DomovReceptiSlano in slastnoCmoki iz sladkega krompirja in pirove moke

Cmoki iz sladkega krompirja in pirove moke

Cmoki iz sladkega krompirja in pirove moke
Vsi recepti
09. januar 2020.

Batata ali sladki krompir je še vedno neznan v večini kuhinj na  našem območjo. 

Izvira iz tropskih območji Južne Amerike in se uporablja že 5000 let. Sladki krompir se lahko peče, praži, kuha in polni ter uporablja v pripravi sladic, cmokov in testenine. Ja, cmok in testenine, dobro ste slišali. 

Vprašate se, zakaj naj delate cmoke s sladkim krompirjem, in ne z navadnim krompirjem, kot ponavadi?!

Sladki krompir je nižjega glikemičnega indeksa kot krompir in malo manj kalorij.  Vsebuje, tudi, več vlaknin kot krompir. Z druge strani, sladki krompir ni tako navadna zelenjava kot je krompir, a ne?

Zaradi bogastva vlaknin, to je priljubljeno živilo tudi pri tistim, ki pazijo na svojo telesno težo. 

Ne glede na to, ali so postreženi za hitro kosilo, bolj prosto večerjo ali nekatero posebno priložnost, so cmoki vedno tradicija na mizi. 

Priprava: 

  1. Sladki krompir skuhajte z lupino, potem jih olupite in pretlačite v pire. 
  2. Na delovno površino stresite moko, dodajte sladkega krompirja in stepeno jajce
  3. Testo na hitro pregnetite (da ne postane gumijasto) in ga razrežite v obliki cmokov.
  4. Cmoke kuhajte, dokler ne splavajo na površje vode
  5. Postrezite z domačo salso ali katero koli omako po volji. 

V slast!

Hvala Bruni za recept! Spremljajte jo na Instagramu, nas pa preko NOVIČNIKA.