Leča je zelo zdravo živilo, dobro pa je to, da se zelo težko napačno pripravi. Je odlična izbira za lahki, zdrav in hiter obrok, zato ne obstaja razlog, da je ne pripravljate čim pogosteje, zlasti v tisti visoko beljakovinski omaki in drugim, ki jih prinašamo v nadaljevanju.
Lečna enolončnica
Postopek:
- Na ponvi segrejte kokosovo olje ter prepražite čebulo okoli 10 minut, dokler ne porjavi.
- Dodajte kumin, česen ter mešajte 2 minuti. Dodajte vodo, ingver, kurkumo, sesekljano pekočo papriko ter prelijte z zelenjavno jušno osnovo.
- Dajte tudi lečo. paradižnik in vse kuhajte 15 minut, dokler tekočine ne izhlapi in leča ni nekoliko mehkejša.
- Ugasnite ogenj ter dodajte sol, na koncu še dodajte chia semena.
Okroglice iz leče
Sestavine:
50g zelene ali rjave leče
100 g spomladanskega krompirja
začimbe (ingver, sol, kurkuma, poper...)
Postopek:
- Ločeno skuhajte lečo in krompir. Krompir dobro operite in neolupljen naribajte ter dajte kuhat. Prav tako skuhajte tudi lečo.
- Popolno bi bilo, da lečo za nekaj ur namočite. Ko je končano eno in drugo, zmečkajte z vilico ter združite in dodajte začimbe.
- Pečico segrejte na 180°C in pecite pol ure. Pekač naoljite in vse dajte na peki papir.
Bolonjska omaka brez mesa
Sestavine:
1 veliki korenček
2 stroka česna
1 skodelica rdeče leče
250 ml konzerve pelatov
150 ml rdečega vina
6 žlic oljčnega olja
150 g korenine zelene
1 glava čebule
1 žlica origana
Himalajska sol
Poper, rožmarin in nekoliko sladkorja
Postopek:
- Najprej očistite korenček in zeleno ter ju drobno sesekljajte.
- Čebulo in česen sesekljajte.
- Segrejte oljčno olje, dodajte čebulo, pražite, dokler ni omehčano, potem dodajte zelenjavo in lečo ter za kratek čas zapecite z nenehnim mešanjem.
- Prelijte z vinom, dodajte paradižnik (pelate) in začinite ter na majhnem ognju kuhajte 10-15 minut, dokler leča ni skuhana.
- Postrezite s testeninami.