Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Začimbe kot zdravilo - 5 zdravilnih začimb, ki jih vsi moramo imeti doma

Začimbe kot zdravilo - 5 zdravilnih začimb, ki jih vsi moramo imeti doma

Začimbe za boljše zdravje (in kuhanje)

Številne začimbe delujejo blagodejno na zdravje in imunski sistem, poleg tega pa bo vaši kuhinji daj popolnoma nove okuse, arome in vonje.

Vsi članki
26. november 2023.


Ni nič bolj čudovitega, kot jed, katerem ste dodali dišečo začimbo, ki ste jo kupili na sejmu, ali ga sami pridelali. Poleg tega, da jedem dajejo rahlo aromo in bogat okus, zelo pogosto začimbe dajejo tudi določene zdravstvene prednosti.

Od gripe in prehlada do migren in težav z želodcem ali sladkorjem v krvi - vsaka začimba ponuja rešitev za določeno zdravstveno težavo. Čeprav večina začimb blagodejno deluje na zdravje, le 5 začimb lahko imenujemo kraljevi močnega telesa. Spoznajmo jih skupaj v nadaljevanju.

Kurkuma - začimba in zdravilo

Indija ima eno najnižjih ravni raka črevesja v svetu in se verjame, da je to zaradi visokega deleža kurkume v prehrani. Zadnjih letih obstaja vse več raziskovanj o kurkuminu, antioksidantu, ki se nahaja v kurkumi. Študije kažejo, da je protivnetnega, protivirusnega, proti bakterijskega in proti glivičnega ter proti rakavega delovanja. Kurkuma je uspešna v zaščiti telesnih celic prostih radikalov, zmanjšanju rakavih celic, izboljšanju funkcije jeter, zaradi česa telo bolj učinkovito odstranjuje strupe. 

Cejlonski cimet ima številne zdravilne lastnosti

Cimet je eden najstarejših začimb, ki služi kot sredstvo balzamiranja v Egiptu pred 2500 letih. Večina začimb so semena nekaterih rastlin, vendar cimet je notranja plast lubja drevesa, ki je posušena in valjana. Obstaja nekaj raziskovanj o pozitivnih učinkih cejlonskega cimeta na diabetes, izgubo las, višji holesterol, spomin, artritis in kožne bolezni. V ayurvedi, ta čudovita začimba se že dolgo časa uporablja zaradi antioksidativnih in proti bakterijskih delovanj. Dodajanje cimeta v čaj iz ingverja bo v tem napitku dalo še več zdravilnih moči in bogatejšega okusa. Cimet se lahko uporablja v številnih kašah, zmešan s kosmiči. 

Ingver - za zdravje prebave

Dragocene lastnosti ingverja so odkrili še v Aziji pred veliko letih, do danes pa je ta dragocena rastlina našla svoj dom v kuhinjah po vsem svetu. Lajša in spodbuja prebavo, lajša napenjanje in želodčne težave ter preprečuje krče. Deluje protibolečinsko, pomirjujoče in antibakterijsko, zaradi antihistaminičnega delovanja pa se uporablja tudi pri zdravljenju alergij. Izboljšuje stanje pri revmi, artritisu in protinu, spodbuja krvni obtok, odstranjuje strupe in toksine ter je potrjeno da zmanjšuje raven holesterola in preprečuje nastaven krvnih strdkov. Ja, vse tole je ingver, rastlina iz družine lilije, Uporablja se že tisoč let kot zdravilo, začimba, hrana in sredstvo za polepšanje, čeprav je za številne nenavadnega, intenzivnega okusa, se lahko poda številnim obrokom, sladicam in napitkom. 

Česen - za močno odpornost

Česen se prideluje že od antičnih dneh, najprej se uporabljal v Egiptu, kjer se uporabljal v zdravilne namene kot antibiotik, danes pa je eden najbolj uporabljenih začimb v ljudskem zdravilstvu za krepitev odpornosti. Bogastvo antioksidantov, ki se nahaja v česnu preprečuje pojav številnih bolezni. Njegove antibakterijske lastnosti pomagajo pri zdravljenju glivičnih okužb, odlično deluje proti prehladu in vnetju sinusov. Česen v prahu se danes pogosto uporablja v kulinariki, ker daje značilen okus in aromo, ki dopolni številne jedi. 

Čili - deluje protivnetno in izboljšuje prebavo

Na svetu se po uporabi nahaja na drugem mestu, takoj po soli. Zelo pikantna začimba, ki se, v majhnih količinah dodaja enolončnicam, pečenem krompirju ali mesu. Lajša bolečine in napetost v sklepih ter zatira visok krvni tlak, holesterol, depresijo in prebavne motnje. Na splošno, študije kažejo da, poleg čili paprik, vse druge začimbe zmanjšajo pogostost nastajanja raka, pljučnih in srčnih bolezni (posebej infarkta). Čili se najpogosteje uporablja v mehiški kuhinji ter ga je možno vsak dan uporabljati za bogatenje različnih specialitet, odlično se ujema tudi z drugimi začimbami, kot so koriander, bazilika in poper. 

nutrigold čili mljeveni organski

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo. 

Zanimalo vas bo tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.