DomovReceptiSlano in slastnoGalette z okusom poletja – v glavni vlogi paradižnik in rikota!
Prigrizek - Slana jed

Galette z okusom poletja – v glavni vlogi paradižnik in rikota!

Galette z okusom poletja – v glavni vlogi paradižnik in rikota!
Vsi recepti
30. junij 2025.

Če imate radi rustikalne, preproste, a hkrati neustavljivo okusne recepte – vas bo ta galeta s paradižniki in rikoto osvojila že z enim samim ugrizom.

Krhko, aromatično testo ovija bogato plast kremaste rikote, začinjene s svežimi zelišči, medtem ko sočni paradižniki na vrhu prinesejo popoln poletni pridih.

Ta recept ne zahteva popolnosti v videzu – ravno nasprotno, njegov čar je v sproščeni obliki in domačem videzu. Odličen je za lahek kosilo, piknik ali kot impresivna predjed ob kozarcu vina.

Preizkusite ga že danes in dovolite, da vonj po Mediteranu napolni vašo kuhinjo.

Recept za galeto s paradižniki in rikoto

Priprava

  1. V skledi zmešajte moko in sol. Dodajte hladno maslo, narezano na koščke, in ga s prsti vgnetite v moko, da dobite zmes, podobno krušnim drobtinam.
  2. Postopoma dodajajte hladno vodo, le toliko, da se sestavine povežejo, in zamesite gladko testo.
  3. Testo zavijte v prozorno folijo in pustite v hladilniku 1 uro.
  4. Za pripravo namaza z metlico zmešajte sir, oljčno olje, drobno sesekljana sveža zelišča, strt česen, limonino lupinico, sol in poper.
  5. Ohlajeno testo razvaljajte v krog na pomokanem peki papirju in ga skupaj s papirjem prenesite na pekač.
  6. Testo premažite z namazom, pri čemer pustite nekaj centimetrov širok rob nepokrit.
  7. Paradižnik narežite na tanke rezine in jih razporedite po namazu, robove prepognite in premažite s stepenim jajcem.
  8. Pecite približno 40 minut pri 180 °C.
  9. Postrezite takoj, z nekaj kapljicami oljčnega olja in svežimi listi bazilike.


Za še več receptov, idej in izdelkov se naročite na naš Novičnik in prejmite 10% popust na prvo naročilo!

Enostavna in praktična, naša kuharica je prava fantazija! 

Prelistaj in prenesi kuharico