Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Beljakovinske ploščice ali beljakovinski šejk - kaj je boljše?

Beljakovinske ploščice ali beljakovinski šejk - kaj je boljše?

Beljakovinske ploščice in šejki bodo oskrbeli vaše telo z vrednimi in zelo pomembnimi beljakovinami!

Beljakovinske ploščice in šejki vam dajejo vnos kakovostnih beljakovin. V nadaljevanju izvedite, ali so boljša izbira za vas beljakovinski šejki ali pa ploščice. 

Vsi članki
10. september 2023.

Beljakovinski šejki in beljakovinske ploščice sta hitra in enostavna rešitev za vnos potrebne in priporočene količine beljakovin bodisi pred ali po vadbi. Prišlo bo dobro, kot praktična in nasitna malica skozi dneva. 

Na trgu je na voljo veliko beljakovinskih ploščic, beljakovinskih šejkov in beljakovin v prahu, mnoge začetnike v svetu beljakovin pa zanima,  katero je beljakovinsko možnost najboljše izbrati. Ali je boljše kupiti beljakovinski prah in pripraviti šejk, ali je bolj enostavno kupiti končno beljakovinsko ploščico?

Sestavili smo za vas kratki vodič, da vam pomagamo, da se odločite, kateri beljakovinski izdelek je prava izbira za vas. 

Beljakovinske ploščice ali prah - kaj je bolj praktično?

Beljakovinski prah tako kot beljakovinske ploščice sta praktičen način za povečevanje beljakovin v dnevu. Beljakovinske ploščice so preprost in hiter prigrizek bogat z beljakovinami, ko ste v gibu. Običajno vsebuje visok delež beljakovin, nasprotno s količino ogljikovih hidratov in maščob, ter so najdražja izbira športnika ali rekreativnega športnika, ki pazijo na vnos beljakovin. Pridejo  tudi pravo ko: 

  • hitri zajtrk tudi ko ste v gneči
  • hitri prigrizek v službi ali na fakulteti
  • praktična malica med športnimi aktivnostmi
  • malica pred ali po treningu
  • sladica s kavo, ki vas bo nasitila

Beljakovinska ploščica bo stala v vsak žep (ali predal) in jo je dobro imeti pri rokah, ko vas spopade nenadna lakota, ali ko enostavno hrepenite po sladkem. Ne morajo se hraniti v hladilniku, ter so tako odlična izbira za v nahrbtniku ali v torbi, ko se sprehajate ali planinarite. Temu nasprotno, beljakovinske šejke je treba popiti v nekaj minutah po tem, ko ste jih pripravili, saj v nasprotnem začnejo izgubljati na svežini.

Če razmišljate o izdelavi beljakovinskih obrokov doma, je zagotovo lažje pripraviti beljakovinski prah in vodo ali mleko. Po želji lahko dodate sadje, zelenjavo in druge dodatke, kot sta kakav v prahu ali arašidovo maslo. Dodajte sestavine v mešalnik in beljakovinski je napitek pripravljen v 30 minutah.

Beljakovinske ploščice in beljakovinski prah: Kaj je bolj vsestransko?

Ena velikih prednosti beljakovinskega praha je to, da je res zelo vsestranski. Z njim lahko pripravite veliko različnih šejkov in smutijev, samo ko spremenite sestavine. Ne le, da svoj beljakovinski prah lahko koristite v svojih smutijih, lahko ga tudi dodate različni hrani in napitkom, ki jo boste še več aromatizirali in hranilno obogateli. Beljakovinski prah tudi lahko dodate ovsenim kosmičem, zmesi za palačinke in drugim sladicam, z druge strani, beljakovinske ploščice so manj vsestranske, ker se običajno uživajo takšne, kakšne so - ploščice. 

Na kaj je treba paziti pri izbiri beljakovinske ploščice?

Vse beljakovinske ploščice in beljakovinski prahovi se razlikujejo po svoji hranilni vsebini, tako bi bilo najboljše preveriti deklaracije na vsakem posameznem izdelku za natančnejše informacije o njihovih sestavinah. V vsakem primeru, morate paziti na sestavine, njihove razmerje in končne vrednosti makrohranil same ploščice. 

Beljakovine so bistvena mikrohranila v beljakovinskih ploščicah. V primerjavi z navadnimi ploščicami ali raznimi sladkarijami, je njihov delež običajno večji. Beljakovinska ploščica mora imeti najmanj 12% beljakovin v svoji skupni energijski vrednosti, da se imenuje vir beljakovin in da nosi oznako beljakovin ali beljakovinske ploščice, Če iščete beljakovinsko ploščico z visokim deležem beljakovin, bi morali izbrati tisto ploščico, ki vsebuje najmanj 20% beljakovin.Torej, če iščete ploščico z večjim deležem beljakovin, posezite za tisto, ki vsebuje najmanj 20 g beljakovin po porciji.

proteinska pločica

Ali so boljše beljakovinske ploščice ali prahovi?

