DomovReceptiJedi na žlicoBeljakovinska zelenjavna enolončnica - tudi to je možno!
Glavna jed

Beljakovinska zelenjavna enolončnica - tudi to je možno!

Beljakovinska zelenjavna enolončnica - tudi to je možno!
Vsi recepti
28. januar 2020.

Ko omenimo beljakovine,  prav enolončnica ni jed, na katero bi najprej pomislili, vendar je s pametno izbiro živil tudi to možno. 

Neustavljive jedi iz zelenjave, ki jih vsi obožujemo, lahko jemo vsak dan. Bodisi ga imenujete enolončnica, bodisi varivo ali kar tretjega - ni pomembno, pomembno je le da je toplo! In, da še dodamo, pomembno je da je beljakovinsko. 

Enolončnica se kuhala da bi se dopolnila ponudba jedi, ter se, kot zelenjavna juha, postrezala s katero koli glavno jedi - na primer z mesom in krompirjem. Danes to, na vso srečo, ni tako!

Enolončnica je postala prava majhna kraljica kuhinje ter je toliko bogata s čudovitimi in okusnimi živili, da je postala zasebna glavna jed!

Iz graha z žličniki, ki nas vrnejo v otroštvo, prek ENOLONČNICE Z ZELJEM IN KVINOJO, vse do oboževane enoločnice s stročjim fižolom - katera koli jed je vaša izbira, eno je zagotovljeno - boste nahranjeni, zdravi in polni energije. 

Zdaj pa stanite na tem receptu in odkrijte skrivnost beljakovinske enolončnice. Odkrili vam bomo le da tofu in kvinoja imata glavno vlogo in da veljata za 2 živili ki vsebujeta največ beljakovin med rastlinskimi živili. Medtem ko je tofu beljakovinske vrednosti 48g na 100g, v kvinoji ima 14g, kar je za eno žito  res odlično. 

Kvinoja

Priprava: 

  1. Sesekljajte tofu na kocke, brstični ohrovt na polovice in korenčke na obročke. 
  2. Kvinojo sperite pod vodo ter dajte kuhat v 2 skodelici vode. 
  3. Po nekaj minut dodajte tofu in korenje. 
  4. Po 10-ih minutah dodajte brstični ohrovt ter še skodelico ali 2 vode in vse kuhajte na majhnem ognju, dokler brstični ohrovt ne bo mehki.
  5. Popestrite pred konec kuhanja in postrezite toplo. 

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš NOVIČNIK!