Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Olje čajevca kot zdravilo za obraz in glivice - zdravilnost in uporaba

Olje čajevca kot zdravilo za obraz in glivice - zdravilnost in uporaba

Olje čajevca - čudežno zdravilo iz narave!

Olje čajevca se uporablja v naravnem zdravilstvu za zdravljenje in lajšanje različnih zdravstvenih težav. Pomirja vnetij in draženja ter je neizogibno v naravnih tretmajih aken, prhljaja in glivic. 

Vsi članki
30. marec 2023.

Olje čajevca je naravno zdravilo, ki je pridobljeno z destilacijo listov in vejic čajevca (lat. Melaleuca alternifolia), endemske rastline, ki poteka iz Avstralije. Čajevec je že od nekdaj znan kot zdravilna rastlina z močnimi protivirusnimi, proti glivičnimi in antibakterijskimi lastnostmi. 

Svojo priljubljenost v alternativni medicini ohranil je vse do danes, olje čajevca pa se zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti uporablja pri zdravljenju kožnih bolezni, glivic, dihalnih okužb ter bakterijskih okužb. 

Olje čajevca - za kaj se vse uporablja

Olje čajevca je pridobljeno iz listov čaja (Melaleuca alternifolia), ki raste na močvirni jugovzhodni avstralski obali. Eterično olje čajevca je pridobljeno, kot je že rečeno, z destilacijo z vodno paro listov čajevca. Vsebuje učinkovine, ki delujejo antibakterijski, fungicidno in protivneno. Zato lahko dobro pride v boju proti aknam na obrazu, poškodbam celega telesa, tudi celo proti prhljaju. 

Olje čajevca se uporablja  v farmacevtski, parfumski in kozmetični industriji, kjer je neizogibna sestavina številnih krem za nego umazane in vnetju nagnjene kože. 

Eterično olje čajevca močno deluje proti patogenih glivic, bakterij in virusov, ter deluje spodbujevalno na imunski sistem. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje in lajšanje veliko zdravstvenih stanj in težav. V fitoaromaterapevtskih tretmajih se eterično olje čajevca uporablja za: 

  • vse oblike dihalnih okužb
  • infektivna vnetja čreva
  • kožne okužbe
  • akne
  • seborejo
  • slabo odpornost in na splošno za utrujenost

Priporoča se pred začetkom uporabe olja čajevca ali katerega koli naravnega zdravila, posvetovati z zdravnikom. 

rastlina čajevec

Čajevec za obraz - naravna pomoč pri zdravljenju aken

Zaradi svojih protivnetnih in antibakterijskih učinkih, olje čajevca je prva izbira v boju proti aknam in mozoljem. Olje čajevca, namreč ima protimikrobne učinke, ki pomagajo v boju proti bakterijam, ki povzročajo akne. 

Nanesite kapljico olja čajevca na prizadeti del kože, s pomočjo vate ali ušesne palčke, pustite da se osuši, preden ste nanesli vlažilno kremo. Če so akne prizadele večje območje kože, razredčite nekoliko čajevca z vodo: 5 kapljic olja dodajte v 100ml vode in namažite tinkturo neposredno na prizadete območja nekajkrat na dan. Pazite da vam olje ne pride v oči. 

Olje čajevca je odlično tudi za lajšanje draženja kože, ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri zmanjšanju vnetja  in rdečice kože. Nanesite nekaj kapljic olja čajevca na del kože, ki je razdražen, na primer po alergijski reakciji ali piku žuželke.

Pomembno je omeniti, da se olje čajevca ne sme nanašati neposredno na odprte rane ali opekline, ter ga je vedno treba razredčiti pred uporabo. Posebej, če se nanaša na večje predele kože. Osebe, tudi, ki imajo občutljivo kožo ali so nagnjene k alergijam, morajo biti previdne pri uporabi olja čajevca in ga vedno preizkušati na majhnem kraju kože, pred uporabo. 