Na splošno beljakovinske ploščice ponujajo boljše ravnovesje makrohranil kot beljakovinski praški. Beljakovinski prah običajno ima nižji delež maščobe in ogljikovih hidratov, kot jo imajo ploščice. Zaradi tega včasih morate čutiti lakoto potem, ko ga zaužijete. Nekatere beljakovinske ploščice imajo dodatne sladkorje in kalorije, zato pazite, da kupite beljakovinske ploščice z nižjo vsebnostjo sladkorja. 

Beljakovinske ploščice in beljakovinski praški: zaradi česa ste dlje časa siti?

Verjame se, da žvečenje hrane, namesto uživanja v tekoči obliki, povečuje fiziološke reakcije, ki peljejo do tega, da se počutite zadovoljno. Celotna živila se tudi prebavljajo iz tekočin. To pomeni, da boste po uživanju beljakovinskih ploščic siti (in zadovoljni) in verjetno ne boste posegali za najdražjimi piškoti ali čokoladami. Ploščice tudi običajno vsebujejo več vlaknin, kar vam lahko pomaga, da se dlje časa počutite situ. 

Kaj je boljše uživati po treningu - beljakovinski šejk ali ploščice?

Če ste vadili, je pomembno da vnašate zadostno količino beljakovin, da pomagate k rasti in obnovi mišic in ohranjanju mišične mase. Nekatere raziskave kažejo, da se aminokisline hitreje prenašajo v krvni obtok, ko se uživajo v tekoči obliki, kar pomeni, da, ko zaužijete beljakovinski šejk, bodo aminokisline hitreje dostopne, kar pomeni da bodo hitreje delovale na obnovo vašega mišičnega tkiva. Priporoča se zaužiti beljakovinski šejk v 60 minutah po treningu. Torej, za obrok po treningu je boljša izbira beljakovinski šejk s preprostimi ogljikovimi hidrati. Beljakovinske čokoladice pa dobro pridejo, če pri rokah nimate šejkov. 

Zeleni shaker za proteine

 

 

Ali obstajajo veganske alterntive?

Z eno besedo rečeno - ja! Obstaja veliko možnosti, ko gre za beljakovinske ploščice in praške. Tradicionalne sirotkine beljakovine, oziroma whey proteini, se proizvajajo iz mleka ter niso primerni za vegane. Namesto tega, se morate odločiti za beljakovinske praške in ploščice, ki vsebujeta beljakovine rastlinskega izvora. Veganski viri beljakovin zajemajo stročnice, žita in semena, Najbolj priljubljene rastlinske beljakovine so: 

Ob nakupu veganskih beljakovinskih ploščic, vedno izberite tisto, ki ima več virov beljakovin, oziroma tisto, ki kombinira več virov beljakovin na seznamu sestavin, na primer grahove beljakovine in sojine beljakovine. 

Veganska proteinska pločica

Kje kupiti beljakovinske ploščice?

Beljakovinske ploščice so lahko malica, in tako imenovani hitri vir energije! V naši Tovarni Zdrave Hrane najdete lahko veliko izbiro visoko kakovostnih beljakovinskih ploščic in čokoladic. V ponudbi imamo možnosti tudi za vegane in vegetarijance, ekološke beljakovinske ploščice in seveda, veliko izbiro okusov, tako da boste zlahka našli svojo najdražjo beljakovinsko ploščico. Najbolj priljubljeni okusi beljakovinskih ploščic so: 

Kje kupiti beljakovinski prah?

Če preferirate beljakovinske šejke, vam svetujemo da kupite beljakovinski prah, šejker in preprosto pripravite svež napitek, Na trgu so danes dostopni beljakovinski praški iz različnih virov, tako da, razen običajnih sirotkinih beljakovin (whey proteinov) so vse bolj priljubljeni tudi rastlinski viri beljakovin, ki so primerni za vegane in vegeatrijance, vendar tudi za osebe, ki ne prenašajo laktoze. Če se še niste spoznali z beljakovinskimi praški, vsem svetujemo, da preberete naš prejšnji članek, v katerem smo pojasnili detajlno, kaj so beljakovine v prahu, zakaj jih je pomembno uživati in kako izbrati najboljši beljakovinski prah za vaše potrebe. Whey beljakovine in rastlinske beljakovine najvišje kakovosti lahko kupite preko naše spletne trgovine

Nutrigold whey protein u prahu

Beljakovinske ploščice ali šejk - kaj izbrati?

Beljakovinske ploščice in šejki imajo vse prednosti in slabosti, ter je nemogoče izbrati zmagovalca, Izberite možnost, ki vam je najbolj ustrezna in vodite računa, da je izbrani beljakovinski dodatek del uravnotežene prehrane in aktivnega življenjskega sloga. 

Če pa se ne morete odločiti med beljakovinskimi praški in ploščicami, vam je naš nasvet ta, da v prehrano vključite oba. Beljakovinski praški so odlična izbira, ko ste doma in jih lahko enostavno pripravite v nekaj sekundah, beljakovinske pa so ploščice odlična alternativa, ko ste v gibu in nimate pri rokah mešalnik in vse sestavine, ki jih potrebujete za šejk. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.