Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Začimbe in zelišča - podroben vodnik po svetu začimb

Začimbe in zelišča - podroben vodnik po svetu začimb

Mnoge začimbe veljajo za superhrano zaradi svojih terapijskih učinkov

Karkoli da kuhali, začimbam se ne morete izogniti. Slano, sladko, trpko, pekoče, grenko, aromatično! Vse lahko!

Vsi članki
26. november 2023.

Če gledate na začimbe kot na način za izražanje kreativnosti, boste lahko ustvarili prave kulinarične mojstrovine! Za začetek, kuhali ali ne, je pomembno da najbolj priljubljene začimbe čimbolj spoznate. Kako jih uporabljati? S čim se največ kombinirajo? Ali se jim včasih moramo izogniti? Katere so zdravstvene koristi določenih začimb?

Dobrodošli v svet začimb!

Cejlonski cimet - začimba kot tudi zdravilo

Cejlonski cimet je notranji sloj lubja, podoben lovorju Cinnnamomum verum, ki raste v Šri Lanki. Prah cejlonskega cimeta je močnega okusa in zelo aromatičen ter eden sestavin curry praha, ki se dodaja številnim slanim jedem indijske kuhinje. Cimetov prah je običajen dodatek pecivu in kolačem. Z njimi lahko  posujete cmoke s slivami, skledo muslija z jogurtom, ovsene kosmiče. V indijski, iranski in arabski kuhinji cimet dodajajo slanim jedem s piščancem, jajčevcem ter omaki za riž in v kus kus.

V Ayurvedi je cejlonski cimet naravno zdravilo za diabetes in boljšo prebavo. Je dober vir ogljikovih hidratov, beljakovin in prehranskih vlaknin. Bogat je s pomembnimi minerali, kot je mangan, kalcij, železo, baker, cink. Bogat je z antioksidanti in fenoli, ki so nenadomestljivi borci v boju proti okužbam, uporablja se tudi za zdravljenje prehlada, glavobola, slabosti in splošne šibkosti. 

cejlonski cimet

Chilli - začimba, brez katere ne gre!

Čili je plod različnih tropskih vrst paprike z zelo drobnimi sadeži. 

Čili paprike so dolge največ 10 cm, rumene, oranžne ali rdeče barve. Več kot desetkrat so bolj pekoči, kot navadna pekoča paprika. Uporabljajo se za pikantne omake, namaze, kot dodatek kravjem siru, za enolončnice iz paprike in fižola. 

Pomembna je sestavina mehiškega fižola z mesom - chilli con carne. Sestavni je del vseh pekočih pikantnih omak, kot je curry, tabasco omaka, mehiške salsa omake, lahko se kombinirajo tudi z sladkimi živili, na primer s čokolado. 

Kapsaicin (posebna sestavin) paprikam ne da le pekoč občutek, temveč tudi posebne zdravstvene koristi, zaradi katerih je ena najbolj zdravih začimb na svetu.  Zato čili izboljšuje prebavo, omaga v hujšanju, krepi odpornost in pomaga pri diabetesu tipa 2. 

Črna sol - začimba polna okusov

Črna sol, ki je dejansko rožnate barve je posebna vrsta indijske vulkanske kamnite soli. Pridobljena je s kuhanjem semen rastline harad v slani vodi, po čem voda izhlapi, ostanejo pa le kristali soli rožnate do vijoličaste barve. Ko se zmeljejo, sol dobi sivo barvo, zato se imenuje črna sol. 

Je specifičnega vonja, podoben vonju kuhanih jajc, zato se pogosto dodaja v jedi namesto jajc. Prav zaradi tega je posebno obožujejo vegani in vegetarijanci, ki jo uporabljajo za številne marinade, omake, enolončnice, omlete iz tofuja in podobno.

Bogata je z železom ter je odlična za osebe z visokim krvnim tlakom, ker ni dviga natrij v krvi. Prav tako, ne povzroča napenjanje in zgago, lahko izboljša vid in pomaga v prebavi. Po Ayurvedi, tradicionalni indijski medicini, črna sol ima razne terapevtske učinke. 

Ingver - eden najbolj zdravih začimb na svetu!

V trgovinah se ponuja kot sveža korenina, suha korenina ali prah sušenega ingverja. Je pikantnega, pekočega in citronskega okusa. 

