Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Nasolite hrano brez soli! Tole so najboljši nadomestki za sol!

Nasolite hrano brez soli! Tole so najboljši nadomestki za sol!

Sploh ni težko zmanjšati vnos soli v telo, posebej če so vam na dosego rok zdrave alternative.

Velike količine natrija, ki se nahaja v soli, negativno vplivajo na zdravje. 

Po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije, priporočljivi dnevni odmerek soli je 5 g.  Povprečna porabe soli v srednji Evropi je okoli 15g, neredko pa gre do 20 g. 

In to ne le pri odraslih, temveč tudi pri otrocih, ki, po zadnji študiji vnašajo celo 80% več soli, kot bi morala vnašati. Ker se že kot majhni dojenčki navadijo na slan okus hrane, jim v odrasli dobi potem ni nobena težava jesti slano. 

Natrij je zaslužen za povišanje krvnega tlaka, vzdrževanje hrane v telesu ali napenjanju v trebuhi. Na srečo, sploh ni težko zmanjšati vsebnost soli v telo, in da vaša jel ne izgubi okusa. 

Zato vam prinašamo najboljše trike kako začiniti svoje jedi brez natrija, in da so okusna in zdrava. 

Najboljši naravni nadomestki soli

Zelišče, kot so bazilika, origano, drobnjak, majaron, materina dušica, meta, lovor ter veliko eksotičnih začimb izboljšajo in obogatijo okus hrane. V lastnem domu, z malo truda, lahko gojite zelišče za začimbo ter uporabite sveže pri pripravi obrokov za družino. 

Bolj okusne so jedi, ki vsebujejo sveže začimbe, za gojenje začimbnih zelišč ne potrebujete veliko prostora v vrtu, niti vam to ne vzame veliko časa. 

Naredite svojo lastno rastlinsko mešanico s kombiniranjem določene rastlina in jo uporabite kot nadomestek za sol (rdeča paprika, česen v prahu, črni poper), dobro jih osušite in zmeljite v mlinček za kavo ali v blenderju d dobite prah. Dovolj je takrat vzeti nekoliko začimbne soli in potresiti jo po pečenem krompirju ali zelenjavi. 

Nutrigold češnjak u prahu

Domača začimbna mešanica, alge in tamari omaka

Lahko tudi naredite svojo začimbno sol s pomočjo himalajske soli. Dodajte ji sušeni rožmarin ali žajbelj, nekoliko kumine in česna v prahu, tudi celo sušene shiitaki gobe in jurčke skupaj z lešniki, mandlji in semeni. 

Sončnična semena in bučna semena lahko dodata v rižota, razne solate z zelenjavo ali v testenine. Niti zavedate se ne kako boste obogateli okus vaši jedi. 

Tudi, jed lahko "posolite" z morskimi algami, ki so bogate z dragocenimi minerali, aminokislinami, beljakovinami in drugimi blagodejnimi snovmi. Kot nadomestek soli se pogosto uporablja alga kelp, ki je v obliki listkov ali prahu, tako se preprosto doda k zelenjavi, žitu in stročnicami. 

Tamari je tradicionalna japonska začimba slanega okusa, pripravljena iz čiste soje, vode in morske soli. Vsakdan se uporablja v kuhanju za začinjanje jedi. Je slanega okusa ter se uporablja kot nadomestek soli v pripravljanju raznih jedi, zlasti jedi iz žita. S sojino omako se začenjajo tradicionalne jedi azijske kuhinje, zato lahko tudi mi sojino kot tudi shoyu omako uporabimo v vsakodnevnem kuhanju. In kako, preberite tukaj

nutrigold tamari umak

Še eden izdelek na osnovi soje lahko začini vaše vsakdanje jedilnike. Miso je fermentirana pasta iz ječmena in soje z dodatkom morske soli in kulture "koji" ki se uporablja v japonski kuhinji. Je slanega in prijetnega okusa, ter je odličen za začinjanje juh (znana miso juha), enolončnice in zelenjave ter razne prelive. 

Za konec, je dobro vedeti, da je praviloma dovolj majhna količina začimbne rastline, ali soli, da bi juhe, marinade, omake, riba in morski sadeži, muskaa, zloženke, zelenjave, solate, pečenja in druge jedi dobile fino aromo. Da bi maksimalno ohranili aromatične snovi, začinite jed na samem koncu kuhanja. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.