DomovReceptiSlano in slastnoDober tek! Postregli smo vegansko sarmo!
Glavna jed

Dober tek! Postregli smo vegansko sarmo!

Dober tek! Postregli smo vegansko sarmo!
Vsi recepti
29. november 2021.

Tradicionalna jed, pripravljena na vegetarijaski ali na veganski način, ni le okusna in zdrava, bo tudi dala poseben čar praznični mizi, posebej zato ker bo nas spomnila na okus tradicije, okus jedi naših babic in otroštva.  

Eno izmed najljubših zimskih jedi je vsekakor sarma. 

Ali obstaja pravilo s čim se sarma polni? Ne obstaja! Tradicionalno se v naših krajih polni z mesom, vendar obstaja veliko okusnih in bolj zdravih različic polnjenja. Prav tako je ta z rižem in bulgurjem...in s sojinimi kosmiči, ki so bogati z beljakovinami. 

Kislo zelje, ki krepi imunski sistem in izboljša prebavo, je popoln zveznik za boj proti virusi ter je v hladnem času sarma logična izbira! Tista veganska ni le za vegetarijance in vegane, je namenjena vsem, ki bi rada spremenili dosedanji jedilnik ter ki bi rada poskusili zdravo in okusno jed ki je značilna za zimske mesece. 

Priprava: 

  1. Bulgur, riž in sojine medaljone za kratek čas namočite v vodi. 
  2. Na nekoliko oljčnega olja prežite čebulo, česen in korenje ter umaknite iz ognja ter premešajte z žitom in s sojo. 
  3. Popestrite zelje in ga zvijte v sarme. 
  4. Razporedite jih v lonec ter prelijte s pasiranim paradižnikom in z vodo. 
  5. Pustite da zavre ter kuhajte na majhnem ognju 1-2 ure. 
  6. Po želji postrezite s pire krompirjem.

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik!