Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Naravni in zdravi nadomestki za beli sladkor bi morali čim prej začeti uporabljati!
Beli sladkor ni le prazna kalorija, temveč je nekaj raziskav pokazalo, da je bolj nevarni, kot smo mislili.
Ni velika težava, če ga uživate občasno, vendar vas v večjih količinah lahko polagoma ubija, poudarjajo strokovnjaki, ki trdijo, da v večjih količinah sladkor vodi do poškodbe jeter, dviga krvni tlak, povečuje tveganje za diabetesom, rakom in srčnim boleznim, moti delovanje hormonskega sistema in spodbuja debelost.
Naravni in zdravi nadomestki belega sladkorja so vse bolj dostopni, v nadaljevanju pa je nekaj kakovostnih, okusnih in dostopnih sladil.
Med je prva alternativa sladkorju, ki večini ljudi najprej pride na misel. Pogosto se predstavlja kot idealni nadomestek sladkorja, vendar je to ni prav tako. Ljudi, ki slabo prenašajo sladkor (alergija, hiperaktivnost) lahko imajo enake reakcije na med. Med ima visok glikemični ndeks in vliva na telo podobno kot rafinirani sladkor. Vendar ga večina ljudi lažje prebavlja, kot sladkorja.
Stevia, izpeljanka iz lista istoimenske rastline, je naravno sladilo, ki znižuje krvni sladkor, visok krvni tlak in zmanjšuje občutek lakote. Kar 300-krat je slajša od belega sladkorja ter se uporablja v najmanjših količinah. Njena uporaba je zelo široka, od različnih pijač do hrane, pripravljene na različne načine, večinoma pečene. Torej, stevia je nedvomno najboljši vir naravnega sladkorja , za vse tiste ki ne smejo ali ne želijo jesti rafiniranega sladkorja. Primerna je za tiste, ki želijo shujšati in za tiste, ki jim je pomembno omejiti vnos rafiniranega sladkorja
Javorjev sirup ima 52 kalorij po žlici. Ima visoko vsebino mineralov v sledeh, kot sta cink in mangan, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in zmanjšajo raven holesterola v krvi. Ta visoko kakovosten temni sirup z notami karamela in rahlo trpkega okusa je idealno naravno sladilo, ki bo obogatilo številne sladice in slaščice. Lahko ga uporabite za ovseno kašo, kot omako za solato, v glazuri, v čokoladnih prelivih, in seveda, za palačinke in vaflje, zaradi katerih je postal slaven.
Agavin sirup je naravno sladilo, ki je pridobljeno iz južnoameriškega kaktusa. Pogosto se še imenuje "medena vodica" ker je rahlega okusa in barve. Redkejši je od meda, vendar tudi slajši, ter ga potrebujete manj kot bi potrebovali med, pri kuhanju. Agavin sirup je nenavadno nizkega glikemičnega indeksa in ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Zato je idealen za diabetike in ljudi, preobčutljive na sladkor.
Sladkor kokosovega cveta bo obogatil vsako jed, kavo ali sladico. Lahko se dodajo v kosmiče ali kaše. Z druge strani, prednosti kokosovega sladkorja za telo za zares osupljive. Pridobljen je iz rastlinskega soka kokosovega cveta. Kokosov cvetni brst ročno odrežemo, njegov sok pa zberemo v posodo. Po tem se sok obdela s segrevanjem, dokler vsa tekočina ne izhlapi. Končni produkt po postopku granulacije je kokosov sladkor, ki je svetlo rjave barve z rahlim karamelnim okusom. Največja prednost tega sladkorja se nizki glikemični indeks, ker vsebuje inulin, ki je nizkega GI. Kokosov sladkor lahko kupite tukaj.
Goji jagode prihajajo iz Himalaje, kjer za njih znajo že več stoletja ter jih uporabljajo kot sestavino ne le v številnih receptih, temveč tudi v medicini zaradi njihovih odličnih lastnosti. V Aziji jih celo imenujejo "rdeči diamanti". Polisaharidi, ki vsebujejo goji jagode so učinkoviti pri hujšanju, krepijo presnovo in dajejo naravno sladkobo, ki popolnoma nadomešča sladkor. Več o goji jagodah lahko preberete v našem preteklem članku.
Ksilitol je tudi naravni sladkorni alkohol, ki ga v naravi ima v vlaknastem sadju in zelenjavi, vendar tudi v človeškem telesu. Pridobivajo ga iz brezovega lubja ali koruznih storžev. Po videzu in okusu je zelo podoben saharozi, podobno se obnaša tudi pri kuhanju (edino ne more se karamelizirati in ni primeren za testa s kvasom, ker testo ne vzhaja). Vsebuje 40% manj kalorij kot saharoza. Znan je že od davnin in je menda zdravilen, vendar to ni še potrjeno. Bodisi ksilitol ali sorbitol ne povzročata karies, prav nasprotno - ksilitol se uporablja za izboljšanje higiene ustne votline. Kje kupiti brezov sladkor? Tukaj!
Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na Novičnik! S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: