Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Vitamin C v hrani - tole so žvila, ki imajo največ vitamina C, in niso pomaranče!

Vitamin C v hrani - tole so žvila, ki imajo največ vitamina C, in niso pomaranče!

Vitamin C je zelo pomemben za zdravje

Ja, vitamin D dobivamo iz pomaranče in limone, vendar je veliko več hrane bogato s tem vitaminom!

Vsi članki
26. september 2023.

Preprečuje prehlad in gripo, lajša njihove simptome, zmanjšuje količino holesterola..ja, gre za vitamin C, kralju med vitamini!

Nedvomno je da je vitamin C - snov, ki je po svoji sestavi askorbinska kislina - nenadomestljiv v človeškem organizmu, prav tako kot sta kisik in voda. 

Kapsule, tablete, prašek...mnogi od nas redno uživajo vitaminska prehranska dopolnila v želji da ohranijo dobro zdravje, vendar je včasih treba preskočiti svoj odmerek tablete in dober odmerek vitamina C dobiti s hrano, oziroma živili bogatih z vitaminom C. Da bi dobili priporočen dnevni odmerek hrane od 80 do 100 mg vitamina C, bi morali kombinirati različne vire sadja in zelenjave. 

Zakaj je vitamin C pomemben?

Vitamin C ali askorbinska kislina je eden bistvenih vitaminov, ki prispeva k različnim telesnim funkcijam, vendar ga človeško telo ne more samo proizvesti, zato ga je treba vnašati v telo s pomočjo prehrane ali raznih vitaminov. Ker se vitamin C nahaja le v sadju in zelenjavi, je lahko izziv vnesti zadostnen dnevni odmerek vitaminov, zato so Nutrigold veganski vitamini odlična izbira za vse, ki želijo prispevati k zdravju telesa. 

Vitamin C ne le da povečuje absorpcijo železa in regeneracijo reduciranega oblika ter prispeva k: 

  • ohranjanju normalne funkcije imunskega sistema ob in po intenzivni telesni dejavnosti
  • normalnem ustvarjanju kolagena za normalno delovanje krvnih žil, kosti, hrustanca, kože in zob
  • normalni presnovi ustvarjanja energije
  • normalnem delovanju živčnega sistema in psihološki funkciji

VITAMIN C U HRANI

Vitamin C v hrani - seznam živil

Da, vitamin C je pridobljen iz pomaranče in limone, vendar obstaja veliko več hrane, ki ga vsebuje! Zakaj torej ne bi popestrili svoje prehrane? Preberite v današnjem besedilu katero hrano jesti da bi imeli dovolj vitamina C v prehrani. 

Paprika - vir vitamina C!

Najboljša in najbolj zdrava je sveža paprika, toplotno neobdelana, zdravilno je njeno meso. Zaradi velikih količin vitamina C se kot prehransko dopolnilo uporablja za krepitev imunskega sistema. 

Šipek je vitaminska bomba

Šipek ali granatno jabolko je znan kot pravi zaklad zdravja in prava vitaminska bomba. Tisti, po čem se izpostavlja je visoka koncentracija vitamina C, k, po znanstvenih trdilih, vsebuje celo 50-krat več vitamina C, ko ga ima v pomaranči.

nutrigold šipak u prahu

Jagodičevje - borovnice, brusnice, maline, ribez

Če želite vnos vitamina C spraviti do popolnosti, ne morate uživati samo agrume, temveč tudi jagodasto sadje. Visoko nad vsemi drugimi vrstami je črni ribez ki ima 160-180 mg vitamina C (na 100 g). 

Peteršilj - zaklad zdravja in vitaminov

Peteršilj je najbolj priljubljena začimba v svetu, ki se lahko najde v vsakem supermarketu, skozi celega leta, vendar bi bilo boljše da zaužijete svež peteršilj iz lastnega vrta, ker ta odlična zelenjava razen flavonoidov, je odličen vir vitamina C in A (posebej karetonida in beta- karotena), ki imajo pomembno vlogo v zaščiti našega organizma pred mnogimi boleznimi. 

Krompir vsebuje dobre količine vitamina C

Veliko ljudi ne ve, da je krompir odličen vir vitamina C! Namreč, krompir ima maso samo 10-25 mg vitamina C na 100 g, vendar ga ponavadi zaužijemo več v onem odmerku, kot pojemo brokolija ali kolerabe v enem odmerku. Razen tega, so krompirju zadostni skozi celega leta. 

Ohrovt - zeleno bogastvo vitaminov

Ohrovt se še imenuje "kralj kalcija", vendar je treba znati, da je ta listnata zelenjava bogata z vitaminom A in C, železom, luteinom ter s prehranskimi vlakninami. 

Hren je bogat z vitaminom C!

Hren je bogat z vitaminom C, B1, B6, železom in kalcijem, medtem ko se magnezij, fosfor, vitamin B2 lahko najdeta v nekoliko manjšimi količinami. V zimskih dneh vas bo zaščitil pred prehladom, ter očistil naš dihalni sistem, Hren spodbuja prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga pri revmi in dviga naš naravni imunski sistem. Naribajte v solate, juhe, iz njega pa lahko naredite čudovito hrenovo omako. 

Jagode - vir vitamina C

Jagoda je bogata z vodo (90%), ima malo sladkorja (10%), celuloze in maščobe - to je ena najmanj kaloričnih sadja (samo 35 kcal na 100 g), Posebno je bogata z vitaminom C (količina ustreza eni pomaranči). Zadostni je odmerek od 150g (koliko običajno pojemo?, da bi se zadovoljil dnevni odmerek vitamina C, ki znaša približno 80 mg za odraslo osebo. 

Včasih ne moremo ta živila kupiti sveža in kakovostna, zato je dobro imeti pri rokah prehranska dopolnila, ki so polna vitamina C. So kakovostna in preverjena prehranska dopolnila, ali lahko pomagajo vašem zdravju, kot tista: 

SUPER C ANTIOKSIDANT

VITAMIN C V PRAHU

ŠIPEK V PRAHU

 VITAMIN C I ŽELEZO

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Zanima vas lahko tudi....

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.