Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Popraznični detox: Jedilnik za boljšo prebavo in povrnitev v ravnovesje

Popraznični detox: Jedilnik za boljšo prebavo in povrnitev v ravnovesje

Prinašamo vam zdrav popraznični jedilnik ter preproste korake za popraznično razstrupljanje telesa in za povrnitev uma in telesa v ravnovesje. 

Ste pretirali z alkoholom in s praznično hrano? Zdaj je pravi čas da razstrupite telo in se pripravite za bolj zdrav začetek novega leta!

Če ste pretiravali s hrano in pijačo (in vsi vemo da ste, posebej v tem prazničnem času), če ste obremenili telo in se počutite utrujeni in šibki, se zavedate tega, da morate spremeniti prehrano in razbremeniti telo. 

Praznični jedilnik je pogosto poln sladkorja, visoko kalorične in masne hrane, ki lahko povzroča veliko zdravstvenih težav, kot so prebavne motnje, migrene, povišan raven maščob v krvi. Rezultati slabe praznične prehrane se pogosto opazijo tudi na nekoliko večjih številkah na tehtnici, raziskovanja pa kažejo da se v prazničnem obdobju zredimo celo do 2 kg!

Po sproščenem uživanju v kulinaričnih poslasticah, pečenju, francoski solati, sarmi, sladicah, je zelo težko vrniti se zdravi, uravnovešeni prehrani, redni telovadbi, skrbnem načrtovanju obroka in kuhanju na splošno. Zato smo, da vam olajšamo povrnitev zdravim navadam in zdravim obrokom, pripravili za vas koristne nasvete za vaš popraznični detox jedilnik, vendar tudi seznam živil, ki vam učinkovito pomagajo v razstrupljanju telesa in pomagajo da se vrnete v formo. 

Razstrupljanje telesa z zdravim jedilnikom

Pri razstrupljanju telesa je potrebno izboljšati odmerke vitamina C, E, flavonoidov in antioksidantov, ki so pomembni v postopku odstranjevanja nakopičenih strupov iz telesa. Ponavadi detox jedilnik pomeni sadne in zelenjavne sokove, suhe slive, zeleno, brokoli, žita, česen, čebulo, por, zelje, cvetačo, zeleno in rdeče zelje, ohrovt, kodrolistni ohrovt, redkvico in rukolo. 

Ta živila so bogata s hranili in naše telo s pomočjo njih se lahko obnavlja in se razstruplja, saj  spodbujajo delovanje jetrnih encimov, pomagajo v čiščenju rakavih snovi iz telesa. Že ptice na veji vedejo, da je potrebno piti čim več vode, vsaj 5-7 dne v tednu po zajtrku uživajte razstrupljevalni praznični napitek iz ingverja, limone in meda. 

Med razstrupljanjem je priporočeno jesti enostavno pripravljeno hrano: presno sadje in zelenjavo, sokove iz sveže ribanega ali pire iz sadja in zelenjave, zelenjavne enolončnice in juhe, kuhano ali dušeno zelenjavo. Pazite tudi na začimbe, se pravi, hrano rahlo začinite s soljo in poprom ter jo obogatite z zdravilnimi zelišči. 

Zmanjšajte vnos mlečnih izdelkov

V kolikor je možno, zmanjšajte vnos mlečnih izdelkov, jajc, ribe, rdečega mesa, piščancev, predelane hrane, alkohola, kofeina, nikotina  in anorganskih izdelkov. Hkrati obogatite prehrano z veliko ekološke zelene zelenjave, svežih zelišč, celotnih žit kot so kvinoja, oves in amarant, stročnicami kot sta fižol in rdeča leča

Juhe in enolončnice

Da bi telo očistili nakopičenih strupov, v tedenski jedilnik je dobro vključiti čim več domačih juh in enolončnic. Receptov je nešteto, mi pa vam priporočamo juho iz cvetače, brokolija in brstičnega ohrovta. Kapusnice so, namreč, odlična izbira za zdravje jeter, vsebujejo veliko klorofila in fitokemikalij, ki izboljšajo sposobnost jeter za nevtralizira strupene snovi. Korenine kot so korenček, zelena, rdeča pesa so nepogrešljive v poprazničnem jedilniku. Zelenjava bo vaše telo oskrbela z vitaminom C in kalijem, ki sta bistvena za normalno delovanje jeter, vendar tudi celotnega organizma. Številne izmed teh ekoloških rastlin podpirajo delovanje jeter, ledvic in prebavnega sistema ter lahko pomagajo v razstrupljanju telesa. 

