Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Strupi v telesu: Simptomi, vzroki in rešitev!

Strupi v telesu: Simptomi, vzroki in rešitev!

Ko telo ne more dovolj hitro odstraniti strupe, se tisti kopičijo v našem telesu in povzročajo številne zdravstvene težave.

Kaj so strupi, odkod prihajajo, kateri so simptomi preobremenitve telesa s strupi i kako "očistiti" telo strupov in vrniti telo, um in dušo v ravnotežje - preberite v besedilu!

Vsi članki
29. december 2022.

Obstajajo znaki, ki vam poročajo da je vaše telo polno strupov!

Naša telesa skozi življenje kopičijo strupe. Jeter, pljuča, ledvice in drugi vitalni organi vsakodnevno delajo neprenehoma da bi razstrupili telo, prav pa hrana, bogata s hranili, ki se temelji na nepredelanih živilih je najbolj učinkovita možna pomoč jetri za kakovosten "detox" oziroma, za čiščenje telesa strupov. 

Vsebina: 

Strupi v telesu

Tudi pri najbolj običajnih, vsakodnevnim aktivnostih in rutinah so naša telesa izpostavljena strupom. Strupi so v vodi , ki jo uživamo, hrani, ki jo jemo, tako tudi kot v zraku, ki ga dihamo. Čeprav jeter, ledvice in limfni sistem imajo bistveno vlogo odstranjevanja strupov in biološki škodljivih spojin, se naša telesa ne morejo učinkovito bojevati proti vse večjemu številu strupov, ki jih imamo skozi dan.  Sistemi za razstupitev se lahko preobremenijo, topa povzroča preobremenitev telesa s strupi. To se dogaja ko telo vnese več strupov, kot jih more predelati, takrat vaše telo pošilja "signale" da nekaj ni v redu.

Kaj so in od kod prihajajo strupi?

Obstajajo 2 vrsti strupov: strupi topni v vodi in strupi topni v maščobah. Vodotopni se lahko izločajo iz telesa z vodo in filtrirajo skozi ledvic. Strupi, topni v maščobah so bolj zapleteni. V to skupino sodijo pesticidi iz prišil, zdravila, različni konzervansi iz hrane, škodljive spojine, ki se nahajao v plastičnih embalažah, snovi iz cigaret, težke kovine iz okolja.

Strupi, ža, lahko pridejo z več različnih prostorov.  Leta 2016 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila poročilo o stopnjah onesnaženosti zraka in ugotovila, da so se med letoma 2011 in 2016 povečale za kar 8 %. WHO je v svojem rutinskem nadzoru odkrila, da velik odstotek hrane, ki jo zaužijemo, velja za nevarno. Največja koncentracija strupov poteka iz glifosata, ki se nahaja v številnih pesticidov, herbicidov. Običajno se uporablja v različnih državah v poljedelske namene za zatiranje plevela, tako pa pride tudi do rastlin in žival. WHO je v svojih raziskavah objavil, da živali in ribe danes imajo največjo količino strupov kdaj. Ko ljudje uživajo živila živalskega ali rastlinskega izvora (se pravi meso, mlečne izdelke, jajca, ribo) je izpostavljena visoki koncentraciji številnih težkih kovin (živo srebro, arzen, svinec, kadmij, aluminij itd).

Uživanje neekoloških izdelkov, predelane hrane, izdelkov bogatih z neekološki pridelano koruzo, sojo in pšenico je tudi nevarno, zaradi visokih količin glifosatov in drugih številnih pesticidov. Glifosat, kemijska spojina ubija zdravi mikrobiom osebe. Veže se na bistvene minerale, antioksidante in vitamine ter preprečuje njihovo biološko razpoložljivost. 

Nekateri se strupi, tudi, lahko absorbirajo skozi kožo. Izdelki za osebno nego, kot so šamponi, ličila, parfumi in losjoni, pogosto vsebujejo parabene, formaldehide in fenoksietanol (stabilizator v številnih parfumih, ki je zelo nevaren, zlasti za dojenčke in otroke). Ker se izdelki absorbirajo skozi kožo, strupi zelo zlahka vstopijo v organizem.

Strupi se lahko nahajajo v čistilu, alkoholu, kozmetiki in sredstvu za osebno higieno, celo tudi v zdravilih. Na srečo, naše telo se lahko uspešno bori s strupi, v temu pa vsakdan sodelujejo ledvice, žolčnik, jetra, črevesje in številni drugi organi. 

Na žalost, sedeči način življenja, nezdrava prehrana in stres, skupaj z zunanjimi dejavniki, na katere včasih težko lahko vplivamo, vodijo v obremenitev telesa s strupi. Strupi reagirajo z biološkimi makromolekulami, npr. encimi in celičnimi receptorji, in povzročijo vrsto neprijetnih, neugodnih in škodljivih posledic za splošno zdravje človeka.

