Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Novoletne zaobljube in trening - kako se prisiliti, da aktivno začnete novo leto?

Novoletne zaobljube in trening - kako se prisiliti, da aktivno začnete novo leto?

Aktivne spremembe

Koliko krat smo si že zapisali ali si obljubili, da od 1. januarja začinjamo z novim načinom življenja? Zato vam zdaj predstavljamo način, kako naj z malimi koraki priti do uresničenja sanj.

Vsi članki
08. januar 2024.

Ob prihodu novega leta, mnogi izmed nas si obljubljajo, da bodo začeli z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga. Med zaobljubami pa se pogosto nahaja tudi ta, da bomo več telovadili. Ta se večinoma konča tako, da začnemo s telovadbo in kmalu prenehamo z njo, le samo tisti, ki so najbolj vztrajni se držijo te zaobljube. Zakaj pa je ta zaobljuba tako pomembna in kako lahko vpliva na naše življenje?

Psihofizično zdravje

Vadba nam prinaša veliko fizičnih prednosti, ki neposredno vplivajo na naše zdravje. Redna telesna aktivnost izboljša kardiovaskularno zdravje, krepi mišice in kosti, spodbuja boljšo cirkulacijo. Razen tega, vadba sprošča endorfine, oziroma "hormone sreče", ki izboljšajo razpoloženje in zmanjšajo stres. Hkrati, odločitev o redni telovadbi močno vpliva na naše mentalno zdravje. Dejavnosti, kot je tek, joga ali trening moči ne le da izboljšajo koncentracijo in mentalno jasnost, temveč tudi znižajo raven stresa. Vadba lahko postane čas za sprostitev napetosti, ki so se nabrali med vsakodnevnimi izzivi. O vsem tem smo pisali že prej, in ker je prišlo novo leto, je prav zdaj pravi čas, da razen pisanja in dajanja razlogov za telovadbo, začnete res in telovaditi. 

Kako začeti?

Če ste se odločili uvesti redno telesno aktivnost v svoje življenje, si za začetek postavite realne cilje in jih prilagodite svojim zmožnostim. Poiščite aktivnosti, ki vam prinašajo zadovoljstvo, tako da boste dolgoročno motivirani za to. Ne glede na to, ali ste ljubitelj teka, telovadnice ali skupinskih vadb, ključno je, da najdete nekaj, kar vas navdihuje.

Korak po korak

Pogosto si na začetku leta postavimo ambiciozne cilje, kot so na primer, shujšati, vaditi vsak dan, vsako jutro tekati...Morda se bo kdaj  zgodilo da jih uresničite, vendar je večja verjetnost, da to ne bo tako in da bomo pustili vse te zaobljube. To se dogaja zaradi enega - ker niti na samem začetku se ne zavedamo tega, koliko je pravzaprav ta cilj velik. Brez skrbi, to ni nobena težava.  Je povsem normalen pojav, ki se dogaja, če se naše telo dlje časa ni gibalo, zlasti po praznikih, ko si upravičeno privoščimo počitek. Prav je zato treba kreniti počasi, in namesto da si vsak dan zadamo nalogo preteči veliko število kilometrov, je dovolj, da se odločimo, da bo le en, pa četudi motivacija ne traja več kot teden dni, naredite odmor in poskusite znova. Ali pa namesto, da se odločimo, da želimo shujšati do poletja in samodejno nenadoma začnemo trenirati, je boljše, da si postavimo majhen cilj, ki je dosegljiv, in sledimo svoji dieti. Poleg tega, ko si zastavimo cilj, ki ima rok, v tem primeru poletje, je večja verjetnost, da ga bomo želeli izpolniti, kot pa takrat, ko ni posebej določenega časa za njegovo dosego. Pomembno je omeniti, da je za vadbo dovolj 30 minut na dan, kar priporoča tudi American Heart Association. Toda, če kot začetnik začnete z vadbo, vam bo dovolj, da si postavite cilj vaditi prvi dan 10 minut, s to vadbo boste vsaj segreli telo in ga zagnali, in nato dan za dnem povečujte te minute. Tako bo težji organizem že čutil potrebo po daljši vadbi, ki bo sčasoma prešla v navado.