Sveža korenina se olupi, potem nariba ali seklja na drobne koščke v pripravi jedi iz korenčka, buče in sladkega krompirja, lahko se vlaga v kis tudi z zelenjavo. Prah ingverja pa je sestavni del curryja v prahu, dodaja pa se raznim jedem indijske in drugih azijskih kuhinj.

Običajni je dodatek sladicam, piškotom, kompotom, odličen je v čokoladi, uporablja se za izdelavo likerja, posebej je cenjen pri izdelavi čaja iz ingverja

Njegove zdravilne lastnosti so številne. Uporablja se proti vnetju, proti krčih, za zmanjšanje bolečin v mišicah in pri kostnih težavah kot je artritis, kot preventiva pri prehladu in za pomirjanje kašlja, krepitev odpornosti, izboljševanje cirkulacije in preprečevanje strjevanja krvi, učinkovit je proti migreni in proti gripi. 

ingver začimba

Himalajska sol - za zdrave in okusne jedi!

Himalajska sol je najčistejša sol na Zemlji, iz neonesnaženega ekosistema, starega več kot 250 milijonov let. S svojo popolno kristalno strukturo in sestavo 84 mineralov in elementov v enakem razmerju, kot so v našem telesu, pomaga telesu in živčnemu sistemu doseči ravnovesje in deluje izjemno pomlajevalno.

Telo oskrbi z vitamini in minerali v sledovih, omogoča naravno uravnavanje elektrolitov v telesu in boljšo absorpcijo hranila in razstrupljanje. Spodbuja in izboljšuje izpiranje nakopičenih strupov iz telesa, zaradi svojih blagodejnosti se priporoča vsem. Vsako jed lahko začinite s to posebno vrsto soli. Himalajska sol se, tudi, lahko uporablja kot napitek, kopel, za izpiranje in inhalacijo. 

Na voljo je tudi v grobi obliki. Preprosto, delajte z njo vse, za kar ponavadi uporabljate "navadno" sol, vendar brezskrbno in na bolj zdravi način. 

Hren je zelenjava, začimba in zdravilo obenem!

Vonj hrena je močen, okus pa oster in lahko prečisti dihali. Drobno naribana korenina služi za hladne omake, na primer majonez, dodaja se presnim solatam, na rezine narezan pa se uporablja za marinade, za vlaganje kumaric ali katere koli druge zelenjave. Raste kot samonikla rastlina in ga je zelo enostavno presaditi in gojiti v lastnem vrtu. Najbolj ga je uporabljati svežega, ker se kuhanjem olajša ostrina. Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično očisti telo in deluje protirakavo pri jetri, črevesju, požiralniku in mehurju.

Kajenski poper - zdrava začimba znana po svojem pekočem občutku

Kajenski poper je neizogiben del večine jedi in omak po vsem svetu, kot so fižol, testenine ali razne omake. Za izboljševanje okusov je zadostna šele mala količina. Pridobljena je iz fino mletih pekačih paprik, zaradi kapsaicina so pa pekočega okusa. Za najbolj učinkovit efekt kapsaicina v kajenskem popru, se priporoča pol žličk začimb za obrok. 

Začinjanje živil in pripravljanje jedi z nekoliko kajenskega popra lahko pomaga tistim, ki želijo shujšati in ki nadzorujejo potrebo po hrani. Razen tega, je odličen vir številnih vitaminov in mineralov, vključno z vitamini A, C, E, vitamini B kompleksa, beta karoten, kalcijem in kalijem. 

To začimbo je zelo preprosto vključiti v vsakdanjo prehrano, razen tega ima nešteto prednosti za zdravje: deluje protivnetno, zaradi kapsaicina ter lahko spodbuja delovanje prebavil. Redni vnos kajenskega popra lahko ima tudi blagodejni učinek za preprečevanje diabetesa tipa 2. 

Če že niste, kajenski poper obvezno vključite v vašo paleto začimb, Telo vam bo hvaležno!

Kardamom - začimba v službi zdravja

Kardamom sodi v družino ingverja, danes pa je najbolj prisoten v indijski kuhinji. V Indiji ga dodajajo v čaj z mlekom in v vročo čokolado, mešajo ga pa s curryjem. Zelo se hitro razširil po vsem svetu. Švedi ga dodajajo v jabolčni puding, Norvežani pa v hamburger in klobasice!

