Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Kaj sta shoyu in tamari in kako jih uporabljati v kuhinji?

Kaj sta shoyu in tamari in kako jih uporabljati v kuhinji?

Spoznajte tradicionalni japonski omaki - shoyu in tamari

Lahko se uporabljajo za pripravo juh, enolončnic, omak, solat, dušene zelenjave in številnih drugih okusnih jedi. 


Zagotovo ste v številnih receptih prebrali besedo "tamari" in izza te besede "soja omaka". Tako kot sete zagotovo slišali da je shoyu omaka odlična za marinade in za žar. Možno je da ste slišali, da obstaja posebna japonska omaka iz soje. Če ste se popolnoma izgubili v morju informacij, je čas, da spoznate obe različici sojine omake in končno veste, katera je vaša izbira!

Kaj sta shoyu in tamari omaka in kako naj jih uporabimo v kuhinji?

Tamari in Shoyu sta posebni sojini omaki, ki so pridobljeni s fermentacijo soje. Fermentirani prehranski izdelki so živila, v kateri sestavi je vsaj ena sestavina izpostavljena delovanju mikroorganizmov (bakterij, kvasovk ali plesni), kar je povzročilo značilne kemijske in organoleptične spremembe.

Shoyu je sojina omaka, narejena iz soje in pšenice. Japonci so podedovali tradicijo izdelave shoyu od Kitajcev. S prihodom sojine omake na Zahod je prišlo do napake, saj je sojina omaka predstavljena kot tamari omaka, vendar razlika med shoyu in tamari ter sojine omake je ta, da tamari nastane v procesu fermentacije sojinega misoa. 

 

Fermentacija tamari in shoyu sojinim omak traja okoli 1 leto na normalni temperaturi v lesenih sodih, vrsta plesni, ki se uporablja za ta postopek, pa se imenuje Aspergillus oryzae (koji). Razlike v sestavi ter dveh izdelkov, ki potekajo iz različnih procesov proizvodnje, so ti, ker tamari v sebi vsebuje le sojino kašo in morsko sol, tako da je nekoliko močnejšega okusa. Shoyu se proizvaja iz soje in morske soli, z dodatkom prepečene pšenice in rahlega okusa. 

Zaradi pestre uporabe shoyu so prevzele tudi številne druge kuhinje sveta. Lahko se uporablja za pripravo juh, enolončnic, omak, solat, dušene zelenjave, med poletno sezono pa se njegova prodaja povečava, saj služi kot hitra in izjemno okusna žar marinada. Tamari omaka iz soje je izdelana iz čiste soje, vode in morske soli, brez dodatkov pšenice. Ne vsebuje glutena, nastaja kot stranski izdelek pri proizvodnji sojinega misoa. Tamari je tekočina, ki se izloča s procesom fermentacije, Je enakih hranilnih vrednosti, kot shoyu, vendar tudi je temnejše barve in bolj slanega okusa, zato se uporablja v dvojno manjši količini, v primerjavi na shoyu.

tamari umak

Hranilne vrednosti so jima podobne. To so izdelki bogati z aminokislinami, torej so dobri viri beljakovin. Razen tega, vsebujejo tudi mikroorganizme, ki opravijo naravno fermentacijo v črevesju, kar pomeni da olajšajo prebavo hrane. Vsekakor je treba znati, da, drugače kot shoyu omaka ki vsebuje pšenico, osebe, ki ne prenašajo glutena lahko uporabljajo tamari.

Prijavite se na naš brezplačni NOVIČNIK in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

V naši Tovarni Zdrave Hrane v Tednu Azije, ki traja od 24.01. do 29.01.2023. pridobite celo do 30% popusta na številne izdelke!

Izvedite več tudi o:

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.