Simptomi preobremenitve telesa s strupi

Preobremenitev s strupi lahko povzroča nešteto neprijetnih pojav in sprememb v vašem telesu. V zgodnjih fazah, vaše telo poskuša odstraniti strupe na vse možne načine. Driska, kašelj, prekomerno uriniranje, bolečina v žrelu, zgaga, omašeni nos ali izcedek iz nosu (zaradi prekomernega izločanja sluzi) in bruhanje so nekatere njih. Številni ljudje tudi opazijo spremembe vonja telesa ali pretirano mastno kožo, ker telo deluje tako da čisti strupe skozi pore. Večina ljudi je utrujena, ima težave s spominom in težave s spancem, ekceme (in druga vnetna stanja, kot je giht) ter depresijo. 

Človeško telo je skoraj popolna naprava, ki vsak dan opravlja nešteto različnih funkcij. Telo nam pošilja signale, ko je nekaj narobe, in šele ko tem signalom nehamo prisluhniti, se lahko pojavijo različne zdravstvene težave. Ravnovesje uma, telesa in duše je temelj dobrega zdravja.  Vsakodnevni stresni dejavniki, strupi iz okolja in hrane, nepravilna prehrana, nezadosten spanec in negativna naravnanost do življenja negativno vplivajo na ravnovesje in vas vodijo v strupeni vrtinec. 

Obstaja več indikatorjev, da so se v vašem telesu nakopičili toksini, zato bodite pozorni na naslednje simptome:

Napenjanje in prebave težave

V hitrem vsakdanu številni uživajo hitro in nezdravo hrano. Sladkorji in maščobe v kombinaciji s stresom upočasnjujejo presnovo in povzročajo počasno in slabo prebavo ter napenjanje, Naša telesa, preprosto rečeno, morajo odstraniti odpad vsak dan, to pa vključuje praznjenje črevesja vsaj enkrat na dan. Če se to ne dogaja, se strupi vrnejo nazaj v krvni obtok in škodijo celotnem zdravju in normalnem delovanju telesa. Če imate težave z napenjanjem, v prehrano vključite čim več sestavin, ki odstranjujejo strupe iz telesa, kot so ingver, limona, čaji iz koprive in regrata, jejte sveže sadje in zelenjavo ter živila, bogata z vlakninami, kot so chia semena, ovseni kosmiči, lanena semena, leča in mandlji

Zadah

Neprijeten zadah je stanje, ki lahko prihaja iz ust, zob ali je rezultat zdravstvene težave, lahko je začasno ali kronično stanje. Zadah lahko nastane zaradi bakterij v ustih, ki sproščajo neprijetne vonje, in je lahko tudi rdeči alarm, znak da vaša jetra in črevesja imajo težave z odstranjevanjem strupov. 

Težko izgubljate kilograme

Včasih težko izgubo kilogramov povzročajo hormoni in nepravilna prehrana, vendar, lahko že ugibate, so strupi eni glavnih sovražnikov izgube kilogramov. Strupi, kot sta dioksin in PSB, ter pesticidi se v telesu ohranijo v maščobnih celicah. Ko je telo preobremenjeno s strupi, ne more shujšati. 

Diagnosticiranje strupene preobremenjenosti

Diagnosticiranje strupene preobremenjenosti je več kot le seštevanje simptomov, saj lahko veliko različnih stanj in bolezni povzroči podobne zdravstvene težave. Diagnoza preobremenjenosti s strupi lahko začne s pregledom vaših zdravih navad  in življenjskega sloga, simptomov in celovitim fizičnim pregledom. Testi urina so pogosto potrebni, da bi se boljše razumelo, kaj se dogaja v telesu. 

Čiščenje strupov iz telesa

Dobra novica je, da ko gre za preobremenitev telesa s strupi, se vaše telo naravno "čisti", potem ko se prenehate izpostavljati novimi strupi. V večini primerov se lahko izogibate negativnim posledicam skozi spremembo prehrane in življenjskega sloga. 

Za začetek, dobro bi bilo uravnovesiti ali zmanjšati vnos mlečnih izdelkov, jajc, ribe, rdečega mesa, piščanca, predelane hrane, alkohola, kofeina, nikotina, neekoloških izdelkov in pridelkov (pšenice, koruze, soje). Hkrati obogatite prehrano z veliko ekološke zelene zelenjave, svežih zelišč, starodavnih polnozrnatih žit kot so kvinoja, oves, amarant, stročnicami kot so fižol in rdeča leča. Pazite, da žita in fižol namočite čez noč preden ste jih dali kuhat, tako da jih lažje prebavite. 

Nutrigold amarant

Številne izmed teh ekoloških rastlinskih živil podpirajo delovanje jeter, ledvic in prebavnega sistema ter pomagajo v razstrupljanju telesa. Čaji za čiščenje organizma strupov, kot so zeleni čaj, čaj iz koprive in šipkov čaj tudi lahko blagodejno vplivajo na zdravje vašega telesa. 

V svojo uravnovešeno in zdravo prehrano lahko vključite tudi ekološko, popolnoma naravno, detox mešanico v prahu, ki bo olajšala proces razstrupljanja, in vas vrnila v zaželeno postavo. Zelena kombinacija 4 rastlin: Nutrigold spiruline, chlorelle, jačmenove in pšenične trave so hranilna bomba za vaše telo. Veliko vitaminov, mineralov ter antioksidantov vam bo zagotovilo pomembne snovi za normalno delovanje telesa. 

 

Živila kot so regrat, peteršilj, koriander, kurkuma ali repinec pomagajo ohraniti zdravje jeter - največjega notranjega organa v človeškem telesu, ki predeluje skoraj vsako živilo, ki ga nosimo v naše telo. Se sliši neverjetno in čudežno, vendar v jetri se vsakdan dogajajo pomembne, bistvene funkcije, ki vključujejo presnovo hrane, skladiščenje energije ter odstranjevanje strupov in drugih škodljivih snovi iz krvi. Zaradi veliko pomembnih, življenjsko neizogibnim funkcij ki jih opravlja, jjo pogosto imenujemo tudi "kemijska tovarna" našega organizma. 

Da bi vaš organizem normalno deloval, ne pozabiti piti dovolj tekočine skozi dneva. Poskrbite da prvo uro časa po prebujanju in zadnja dva, pred odhodom na spanec, ne uporabljate mobilne naprave, prenosnike in druge elektronske naprave. Svetloba, ki jo oddaja elektronika, preprečuje nastajanje izjemno pomembnega hormona melatonina. Pomanjkanje melatonina (ki se pojavi po 45. letu ali celo prej) vodi v težave z razstrupljanjem in oslabi imunski sistem.

Izogibajte se ponovni izpostavljenosti toksinom tako, da omejite vnos vseh predelanih živil, alkohola, kofeina, nikotina, živil, ki vsebujejo posebno veliko nasičenih maščob in trans maščob. V vsakodnevni higieni poskušajte uporabljati le naravne izdelke, brez vonja, umetnih barvil, parabenov, flatatov , sulfatov, svinca, aluminija in drugih potencialno strupenih spojin. 

Kako vrniti telo, um in dušo v ravnovesje?

Redno vadite globoko dihanje, saj se veliko strupov odstranjuje skozi pljuč. Joga je odlična telovadba in dober način da se znebite nakopičenega stresa. Bivajte na svežem in po možnosti čistem zraku. Sprehod po parku, namesto branja novic na mobilniku, lahko naredi veliko razliko. 

Zdravje in splošno dobro počutje izvirata iz ravnovesja. Izogibanje toksinom, podpiranje naravnih sistemov vašega telesa in redna vadba gredo z roko v roki z meditacijo in počitkom uma. Ključno je zagotoviti, da telo pravilno odplakne strupe, z drugimi besedami, pomembno je izboljšati in okrepiti naravno sposobnost telesa za to in zagotoviti da telo najti ravnovesje.

Kateri so najboljši načini razstrupljanja telesa?

Odstranjevanje strupov iz telesa je ena najpomembnejših funkcij jetre, in čeprav se ta proces opravlja vsakdan , s pomočjo naravnih mehanizmov, se številni sprašujejo ali se lahko ta proces pospeši. Zagotovo ste slišali ta čiščenje telesa in razstupljalne diete, ki so vse bolj priljubljene po vsem svetu. Čeprav med strokovnjaki ne obstaja veliko dokazov o njihov učinkovitosti. Poleg tega so nekatere metode razstrupljanja lahko zdravju škodljive, zato je potrebna previdnost.

Ne glede na to, z zdravim življenjskim slogom, bivanjem na svežem in čistem zraku, kakovostim spanjem, pravilnim dihanjem, vsakodnevnim zmernim gibanjem, odstranjevanjem strupov iz prehrane,  ter z zdravo in uravnovešeno prehrano, bogato s semeni, vitamini, minerali in antioksidanti lahko prispevajo k razstrupljanju telesa ter se učinkovito zaščitimo pred boleznimi, in ohranimo vitalnost in dobro zdravje. 

Preberite tudi naslednja besedila iz našega zdravega kotička: 

Naročite se na naš brezplačni NOVIČNIK za še več nasvetov in zdravih receptov, ki jih ustvarjamo za vas vsak dan!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.