Ta pekoča začimba z okusom limone je predmet študij, ki kažejo da je kardamom vreden dodatek k vsakodnevni prehrani. Velja za diuretik, zaradi česa je koristen pri težavah s sečili ter pomaga pri čiščenju ledvic  kalcija in sečne kisline. Pomaga tudi pri hujšanju, znižuje krvi tlak in odstranjuje strupe iz telesa. 

Tudi kot njegovi sorodniki kurkuma in ingver, ima protivnetne lastnosti in lajša bolečino in otekline. zlasti v ustih in grlu. Kardamom vsebuje vitamin C, vitamin B6, tamin, riboflavin, niacin, izmed mineralov pa kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink, baker in mangan. Stari Egipčani so žvečili semena kardamoma za čiščenje zob. Polna je esencialnih olj z antioksidativnimi lastnostmi.

Odlično se združi tudi s sadjem (na primer s kuhanimi hruškami ali pečenimi jabolki), če pa prah dodate v sadno solato, boste navdušeni z bogatim okusom. Z njim lahko začinite basmati riž, bulgur ali proso, vsekakor pa da po času spijte v obliki čaja. 

Kurkuma - zdravilna začimba čudovite barve!

Tradicionalna indijska začimba kurkuma, pridobljena z mletjem kuhane in osušene korenine , s svojim grenkim, rahlo pikantnim okusom spominja na ingver. Uporablja se za curry. Samostojno se dodaja številnim jedem: omakam, jedem z rićem, kuhani zelenjavi, piščančji pašteti, enolončnicam, prosu, krompirju. 

Razen v kulinariki, ta začimba žarko rumene barve lahko uporabljamo v kozmetiki in zdravstvu. Tukaj lahko preberete kako: 

Origano - začimba za pico za vaše zdravje

Origano (dobra misel) je samonikli ali gojen v vrtih, je močnega in specifičnega poprovo-lesenega vonja in okusa, spominja pa na majaron in materino dušico. 

Uporablja se suh ali svež za vse jedi s paradižnikom, obvezna pa je začimba za pice. V italijanski kuhinji  se dodaja testeninam in zelenjavi z žara. Origano je običajna začimba v grški kuhinji, kjer se dodaja grški solati z oljkami in feto ter pečeni ribi. 

V Mehiki je origano obvezna začimba v jedeh s fižolom, v salsah, za buritto in tacose. Z rdečo papriko, kuminom, čilijem ustvari odlično mešanico začimb ta Tex-Mex chilli con carne. 

Tonka - začimba, ki vas bo navdušila

Tonka je začimba, ki jo šele morate odkriti!

Ena redkih in zelo cenjenih začimb današnje kulinarike so semena tonke. Tonka se ponavadi nariba kot muškatni orešček. Zelo se pogosto uporablja kot nadomestek za vanilijo v sladkih jedeh, sladicah in za aromatiziranje napitkov, dodaja se tudi sladoledu, prav zaradi specifičnega sladkega vonja. 

Aroma tonke je, tudi, zelo priljubljena v proizvodnji parfumov in izboljšanju okusa tobaka. Ta tropska začimba, sadež južnoameriškega lesa, ima posebno aromo. Specifična mešanica sadnih in pikantnih vonjev ustvarja vtis, da hkrati čutite vanilijo, nageljnove žbice, cimet, mandelj in žafran. Je neverjetno, koliko se različnih vonjev lahko združi v enem majhnem semenu. Eno je zagotovljeno - aroma tonke bo spremenila vaše jedi in jim podarila oplemeniten in bogat vonj, ki se ga boste dlje časa spomnili.

nutrigold tonka

Zvezdasti janež - začimba polna vonjev in arom

Zvezdasti janež poteka iz Kitajske, posebej pa se izpostavlja s čudovito zvezdasto obliko. Je podobnega vonja, kot sta komarček in semena janeža, vendar pušča bolj prijeten in osvežilen občutek v ustih. Lahko se uporablja cela zvezda, koščki ali prah. Uporablja se v jedeh vzhodnjaške kuhinje. Čaj iz janeža se priporoča za zdravljenje prebavnih težav kot je počasno črevo, bruhanje, napenjanje in slabosti. Znano je tudi njeno zdravilno delovanje pri astmi, bronhitisu, kašlju različnega porekla in za bolezni pljuč. 

Celotno ponudbo si lahkjo ogledate na našem spletnem mestu, za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na Novičnik, kjer vas čaka 10% popusta  na prvo naročilo!

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.