Spletni videi in treningi

Nekateri ljudje raje izberejo telovadnico, skupne treninge in odhode v naravo, drugim pa to povzroča nelagodje, saj se ne želijo javno izpostavljati v času treninga. Na srečo obstaja zato rešitev, posebno za tiste, ki so zaprti in se počutijo neprijetno, ko vadijo pred drugim ljudem. Spletni treningi so vse več priljubljeni, cene pa nihajo od trenerja do trenerja. Tisti bolj znani so nekoliko dražji, ima pa dobrih začetnikov, ki za svoje storitve ne zaračunajo preveč, številke pa znajo biti nekoliko dražje od članarine v telovadnici, a so večinoma enake. Ko plačate svoje pakete treningov, je to pogosto razlog, zakaj bi jim sledili, saj ste nekaj plačali in to želite izkoristiti. Vedno pa se najdejo tisti, ki si treninga iz kakršnega koli razloga ne morejo privoščiti ali preprosto nimajo časa opraviti celotnega plačanega treninga, zato obstaja tudi možnost treninga iz YouTuba. Video morate le prižgati in mu slediti, kot da bi bil trener z vami ter si vzeti toliko časa, kolikor imate. Številni profili ponujajo tudi petminutne vadbe, ki so zelo učinkovite ter pridejo prav tudi tistim, ki nimajo časa in šele začenjajo z vadbo. Na Youtube lahko najdete tudi fitnes nasvete, pojasnitev o vseh športnih izrazih in vodič za začetnike in to popolnoma brezplačno. Na vas je le, da vključite eden teh videov in da se navdihnete za začetek. 

Telovadite v parih ali skupinah

Skupinska podpora je lahko ključna pri ohranjanju doslednosti vadbe, zagotavljanju podpore in motivacije na poti do doseganja fitnes ciljev. Za začetek je najboljše, da se obrnete na družinskega člana, prijatelja ali partnerja in se skupaj podate novim športnim podvigom naproti ter se med svojim "majhnim projektom" motivirate in ne dovolite obupavanja. Poleg tega so danes zelo priljubljene skupine športnikov in skupinski treningi, v katere se lahko vključite čisto smi in sklenete lahko številna poznanstva, saj skoraj vsak pride v takšne ekipe sam, da si nabere izkušnje. Poleg tega je že samo sodelovanje lahko dosežen cilj – izstopanje iz cone udobja!

Glasba

Na splošno je znano, da glasba vpliva na telesno dejavnost in na veliko sposobnosti, zlasti uporabnikov zaradi življenjskega sloga. Z glasbo je človek naravno povezan, in ga glasba vedno spremlja. Skoraj da ni situacije, v kateri bi bil človek imun na kakršno koli glasbo in ki mu ob poslušanju določene melodije ne bi vzbudila občutka. Prav zato veliko športnikov začne svoje treninge s svojo najljubšo glasbo, ki jih popelje v motivacijsko cono in tako ostanejo zbrani in "izklopljeni" od zunanjega sveta. Tudi število raziskav 20.stoletja kaže, da glasba vpliva na srčni utrip, krvni obtok, spodbuja metabolične spremembe, zmanjša fizični in mentalni stres ter zmanjša občutek utrujenosti. Ali je treba naštevati več? S priljubljenimi skladbami bo vsak trening zagotovo še boljši in lepši. 

Športna oprema in mood board

Za dober začetek se je pomembno obkrožiti z misli in stvarmi, ki vam bodo pripomoček pri vaši dejavnosti. Tu ne gre za nekatero drago profesionalno športno opremo, ki jo potrebujete za trening, temveč gre za sitne stvari, s katerimi je trening lažji, vaše razpoloženje pa bo prav tako drugačno. Barvita steklenička, mehka brisača ali komplet opreme so dovolj za začetek. Poleg tega zadnje čase je priljubljen mood board - kolaž slik, besedil, sporočil, ki vas navdihnejo na dejavnosti. Vse elemente v celoto povezuje skupna tema, skozi zgodbo in slog pa se poskuša ohraniti dobro počutje. S tem lahko ustvarite svoj fitnes mood board, v katerega boste nalepili nekaj slik iz vašega treninga in jih vsak dan dopolnjevali,tako tudi sporočila navdiha in vaših uspehov iz dneva v dan ali celo fotografije, ki prikazujejo vaš napredek od prvega dne.

Naj bo novo leto takrat del vaše pustolovščine boljšem zdravju in sreči naproti. Odločite se za telovadbo in opazujte, kako se vaše življenje spreminja od znotraj navzven. Vaša telesa vam bodo hvaležna in vi lahko uživate v veliko prednosti, ki vam jih prinaša ta odločba. Srečno pri doseganju vaših fitnes ciljev!

P.S Ves načrt lahko uresničite z našim newsletterjem , kjer pridobivate nasvete o športnim in drugim izdelkom in informacijam, ob prvem naročilu pa pridobite 10% popusta! Čas je za nove zaobljube s Tovarno Zdrave Hrane!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.