Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Ajurvedski način prehranjevanja vključuje bogat izbor začimb, ki blagodejno vplivajo na prebavni proces.
Ajurveda je starodavna indijska metoda zdravljenja, ki nudi naravne poti do zdravja. Namesto da ugibate, katera hrana in dodatki so dobri za vas, obstajajo preprosta in jasna navodila o ajurvedski dieti.
Prednosti sledenja tej dieti se odražajo v telesu in umu. Ajurveda ima namreč povsem drugačen pristop k kombiniranju živil. Upoštevata se rasa (prvotni okus hrane) in vipaka (okus hrane po prebavi).
Po ajurvedi ima vsak okus drugačen učinek na naše zdravje, torej bi morali hrano izbirati glede na tip telesa.
Torej obstajajo 3 tipi telesa – Vata, Pitta in Kapha. Vsak tip ima posebne značilnosti, na vas pa je, da prepoznate svoj tip telesa.
Vse na zemlji, tako tudi človek, je narejen iz 5 elementov: prostora, zraka, ognja, vode in zemlje. Teh 5 elementov se združujejov različnimi razmerji in tako ustvarijo 3 osnovnih bioloških energij , oziroma doshe, ki se imenujejo vata, pitta in kapha.
Ti ljudje imajo širše boke in ramena, goste valovite lase in dobro kondicijo. Učijo se počasi, vendr si dobro zapomnijo. So zelo zvesti, stabilni in zanesljivi. V medosebnih odnosih so oni tisti, ki so drugim podpora.
Nagnjeni k vnetju sinusov, slabi cirkulaciji in upočasnjeni prebavni funkciji, kar lahko zlahka privede do debelosti. Za vnetja sinusov lahko povečajo vnos česna. Izogibajte se hladnim pijačam in zamrznjeni hrani, zlasti sladicam (sladoled). Izogibajte se tudi sladkorju in soli.
Zmanjšajte porcije hrane, zlasti zvečer. Od zelenjave vam najbolj ustrezajo zelenolistna zelenjava, artičoke, krompir, korenje, pesa, radič in jajčevci. Kar zadeva semena, uživajte sončnična in sezamova. Uporabite lahko vse začimbe, izogibajte pa se soli. Zmanjšajte vnos mesa, zlasti rdečega, ter mleka in mlečnih izdelkov.
Ti ljudje imajo izrazite mišice, dobro cirkulacijo in so srednje postave. Nagnjeni so k prezgodnjemu pojavu sivih las ali plešavosti. Imajo visoko raven energije in hiter metabolizem, zato lahko jedo skoraj vse. So inteligentni, osredotočeni in ambiciozni. So strastni, perfekcionisti in se zlahka razburijo.
Ti ljudje imajo lahko težave z občutkom jeze. Pogosto jih zadevajo različna vnetja. Nagnjeni so k težavam s prebavo, z želodčno kislino ali driski. Morali bi se izogibati pekočim začimbam, alkoholu, kavi, octu in kislinam, izogibati se začinjenim začimbam, alkoholu, kavi, kisu in kislinam, hrani, ki jim je pogosto najljubša. V svojo prehrano bi morali vključiti sladko in sočno sadje, na primer mango ali lubenico. Prav tako naj jedo zelenjavo, ki vsebuje visok odstotek vode, kot so kumare, ohrovt ali zelena solata.
To so suhi ljudje, ki imajo pogosto težave s pridobivanjem kilogramov. Večino časa jih zebe, imajo suho kožo in lase ter majhen odstotek mišične mase. Hitro se učijo, še hitreje pa pozabijo. Uživajo v spremembah in so zelo ustvarjalni. So vznemirljivi in navdušeni, a se zlahka razburijo.
Največkrat imajo težave z upočasnjenim prebavnim sistemom, zaprtjem in napihnjenostjo. Jeseni in pozimi zlahka zbolijo. Pogosto trpijo zaradi kronične utrujenosti ali nespečnosti. Ti ljudje se morajo izogibati suhi hrani, gaziranim pijačam in surovi zelenjavi. Popolna Vata prehrana temelji na vročih in jušnih jedeh. Zanje so odlična kuhana zelenjava, žita in toplo mleko.
Priporoča se tudi uživanje čajev. Nutrigold Čayurveda mešanica je obogatena s sadnimi aromami začimb, značilnimi za Ayurvedo, lo velja za tradicionalno medicino celjenja fizičnega in duševnega zdravja.
Poleg izbire prehrane glede na tip telesa ima ajurveda tudi nekaj univerzalnih pravil, ki jih človek more upoštevati. Ta tradicionalna indijska metoda zdravljenja z glavnim geslom »Hrana je naše zdravilo, kuhinja pa lekarna« vsebuje seznam več kombinacij živil, ki se jim je treba izogibati.
Tako sadja na primer ni dobro kombinirati z drugimi vrstami hrane. Mleko pa ni primerno v kombinaciji z bananami ali kislim sadjem, toplotno obdelani med pa je po ajurvedi zelo škodljiv – toksičen.
Med obroki priporočajo kombiniranje (pitje) tople vode, košček svežega ingverja ali iztisnjene limone pred obrokom pa pomaga pri prebavi. Poleg pravil kombiniranja verjamejo v začimbe, ki še posebej pomagajo pri prebavi. Tako je jabolka dobro začiniti s cimetom, paradižnik z limeto in kumino, stročnice s črnim poprom, soljo ali čilijem v prahu ter solato z olivnim oljem in limono.
Najpomembneje pa je, da prisluhnete svojemu telesu... pri tem pa vam bodo zagotovo v pomoč ti napotki.
Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik!
Zanima vas lahko tudi...
S prijavo na novičnik prejmeš 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejemaj nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: