Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Vsak čaj za določeno težavo - vodič v svet čajev!

Vsak čaj za določeno težavo - vodič v svet čajev!

V naravi je rešitev!

S čajem proti obupnih situacij!

Vsi članki
27. november 2023.

"Kjer je čaj, tam je tudi upanje" samo je ena rekov zapisanih o tem zdravilnem aromatičnem napitku. In to brez pretiravanja, saj bo dobro izbrani čaj ozdravil dušo in telo. 

Zeliščni čaji so bogati z veliko aktivnih zdravilnih snovi, kot so alkaloidi, glikozidi, grenke snovi, tanini...Jih je treba previdno kombinirati, in pri nakupu rajši izberite tiste, ki so iz ekološke pridelave, saj jih ne tretirajo s pesticidi, herbicidi, umetnimi gnojili. 

Enkrat, ko ste izbrali kakovostni izdelek, je čas za kuhanje in uživanje v topli skodelici čaja, ki vam lahko spremeni dan!

Vsaka rastlina ima svoje posebnosti in zdravilnosti, ter se v nekaterih primerih uporablja le ena rastlina, in v nekaterih primerih se mora kombinirati več rastlin, da skupaj delujejo pravilno za določeno težavo. 

Čaj kot zdravilo - vrste in uporaba

Vsaka rastlina ima svoje značilnosti in zdravilnosti, ter se, v nekaterih primerih, uporablja samo ena rastlina, v nekaterih a se več rastlin kombinirajo, ker v sinergiji ena z drugo dajejo zaželeno učinkovitost. 

Zeleni čaj - za diabetes in hujšanje

Zeleni čaj je en najbolj znanih vrst čajev, in je povezan z različnimi zdravstvenimi prednostmi. Je tudi en najbolj učinkovitih čajev, ko gre za hujšanje. To je zato, ker je izvleček zelenega čaja bogat s katehinom, naravnim antioksidantom, ki lahko izboljša presnovo. Poleg tega, snovi v zelenem čaju povečujejo raven hormona, ki so odgovorni za topljenje maščob. Zeleni čaj se povezuje s pospešeno presnovo in hitrejšim kurjenjem maščob. Učinek čaja se še vedno raziskuje, tako tudi kot se raziskuje, kako pomaga pri sladkorni bolezni, zmanjševanju stresa, zaščiti telesa pred škodljivim UV sevanjem in virusnimi okužbami. Razen zelenega čaja, diabetiki morajo dati prednost tudi ČAJU IZ CIMETA

Kamilica - čaj za želodčne težave, krče in drisko

Kamilica je popoln primer tistih "domačih zdravil", iz katerih so se že pred 30 letih norčevali, vendar danes tudi medicinska znanost znova odkriva njihove vredne lastnosti. Kamilico lahko pripravimo za ženske, ki trpijo za bolnimi menstruacijami. V obliki čaja ali kopeli ter masaže trebuha, se kamilica priporoča za bolnike, ki trpijo za želodčne motnje, krče, drisko, bolečninah v črevesju: uporablja se tudi za pospešeno celjenje ran ter za preprečevanje gnojenja ran. Učinkovita je tudi proti različnih bolečin. V obliki losjona ali povoja rastlina uspešno zdravi vnetje očesnih vek. Znano je da ženske v nordijskih zemljah, "t.i. "severnjaške blondinke" ohranjajo zlati sijaj svojih las s pomočjo kamilice. 

nutrigold kamilica čaj

Koprivni čaj - za razstrupljanje in čiščenje telesa

Koprivni čaj je, pa, odličen za čiščenje telesa. Daje koži sijaj, rešuje težave z aknami in kožnimi boleznimi. V rastlinski medicini se koprivni čaj uporabljal za bolezni jeter in žolča, za motnje spanca, krče v trebuhu, bolezni pljuč ipd. Lahko uživate 1 skodelico čaja iz koprive vsak dan zaradi preprečevanja želodčnih motenj, blagodejen pa je tudi pri virusnih in bakterijskih okužb. 

 

Rumeni čaj za zdravje krvnih žil

Rumeni čaj je pridobljen na podoben način, kot zeleni čaj, le listje se suši krajši čas. V omejenih količinah pozitivno vpliva na srce in srčne žile, uravnava krvni pritisk, vpliva na krvni obtok in cirkulacijo krvi ter s tem vpliva na izmenjavo v celicah in izboljša dotok kisika in hranljivih snovi, zaradi katerih je koža videti mlajša in bolj čudovita.  Čaj regulira tudi izločanje škodljivih snovi in se zato priporoča tudi v fazah čiščenja telesa. 

Žuti čaj u plastičnoj prozirnoj ambalaži od 35 grama.