Najboljši detox čaji

V popraznični jedilnik je vsekakor koristno vključiti tudi čaje za razstrupljanje, oziroma za čiščenje telesa strupov. Najboljša izbira so ekološki čaji, kot so zeleni čaj, čaj iz koprive, šipkov čaj, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Zeleni čaj je, na primer, bogat vir teina - naravne spojine, ki na organizem deluje spodbujevalno ter zmanjša občutek utrujenosti, zaradi česa je odličen vroči napitek za jutranje prebujanje in dober začetek dneva! Čaji so odličen način  da vnesete zadostno tekočino čez dan, vsi vemo da je hidracija bistvena za normalno delovanje telesa. Z detox čaji, rastline kot so regrat, peteršilj, kurkuma in repinec tudi lahko pomagajo v razstrupljevanju jeter. Razen tega, smo za vas izpostavili seznam najboljših razstrupljevalnih čajev!

Idealna živila za razstrupljanje telesa

V popraznični jedilnik lahko vključite tudi naslednje, ne tako znane, vendar tudi hranilno vredne izdelke in ekološka prehranska dopolnila, ki odlično vplivajo na zdravje celotnega telesa.

Spirulina v prahu

Spirulina v prahu je pridobljena s skrbnim postopkom mletja 100% ekološke, visoko kakovostne modrozelene alge spiruline. Je odlične hranilne sestave - vsebuje veliko beljakovin, zaradi česa je idealno živilo za vse, ki se ukvarjajo s katero koli telesno aktivnostjo. Lahko se uživa pred in po treningu, saj razen tega, da telesu da energijo, prispeva tudi k izboljšanju zmogljivosti in prispeva k regeneraciji mišic po treningu, ohranjanju in povečanju mišične mase kot tudi ohranjanju normalnih kosti. Ker vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, se lahko priporoča veganom in vegetarijancom. Je odličen vir železa ki prispeva k:

  • normalnem prenašanju kisika v telesu
  • normalnem delovanju imunskega sistema
  • zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti

Dodajte jo v svoj jutranji smoothie ali preprosto raztopite v vodi in uživajte v blagodejnostih te superhrane. 

 

Chlorella prah

Za številne neznan, chlorella prah je odličen vir železa, ki je znano po svojih številnih blagodejnostih, saj prispeva k normalnem delovanju imunskega sistema, zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter pomaga pri ustvarjanju energije, rdečih krvnih delcev in hemoglobina. Jod je, tudi, eden mineralov ki vsebujejo majhne chlorella alge. Vitamin B3, znan še pod imenom niacin, je eden sestavin ekološkega chlorella praha, ki tudi prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, normalnem delovanju živčnega sistema in k normalni psihološki funkciji ter ohranjanju normalnih sluznic. Chlorella prah je idealen dodatek sadnim sokom osvežilnim smoothiejem, za še boljši okus pa lahko dodate nekaj kapljic limone svoji priljubljeni kombinaciji sadja. 

Kelp v prahu

Kelp, hranljiva morska alga, ki raste v krajih Atlantskega in Tihenga oceana, predstavlja izjemen vir joda in bogastvo fitohranil, vitaminov (A,E,C) ter esencialnih mineralov, kot je jod, kalcij, železo in cink. Znana po spodbujanju normalnega delovanja hipofize in ščitnice ter aktiviranju vseh žlez v telesu, kelp prispeva k optimalni funkciji prebavnega in endokrinega sistema. Razen tega, verjame se, da ta alga ščiti telo pred škodljivimi snovmi ter blagodejno vpliva na imunski sistem, izpostavlja se z protivirusnimi in pritibakterijskimi lastnostmi. Njene blagodejne značilnosti vključujejo zniževanje krvnega tlaka, uravnavanje ravni holesterola ter znižanje ravni sladkorja v krvi. 

Antioxidant Shot, Kurkuma Shot, Ingver Shot

Antioksidanti so sanje, ki ščitijo naše telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, eden nujnih pa je vitamin C. Ker Vitamin C naše telo ne more samo proizvajati, je pomembno zagotoviti dnevni odmerek tega vitamina. Organic Human shot vsebuje odlično kombinacijo ekoloških sestavin kot so pšenična in ječmenova trava, ingver, jabolka in acerola, ki s skupnim delovanjem  ustvarjajo popolno kombinacijo zdravja iz narave ter hkrati ne vsebujejo dodanih soli in sladkorjev. 