Olje čajevca kot zdravilo za glivice na nohtih

Olje čajevca se v naravni medicini leta uporablja za preprečevanje glivičnih okužb, kot sta atletsko stopalo in kandidiaza, ker vsebuje antimikotične sestavine. Pri zdravljenju glivičnih okužb, olje čajevca se lahko nanese lokalno na prizadete dele (nohte ali kožo) ali se lahko uporabi v obliki kopeli. Preprosto nanesite nekaj kapljic olja čajevca na prizadeti kraj kože ali dodajte nekaj kapljic olja čajevca v kopell. 

Ena študija je pokazala, da nanašanje 100% raztopine olja čajevca na kožo dvakrat dnevno v 6 mesecih lahko ozdravi glivično okužbo nohti na nogah pri eni izmed 5 oseb, ki ga preizkusijo. Tudi lahko izboljša simptome in videz nohtov pri 2 od 3 oseb po 3-6 mesecih nanašanja olja. 

olje čajevca

Olje čajevca za lase - praktični nasveti za uporabo

  • Olje čajevca za nego las in lasišča

Olje čajevca lahko pomaga  pri preprečevanju prhljaja in pri lajšanju srbečice lasišča. Dodajte nekaj kapljic olja čajevca v šampon ali balzam ali ga nanesite na lasišče preden ste pomili lase. 

  • Olje čajevca proti prhljajem

Zaradi svojih fungicidnih učinkov lahko pomaga pri prhljaju, ki je povzročeno z glivicami. Preprosto dodajte 5 kapljic olja čajevca v blagi šampon, ki ponavadi uporabljate, pustite da kratko deluje, potem temeljito pomijte lase. 

Znano po svojih antibakterijskih, proti glivičnih in protivnetnih učinkih, olj e čajevca lahko pomaga olajšati simpptome seboroičnega dermatitisa. Preden ste nanesli čajevec na teme, ga je treba razredčiti v drugih rastlinskih oljah, kot je kokosovo olje. 

  • Čajevec za nego kože telesa

Olje čajevca ni učinkovito le proti mozoljih na obrazu. Tudi če imate mozolje na dekolteju ali ogrce na hrbtu, se lahko z njimi spopadete z oljem čajevca: privoščite si sproščujočo kopel in v vodo dodajte deset kapljic olja čajevca. Čajevec bo odstranil nečistoče in deloval protivnetno.

Olje čajevca - stranski učinki in na kaj je treba paziti

Olje čajevca in izdelke, ki ga vsebujejo vedno shranjujte zaščitene pred sončno svetlobo in dobro zaprte na temperaturah pod 25°C, Ne nanašajte čisto olje čajevca neposredno na kožo, temveč le razredčeno - na primer z vodo ali z rastlinskim oljem. 

Čisto olja čajevca, namreč, je zelo koncentrirano ter ga je priporočljivo razredčiti pred uporabo. Pogosto se uporablja v razmerju 1:10 (ena kapljica olja na 10 kapljic vode ali katerega koli drugega olja kot je mandljevo, kokosovo, oljčno ali olje jojobe). Z redčenjem se zmanjša možnost draženja kože. 

Pred uporabo olja čajevca na večji površini kože, je pomembno narediti test na majhnem delu kože, da bi se preverila občutljivost in možnost alergijskih reakcij. Olje čajevca ni namenjeno oralni uporabi ter je lahko strupeno, če se vnese v telo. 

Skratka, pri uporabi olja čajevca na večjem delu kože, ga je pomembno razredčiti, preizkusiti na majhnem delu kože, ne ga pogoltniti, izogibati se stiku z očmi, uporabljati kakovostno olje ter se izogniti uporabi med nosečnostjo ali če dojite. 

Kje kupiti olje čajevca?

Zdravilno olje čajevca lahko kupite v naši spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Če pa bi raje kupili v fizični trgovini, je tukaj seznam vseh naših fizičnih trgovin na Hrvaškem. 

olje čajevca

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.