DomovReceptiRiževi rezanci z zelenjavo in gobami - odličen brezglutenski obrok
Glavna jed

Riževi rezanci z zelenjavo in gobami - odličen brezglutenski obrok

Krožnik z riževimi rezanci in tofujem
Vsi recepti
25. februar 2025.

Azijski zdravi recepti brez glutena so vedno dobrodošli v naši kuhinji. Ta recept je tako preprost, da bo osvojil vsakogar.

Skrivnost recepta so riževi rezanci! Seveda s pisano zelenjavo.

Riževi rezanci so bolj krhki in nežni kot pšenične testenine. Pravzaprav jih je zaradi tega lažje pripraviti, a je treba biti tudi nekoliko bolj previden. Za začetek je najbolje, da rezance damo v globoko posodo, kjer jih lahko premešamo. Rezance nato prelijemo z vrelo vodo, da so popolnoma potopljeni.

Rezance vsake 2-3 minute malo premešamo. Ko so popolnoma  mehki na vseh mestih, so pripravljeni. Običajno potrebujejo 10 minut namakanja v vodi.

Živilo, ki ga najpogosteje povezujemo s kitajsko kuhinjo, je rahlo hrustljavega okusa in se dobro ujema z različnimi omakami, predvsem tistimi z več tekočine.

Riževi rezanci imajo zelo malo kalorij, vsebujejo beljakovine in prehranske vlaknine, količina sladkorja pa je zanemarljiva. Pravtako imajo nizek delež ogljikovih hidratov in maščob. Vendar je treba upoštevati, da lahko način kuhanja poveča maščobo.

Kosilo iz voka bodo dodatno začinili okusi sojine omake, dobri rezanci pa bodo odlično zaokrožili celotno jed.

Riževi rezanci z zelenjavo in gobami – recept

Priprava: 

  1. Večjo količino vode zavremo, zelenjavo pa narežemo na trakove.
  2. V dobro segretem voku na malo kokosovega olja prepražimo čebulo. Ves čas mešamo.
  3. Ko je čebula napol pečena dodamo korenje in šele ko se korenje zmehča dodamo gobe. Po gobah še bučke.
  4. Ko je zelenjava skoraj pripravljena, dodajte sojino omako, dobro premešajte in zmanjšajte ogenj.
  5. Skuhano vodo odstavimo z ognja in vanjo stresemo riževe rezance. Premešamo in pustimo, da se zmehčajo približno 2-3 minute.
  6. Rezance odcedimo in dodamo k zelenjavi in ​​gobam.

Obožujete testenine? Imamo še nekaj zdravih receptov: 

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš novičnik

Kako vam je všeč ta kitajska delikatesa? Sporočite nam.