Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kurkuma - okusni recepti z najbolj zdravo začimbo na svetu!

Kurkuma - okusni recepti z najbolj zdravo začimbo na svetu!

Kurkuma v zdravih receptih.

Kurkuma je čudežna začimba iz družine ingverja, znana po intenzivni rumeni barvi in značilnem toplem in pikantnem okusu. V nadaljevanju odkrivamo kako vključiti kurkumo v prehrano in prinašamo vam najboljše recepte z najbolj zdravo začimbo na vsem svetu!

Vsi članki
26. november 2023.

Že od starih časov se indijske začimbe uporabljajo kot zdravilo za zdravljenje raznih bolezni. Od opeklin do bolezni srca, kurkuma se vedno uporabljala kot pomoč iz narave za lajšanje raznih zdravstvenih težav. V ayurvedi se kurkuma uporablja za uravnavanje vate, pitte in kapha doše. Ima posebej blagodejno delovanje na kri (rasu) in plazmo srčno-žilnega sistema (rahka dhatus). 

Kurkuma vsebuje antioksidante, protirakave in protivnetne lastnosti zaradi kurkumina, njegovi glavni sestavini, ki je zaslužna za vse njene zdravilne lastnosti. Kurkumin deluje kot antioksidant, njegovo protivnetno in lipofilno delovanje izboljšuje kognitivne funkcije. 

Ne obstaja nobena druga, naravna sestavina na svetu, ki je bolj učinkovita za zmanjšanje vnetja v telesu, kot je kurkuma. Ta rastlina iz družine ingverja se imenuje tudi naravni antibiotik, kar ni nenavadno, ker je učinkovita tudi pri zdravljenju kožnih težav kot sta dermatitis in luskavica ter zelo močen  v primeru glivičnih okužb, zlasti v primeru kandide. Nekatere raziskave so celo pokazale, da kurkuma upočasnjuje proces staranja!

Zdravi recepti s kurkumo - kako jo dodati jedem?

S kurkumo lahko obogatite razne recepte.

Svoj domači kruh obarvajte v rumeno barvo, rižoto oblecite v azijski stil ali pripravite okusno curry piščančje meso. Kurkuma se bo odlično podala tudi skodelici jogurta, jedi s stročnicami ali morskimi sadeži, lahko pride kot odličen dodatek solatnem prelivu. 

Zaradi intenzivnega okusa je zadostna samo ena čajna žličke kurkume kot dodatek nekateri jedi. Uporablja se za začinjanje in barvanje solatnih prelivov, pri izdelavi omak za zelenjave in meso, v juhah, rižotah in drugih sladkih in slanih jedeh. 

Lahko se uživa tudi v napitkih, kot je čaj in mleko, doda se v smoothie, posladke, iztisnjeno sadje. V toplotno obdelani jedi je kurkumo treba dodati pred koncem kuhanja, da se ohranijo njene hranilne lastnosti. 

1. Curry iz rumene leče s kurkumo - za kosilo polno okusov, barv in sreče!

Iščete vegetarijansko kosilo odličnih orientalskih arom? Na pravem ste mestu! Prinašamo vam recept za curry iz rumene leče z rižem.  Čeprav se zdi zapleteno, verjemite nam, to kosilo boste pripravili v hipu! Recept vas čaka tukaj

2. Juha iz buče s kurkumo je zdravo kosilo in večerja obenem

Je možno bolj oranžno od tega? Res ni!

Ko rečemo juha, se vedno spomnimo na naše babice n dedke in njihovih besed "juha je zdravilo za vse". In ne, to ni samo reč. Spomnite se občutka toplote v želodcu, ki nam jih prebuja fina topla juha. Še ko zavladajo hladni, sivi dnevi, se lahko ogrejete z obarvano kremo juho. Mmm...Prinašamo vam najbolj enostavni recept za juho jeseni. Buča je, seveda, glavna, vendar bo njene oranžne barve ojačal sladki krompir in korenček. Recept vas čaka tukaj

3. Jogurt in kurkuma za hujšanje

Kurkuma  je začimba, ki ima termogeni učinek, kar pomeni da spodbuja povečanje telesne temperature in pospešuje presnovo. Glavna učinkovina v kurkumi, kurkumin, ima sposobnost spodbujanja termogeneze v telesu. To pomeni da uživanje kurkume lahko pomaga v kurjenju kalorij in maščob, kar je bistveno za doseganje hujšanja. Kurkumin lahko pomaga tudi pri zmanjšanju maščobnih oblog z zaviranjem encimov, ki so odgovorni za njihovo kopičenje. Kurkuma naj bi tudi zmanjšala apetit in nadzorovala prenajedanje, kar je lahko koristno pri ohranjanju zdrave prehrane in hujšanju.

Upoštevajte, da kombinacija kurkume in jogurta ni čudežna sestavina, s katero boste čez noč shujšali, ampak je le lažji način za vnos te dragocene začimbe v telo. Za pravilno in zdravo hujšanje morate jesti uravnoteženo prehrano in redno telovaditi.

Najboljše je uporabljati grški ali veganski kokosov jogurt. Dodajte pol čajne žličke ekološke kurkume na 500 ml jogurta, lahko dodate tudi več, če želite in če vam ni preveč močen okus. Če to kombinacijo želite jesti za zajtrk, vsekakor dodajte tudi sadje, oreščke, med ali cimet, da bi izboljšali okus in hranljivo vrednost. 

Kurkumo in jogurt lahko premešate z nekaj kapljic limoninega soka za dober začetek dneva, To je najbolj enostavna kombinacija, ki vam ne bo vzela veliko časa za pripravljanje. Če želite posladkati svojo mešanico kurkume in jogurta, lahko dodate tudi čajno žličko meda, javorjevega sirupa ali drugega naravnega sladila po želji. 

Poleg tega, v ta obrok lahko dodate tudi nekoliko cejlonskega cimeta ali chia semen, okrasite pa ga lahko s svežim sadjem, nastrganim kokosom ali zdrobljenimi oreščki. Če želite izboljšati absorpcijo kurkumina v telo, dodajte tudi nekoliko popra v zmes. Jogurt in kurkumo lahko tudi dodate v svoj sadni smoothie. 

jogurt i kurkuma

Kje kupiti ekološko pridelano kurkumo?

Ekološko kurkumo lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Nutrigold kurkuma v prahu je odlične kakovosti ter prihaja iz certificirane ekološke pridelave. Je bogata s hranili, ki blagodejno vplivajo na telo. Če pa bi se raje sprehajali po naši fizični trgovini, se odpravite do Hrvaške, tukaj je seznam vseh poslovalnic. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.