Črni čaj - za krepitev imunskega sistema

Črni čaj je na dnu lestvice z najmanj antioksidantov. Zato je zaslužna bolj zapletena proizvodnja ki je uničila nekatera hranila. Zeleni in rumeni čaj sta bogata z antioksidanti. Vendar, črni je čaj bogat s številnimi pozitivnimi zdravstvenimi učinki in deluje antibakterijski in antioksidativno. Pomaga pri krepitvi imunskega sistema, vsebuje polifenole, ki ščitijo celice pred poškodbami in pomagajo k topljenju odvečnih maščob in v boju proti stresu, in to je še zadostni razlog da ga damo na seznam zdravilnih čajev.

Čaj iz mete - proti glavobolu in želodčnih tegob

Čaj iz mete pred spanje pomirja telo in mu pomaga da lažje zaspi. Zmanjša glavobol ter želodčne motnje povzročene s stresom, popoln pa je za zatiranje prehladov in okužb ter pomaga pri hujšanju. Ker je osvežilnega okusa, preprečuje tudi bolezni ustne votline in slab zadah. Meta spada med čaje, ki jih je vedno treba imeti pri rokah, saj dobro pride pri različnih motnjah. Verjame se, da meta lajša alergije in astmo. Povoji iz mete pomagajo pri alergijskih izpuščajev, in inhaliranje čaja zmanjša zamašitev dihalnega sistema. 

Moringin čaj - za sprostitev in odpravljanje stresu

Moringa je drevo, ki raste v vznožju Himalaje, v Indiji pa je znano tudi kot "čudežno drevo". Velja za eno od adaptogenih rastlin, kar pomeni, da blagodejno vpliva na celoten organizem in povečuje njegovo sposobnost prilagajanja. Nutrigold moringin čaj se pridobiva iz 100% listov moringe iz certificirane ekološke pridelave in ne vsebuje dodatnih ojačevalcev okusa in umetnih barvil. Blagi zemeljski okus z začinjenimi notami, podobnimi matcha prahu in sprirulini, naredi da je moringin čaj preprosto nepogrešljiv za sprostitev.

 

Ingverjev čaj - naravno zdravilo proti prehladu in gripi

Naravna zdravila, ki nam pomagajo v boju proti prehladu ali gripi so povsod okoli nas, in pomembno jih je videti in poskušati preprečiti. Ingverjev čaj je že od antičnih časov znan kot zdravilo proti prehlada in gripe, lajša kašelj ter zaradi antibiotičnih lastnin deluje učinkovito proti vnetjih. Ta zdravilni čaj bo čudežno preprečil prehlad ali gripo v zimskih mesecih. Ena najbolj znanih prednosti ingverja je lajšanje bolečin. Samo ena skodelica čaja iz ingverja na dan lahko prepreči slabost, povzročeno potovanjem ali jutranje slabosti pri nosečnicah. 

nutrigold čaj od đumbira

Evin čaj za žene

Razen ingverja in njegovega čaja, ženskam pri ženskih težavah lahko pomaga Evin čaj. Evin čaj je preprosto rečeno, čaj za žene in "ženske bolezni". Suhi cvet kamilice, cvet bezga, cvet ognjiča, zelenica rmana, list žajblja in zelenica šaša – to je naravna kombinacija, ki je najboljši prijatelj vsake ženske in prav to čudežno kombinacijo rastlin najdemo v Evinem čaju.

Čaj iz korenine belega sleza - za prebavne motnje

Slez je zdravilna rastlina, ki raste na območju srednje Evrope in zahodne Azije. Čeprav se lahko uporabljajo vsi deli rastline od listih do cvetov, je v ljudski medicini najbolj znana korenina te rastline. Zdravilna lastnost sleza je sluz, ki jo je največ v korenini. Slez deluje pomirjujoče na sluznico in kožo, zaradi česa se slez najpogosteje uporablja pri suhem kašlju in pri razdraženih pljučih, ter se lahko uporablja tudi za pomirjanje sluznice želodca. Polisharidi iz korenine rastline lahko spodbudijo nastajanje sluzi, ki obloži sluznico prebavnega trakta, kar olajša številne prebavne težave. Poleg povečanja proizvodnje sluzi ima lahko korenina močvirskega sleza antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati raven histamina, spojine, ki se sprošča med vnetjem. Posledično lahko ščiti pred razjedami.

Čaji kot zdravilo za dušo, um in telo

Ena najbolj enostavnih in najstarejših zdravih ritualov z rastlino je, seveda,  pitje čaja!

Čaj nas zdravi na vsemi ravnmi – zdravi telo, krepi duh, uravnava emocije. Bodisi za okrepitev bodisi za hip sproščanja, hip smeha, žalosti, radosti ali sreče, čaj se lahko najde v vseh naših priložnostih in rutinah  ter popolno dopolni vsak trenutek v dnevu. 

Celotno ponudbo čajev si lahko ogledate na našem spletnem mestu, in za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na Novičnik, kjer vas pričakuje še 10% popusta za prvi nakup preko spleta!  

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.