DomovReceptiSlano in slastnoMorate poskusiti zdravo ocvrto zeleno

Morate poskusiti zdravo ocvrto zeleno

Morate poskusiti zdravo ocvrto zeleno
Vsi recepti
11. februar 2022.

Ocvrta zelena morda se ne sliši zelo mamljivo, vendar se boste s prvim grižljajem prepričali v nasprotno!

Cenovno ugodna, enostavna za pripravo, shranjuje se lahko dolgo, je dietna, predvsem pa zdrava –  vse to je zelena, ki jo v naši prehrani pogosto zanemarjamo.

Najpogosteje pripravljena v obliki juhe, zelena je izjemno zdravilna rastlina odličnega okusa in vonja!

Zelena je v kuhinji redkost, nadomestili so jo pripravljene začimbe in instant juhe, ki jih je treba le preliti z vročo vodo. 

To se, vsekakor lahko spremeni, danes pa morate preizkusiti ocvrto zeleno!

Zelena je odlični razstrupljevalec telesa. Ima močno diuretično delovanje in pomaga pri izkašljevanju gostega gnoja, ki je posledica nekaterih bakterijskih okužb dihalnega sistema. Je odličen pomočnik za osebe, ki imajo prebavne motnje in težave z napihnjenostjo.

Zelena je nizkokalorična zelenjava z le 16 kalorij na 100 g. Vsebuje vse vitamine B kompleksa, vitamina C, vitamina A, E kalcija, kalija, alkaloida, apiia, aspargina ter eterična olja. Razen znanih antioksidantov, kot so vitamin C, zelena vsebuje tudi druge zdravilne spojine, ki ščitijo pred poškodbami celic, krvnih žil in notranjih organov. 

Korenina zelene je bogata s kalijem, folno kislino in z vlakninami

Korenina zelene ki je prevelika, je v sredici pogosto gobasta in votla, zato je boljše kupiti manjšo zeleno, in če kupujete  listno zeleno, je boljše da kupite svetlejšega, saj so vršički in stebla sta aromatični. 

Ko ste izbrali pravi, je čas da ga date v zmes iz moke in polnozrnatih krušnih drobtin ter da si naredite odlično zdravo različico ocvrtega. 

 

Nutrigold ekološke krušne drobtinev plastični prozorni embalaži 400g

Priprava: 

  1. Zeleno olupite, sesekljate na rezine ter na vsako dajte nekoliko kapljic limone
  2. Segrejte vodo v loncu za kuhanje na pari in ko zavre 6 minut na pari kuhajte rezine zelene. 
  3. Združite obe moki, sol in malo hladne vode, da dobite gosto zmes. 
  4. Vsako rezino zelene dajte v to zmes in v krušne drobtine ter cvrite na vročem kokosovem olju, dokler ne postane zlati. 

Zeleno je lahko cvreti tudi v pečici. Bo bolj hrustljava in bolj zdrava če namesto na olju, rezine valjane v zmes in drobtine dajte peč za 20 minut na 180 stopinj. 

Vam je všeč naš recept? Imamo jih še veliko, zato se prijavite na naš NOVIČNIK!