Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Lahko jih jemo surove, pečene, posoljene ali posladkane. Lešnike lahko zaužijemo ali uporabimo v pripravi jedi v sveži obliki ali jih rahlo popečemo na ponvi. 

Vsi članki
29. avgust 2023.

Lešniki sodijo v hrano bogato s kalorijami, in tako 100g lešnikov vsebuje 628 kalorij. Lešnik je tudi dober vir prehranskih vlaknin, in tako 100g lešnika vsebuje 10 gramov vlaknin, kar je 39% priporočljivega dnevnega odmerka. Vsebuje tudi beljakovine, in sicer v 15 gramov v 100 g lešnikov, kar je  okoli 30% dnevnega priporočljivega odmerka za eno oseboLešniki so zelo dober vir mineralov – mangana, bakra, magnezija, fosfora in železa. Bogati so z vitamini E in B in s folno kislino. 

Če želite dramatično zmanjšati tveganje za nastanek raka, bolezni srca ali sladkorne bolezni, upočasniti staranje, znorite za lešniki, in oreščki. Strokovnjaki priporočajo uživanje med 30 in 60 g oreščkov na dan, da bi kar najbolje izkoristili njihove zdravilne lastnosti

Največ raziskav se ukvarjalo z zdravilnimi delovanji oreškov, tudi lešnikov, na zdravje srčno-žilnega sistema. Z rednim uživanjem lešnikov, zagotavljate telesu zdravilne snovi, ki znižujejo raven holesterola v krvi, širijo krvne žile, ščite srčno mišico znižujejo krvi tlak in zmanjšujejo tvego za angino ali srčne kapi ter ščite pred anemijo. Treba je poudariti, da, čeprav se iz hranilnih podatkov lahko razbere, da je vsebina maščobe visoka, gre za mono in polonenasičene maščobe.

Za boljši izkoristek zdravilnih učinkovin priporočamo uživanje lešnikov surove, neolupljene, saj cvrtje bistveno zmanjša njihov zdravilni učinek. Tako, na primer tanka lupinica ploda vsebuje polifenole, ki zmanjšujejo tveganje za srčni bolezni.

Mleti lešniki lahko delno, ali popolnoma nadomestijo moko v tortah. Tako lahko z ghee maslom ali kokosovim oljem, malo kakava v prahu in datlji lahko dobite preprosto sladico, ki bo navdušila tudi največje ljubitelje čokolade. 

Lešnike lahko zaužijete presne, popečene, posoljene ali posladkane. Lešnike lahko zaužijete ali uporabite v pripravi jedi v sveži obliki ali jih rahlo popečemo na ponvi brez dodatka olja. Lahko jih najdete v tortah, piškotih, čokoladah, ampak imamo tudi nekaj naših priljubljenih izdelkov z njimi: 

ČOKOLADA S CELIMI LEŠNIKI EKOLOŠKA 
LEŠNIK KROGLICE
VAFELJ PIŠKOTI Z LEŠNIKOM
ČOKO NAMAZ Z ROČIČEM

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš Novičnik

Zanima vas lahko tudi...

 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.