Kick-start shot

Prav tako kot Antioxidant shot, Kick - start vsebuje vitamin C, ki ima številne prednosti, nekatere izmed njih pa so tudi  povečanje absorpcije železa in ohranjanje normalne funkcije imunskega sistema. Kombinacija pomaranče, jabolka, kurkume, izvlečka gvarane in drugega sadja iz certificirane ekološke pridelave je idealna za prebujanje, vašem telesu pa bo dala zadovoljavajoč občutek svežine, prav kot bi iz svojega telesa odstranjivali vse toksine

Pšenična trava v prahu

Pšenična trava je že dolgo znana kot naravni zaveznik telesa, zaradi svojega pozitivnega vpliva na telo. V starem Egiptu je tradicionalno priznan kot protivnetno in razstrupljevalno sredstvo. Zaradi visokega deleža ogljikovih hidratov je pšenična trava idealna rešitev za povečanje energije, bogata pa je tudi z beljakovinami, ki gradijo in ohranjajo mišično maso.

Vitamin C v prahu - Askorbinska kislina

Vitamin C je bistven za celotno zdravje telesa, ter je najmočnejši antioksidant med vitamini. Ker ga sami ne moremo proizvesti, saj nam zanj zmanjkuje določenih encimov, je pomembno zagotoviti vnos preko hrane ali prek prehranskih dopolnil. Prav zaradi tega, Nutrigold predstavlja vitamin C v prahu, znan še pod imenom askorbinska kislina. Pridobljen je v visoko nadzorovanih pogojih, s skrbnimi procesi, s katerimi je dosežena vrhunska kakovost. V primeru da še niste odkrili prednosti uživanja C vitamina, tukaj so nekatere: 

  • sodelujejo v normalnem ustvarjanju kolagena
  • zaščita celic pred oksidativnim stresom
  • normalno delovanje imunskega sistema
  • normalna presnova ustvarjanja energije
  • normalno delovanje živčnega sistema

Olje pegastega badlja - hladno stisnjeno

Zaradi učinkovine- silimarin, ki je naravna sestavina te močne rastline, je pegasti badelj po svetu znan po svojem blagodejnem delovanju na jetra. Poleg tega, zaradi bogate sestave nenasičenih maščobnih kislin, olje pegastega badlja prispeva k splošni obnovitvi telesa ki: 

  • spodbujajo prožnost kože
  • globinski hranijo kožo obraza in telesa
  • prispevajo k okrepitvi imunskega sistema

Tudi, Nutrigold olje pegastega badlja vsebuje antioksidante, ki v telesu služijo kot zaščita celic pred poškodbami. Nežen in rahli okus vsebuje v sebi bogastvo zdravja in je idealen dodatek k različnim receptom, bodisi sladkim ali slanim, in se tudi, lahko, uporablja za zunanjo uporabo na koži, ki ju bo pustilo svilnato mehko. 

Ječmenova trava v prahu

Ekološka ječmenova trava zasluženo velja za superhrano - bogata je z vrednimi hranili, ki prispevajo k splošnem zdravju telesa, dvigujejo raven energije in vas pripravljajo za zdravi in energični začetek dneva. To izjemno super živilo je vsekakor priporočljivo  vključiti v vsakodnevno prehrano. Je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki bodo poskrbeli, da vaše telo dobi dovolj energije za ves dan. Vmešajte v jutranji zdrav smoothi, sadni, zelenjavni, kateri koli vam je po volji in izkoristite hranilne prednosti Nutrigold ječmenove trave v prahu.

Poleg omejenih naravnih, kakovostnih izdelkov, prizadenite si čim več časa biti na prostem , na čistem in svežem zraku, imejte kakovostni spanec in pravilno dihajte, odstranite strupe iz prehrane in z zdravo in uravnovešeno prehrano, bogato s semeni, vitamini, minerali in antioksidanti prispevajte k razstrupljanju telesa, dobrem zdravju in vitalnosti!

Prijavite se na naš Novičnik za še več nasvetov in zdravih receptov, ki jih vsak dan oblikujemo za vas!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.