnih težav, kot je rdečica, akne in druge nepravilnosti. Uporaba je zelo preprosta: nanesite nekoliko olje s palčkom za ušesa na težavne dele kože in to je vse. Ricinusovo olje je odlično za zmanjšanje brazgotin. 

Odlično je tudi kot olje za čiščenje ličila (v kombinaciji z drugimi manj ali več viskoznimi olji).

Čeprav za nanašanje ricinusovega olja na kožo velja da je varno, pri nekaterim ljudem lahko povzroča alergijsko reakcijo. Uporaba čistega ricinusovega olja, tudi, lahko nadraži kožo nekaterih ljudi, zato jo je najboljše razredčiti z drugim oljem, kot je olje jojobe ali kokosovo olje. Preizkusite kombinacijo olja na majhnem delu telesa, preden ga nanesete na večje dele telesa. 

ricinusovo ulje

Ricinusovo olje lahko izboljša celjenje ran

Z uporabo ricinusovega olja na rane se ustvari vlažno okolje, ki lahko pomaga v celjenju ran in prepreči izsuševanje ran. Venelex, priljubljeno mazilo, ki se v kliničnem okolju uporablja za zdravljenje ran, vsebuje mešanico ricinusovega olja in balzamovega perja, balzama, pridobljenega iz drevesa Myroxylon balsamum. 

Razen tega, ricinolenska kislina, glavna maščobna kislina, ki se nahaja v ricinusovem olju, ima protivnetne lastnosti in lahko zmanjša občutek bolečine, ter tako tudi zmanjša lahko vnetje kože, izboljša celjenje in pomaga zmanjšati bolečine.  Študije so odkrile da maščobe, ki jih ricinusovo olje vsebuje, so lahko učinkovite za zdravljenje veliko različnih ran. Vendar, previdno, pripravki ki vsebujejo ne le ricinusovo olje, vsebujejo tudi olje kombinacije  škodljivih sestavin, ne le ricinusovo olje Ne bi smeli nanašati ricinusovo olje na rano brez prejšnjega svetovanja z zdravnikom. 

Ricinusovo olje za lase - zdravilne koristi in uporaba

Zaradi svoje majhne molekularne teže, ricinusovo olje lahko vdira v pore kože, ki globinski neguje ter pušča svilnat občutek na laseh, vendar je treba opozoriti, da ricinusovo olje spodbuja rast dlak, zato je priporočljivo, da ga uporabljate previdno, da preprečite neželeno rast las na določenih mestih.

Prav zaradi tega je Nutrigold olje ricinusa zaželeno kot "hrana za lasišče". S svojo bogato hranljivo in bogato sestavo ter ker se lahko vpija je odličen balzam za lase, znano je da se že tisoč let uporabljal za spodbujanje las. Nanesete ga lahko tudi na trepalnice, obrvi ali katero koli drugo mesto, ki želite da obnovi rast dlak. 

Vedno uporabljajte se hladno stisnjeno ricinusovo olje. Dajte 2-3 kapljice olja  v lase in lasišče ter sperite po 2 urah z blagim šamponom. Da bi preprečili pokanje vrhov las, lahko vsakdan vnesete majhno količino ricinusovega olja (dovolj je ena kapljica) na konice las. 

Ricinusovo olje ima vlažilne lastnosti, ki lahko pomagajo namastiti lasno steblo, povečajo elastičnost in hkrati zmanjšajo možnost lomljenja. Čeprav trenutno ni znanstvenih raziskav o vplivu ricinusovega olja na rast las, mnogi trdijo, da jim lasje po uporabi ricinusovega olja rastejo hitreje.

Eno je gotovo, ricinusovo olje ustreza koži in je nežno ter se lahko uporablja na delu kože okoli oči. Trepalnice oskrbi z vlago, jih naredi polnejše in manj lomljive. Za nego obrv in trepalnic vedno uporabljajte hladno stisnjeno ricinusovo olje. Zelo majhna količina se nanaša s krtačko za trepalnice in se nežno odstrani po uri-dve z vlažno blazinico ali vlažnimi robčki. 

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo olje za prebavo - močno odvajalo

Morda je ena najbolj znanih zdravstvenih koristi ricinusovega olja prav uporaba olja kot naravno odvajalo. Uvrščamo ga med spodbujevalna odvajala, kar pomeni, da povečuje gibljivost mišic in pomaga pri čiščenju črevesja. Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila ricinusovo olje kot stimulativno odvajalo.

Spodbujevalna odvajala delujejo hitro in se ponavadi uporabljajo za občasno zaprtje ali za čiščenje čreva pred medicinskimi posegi. Kako ricinusovo olje vpliva na prebavo? Ko ga uživate preoralno, se razgradi v tenkem črevesu, sproščajoč ricinolensko kislino, glavno maščobno kislino v ricinusovem olju. Ricinolenska kislina se potem absorbira v črevesju ter spodbuja močen odvajalni učinek. Nekaj študij je pokazalo, da ricinusovo olje lahko olajša zaprtje. Na primer, študija iz 2011. leta je odkrila da so se pri starejših osebah zmanjšali simptomi zaprtja. 

Vendar se je treba zavedati tega da večje količine ricinusa lahko povzročijo krče v trebuhu, drisko in bruhanje. Čeprav se lahko uporablja za lajšanje občasnega zaprtja, se ricinusovo olje ne priporoča kot zdravilo za dolgotrajne zdravstvene težave in kronične prebavne motnje. 

Če pogosto imate težav v zaprtjem, obstaja nekaj naravnih metod, ki vam lahko pomagajo. Spremembe v hrani in v načinu življenja, kot je povečanje vnosa tekočine, uživanje več hrane, ki je bogata z vlakninami in večja telesna aktivnost, pogosto veliko pomagajo pri lajšanju zaprtja. 

Vsekakor se posvetujte z zdravnikom, ker preden sami začnete uživati ricinusovo olje, potrebujete priporočilo od zdravnika. Zloraba ricinusovega olja lahko povzroči nevarne stranske učinke, kot so elektrolitsko in kislinsko-bazično neravnovesje, ki je lahko smrtno nevarno.Poleg tega, osebe z določenimi zdravstvenimi stanji, vključno z vnetjem slepiča, gastrointestinalno obstrukcijo, črevesno perforacijo in vnetno črevesno boleznijo,  se morajo izogibati stimulativnim odvajalom, kot je ricinusovo olje, ker lahko povzročijo resne neželene učinke.

Na splošno, ne bi smeli uživati ricinusovega olja za zdravljenje katere koli bolezni ali simptoma, zlasti ne v visokih odmerkih, če vam to ni svetoval vaš zdravnik. 

Kje kupiti ricinusovo olje?

Nutrigold ricinusovo olje je pridobljeno s hladnim  stiskanjem 100% naravnih ricinusovih semen iz ekološke pridelave. Lahko ga kupite v naši spletni trgovini, seznam poslovalnic pa lahko najdete tukaj

nutrigold ulje ricinusa

Prijavi se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedi vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.