Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Mesne kroglice brez mesa iz ječmena in leče
Glavna jed

Mesne kroglice brez mesa iz ječmena in leče

Vsi recepti
25. april 2022.

Za štirinožno družino ki rada zdravo je, je to popolna izbira za kosilo. 

Za majhno družno ki bi rada pojedlo kaj zdravega je ta recept kot nalašč. 

Za vse, ki odhajajo na izlet, v šolo ali v službo, so mesne kroglice praktičen obrok.

Če ste se našli vsaj v eni kategoriji, je prav čas da spoznate mesne kroglice brez mesa. Rjava leča in ječmen vas bosta ugodno presenetila v temi okroglimi brezmesnimi čuftami, ki jih pozneje lahko postrežete same, s prilogo, ali kot tradicionalne čufte v omaki. 

O hranljivosti leče že veliko znamo - kalcij, železo, vitamini in vlaknine so vsekakor največje prednosti te stročnice in tega žita. 

Leča so se še neštetokrat dokazala kot odlična alternativa za meso. Se vede odlično s tradicionalnimi jedmi, kot so: 

Pripravlja pa se zelo lahko. 

Čeprav ni ena najbolj znanih ali priljubljenih stročnic, je leča zanemarjena na naših krožnikih. To slastno, zdravo živilo se hitro pripravlja. Prednosti leče pred drugimi stročnicami je veliko; ne izziva stranske učinke kot so plinovi ter se zelo preprosto pripravlja. Rdeča je leča pripravljena že za 10-15 minut, in rjava za pol ure. 

In ječmen...ali moramo še kaj povedati o njem? Fižol in kaša so priljubljene jedi vsem, in to z ječmenom vam bo postalo novo najljubše. 

Ste pripravljeni, da ga preizkusite?

Priprava: 

  1. Ječmen dajte v hladno vodo za 40 minut (bodo lažje skuhani). Sesekljajte por, zeleno ter naribajte korenje. 
  2. Na ponvi segrejte kokosovo olje ter dodajte zelenjavo in sol. Prepražite zelenjavo in ko omehča, dodajte lečo, paradižnik in vse začimbe. 
  3. Prelijte z vodo, tako da pokrije kroglice. Sčasoma dodajte še vode, Ko je ječmen popolnoma mehki je zmes za kroglice končana. 
  4. Pustite da se ohladi in pečico grejte na 220 stopinj. 60% zmesi dajte v mešalnik ter pozneje vse združite z rokami zmes in preostanek 40%.
  5. Oblikujte kroglice ter pecite 35 minut. 

Beljakovine živalskega izvira, ki se nahajajo v mesu, ribi, mleko in jajcu vsebujejo celotne beljakovine, kar pomeni da vsebujejo vse aminokisline v zadostni količini in veljajo za beljakovine, ki so več vredne kot tiste iz rastlinskega izvora, katere pogosto nimajo eno ali več esencialnih aminokislin. Vendar če združite stročnice in žita v enem obroku, boste si zagotovili vse aminokisline, ki so vam potrebne skozi dneva. 

Zato, redno uživajte stročnice in žita v kombinaciji...posebej v tistih obrokih: 

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš NOVIČNIK

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.