Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Amarantova moka za najbolj hranljive kruhe, pekovske izdelke in sladice

Amarantova moka za najbolj hranljive kruhe, pekovske izdelke in sladice

Amarant moka za najboljše recepte

Če želite zamenjati tradicionalno pšenično moko z bolj zdravo različico moke, je amarant prava izbira!

Vsi članki
13. april 2015.

Amarant, enako znan pod imenom ščir je rastlina čudovitih, roza cvetov, čigav plod spominja na proso ali riž, vendar, za razliko od njiju, vsebuje manj ogljikovih hidratov, kar je primerno za osebe, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov. 

Amarant - zdravje in hranilni profil

Amarant je edinstveno žito, saj je njegovo hranilno bogastvo prav v notranjosti zrna, in ne, kot v drugih žitih, v luski. Seme amaranta je najdrobnejše, okroglo zrno žita ter naravno ne vsebuje glutena.

Zelo je plodno (1 rastlina lahko ima do 100000 semen, ali celo več), zrna pa imajo veliko hranilno vrednost, so nizko kalorična in izjemno zdrava. 100 g zrna ima 386 kalorij. Semena vsebujejo visoko vredne beljakovine 12-18°((količinsko in kakovostno presega vsa druga žita).

Vsebuje esencialne aminokisline, od mineralov pa vsebuje: žveplo, magnezij in kalcij (kateri pogosto manjkajo v prehrani ženski), potem kalij, cink, fosfor, baker in selen (za zaščito imunskega sistema) in male količine natrija. 

Izmed vitaminov vsebuje: A, kompleks B vitamina (B1,B2,B3) in E. Zrno je bistven vir prehranskih vlaknin (skoraj 3-krat več kot ga ima v pšenici) in fitosterolov (rastlinske spojine, ki zmanjšajo raven holesterola v krvi). 

Zrno se večinoma uporablja celo sveže ali osušeno, zmleto v moko, kot fina moka ali zdrob (groba mleta moka). 

Amarantova moka - odlični nadomestek za belo pšenično moko

Zaradi vsega tega  amarant že tisočletja velja za najbolj zdravo žito na svetu. Amarantova moka se uporablja za pripravljanje lepinj, keksov, sladic in kruha, zaradi visoke vsebnosti škroba pa se odlično uporablja za peko kruha. Premešano s pšenično moko v razmerju 1:3 dobite nekoliko temnejši kruh odlične kvalitete. V moki iz amaranta se nahajajo vredna hranila, ki so bistvena za telo. 

Pomembna značilnost amaranta je tudi nizka vsebnost ogljikovih hidratov v primerjavi na tradicionalna žita, torej kaže veliko boljše rezultate v vsebnosti minerala, beljakovin, vlaknin in maščobe. Danes se iz amarantov moke pripravljajo testa, kruhovi, ter je tudi odlično za paniranje. 

Amarant pops - za zdravi zajtrk

Nutrigold predstavlja dragoceno živilo v novi obleki -  ekspandiran amarant ali amarantove napihnjence / amarant pops, ki nastane z minimalno obdelavo zrna v stroju pod visokim tlakom, s čimer se dobiva neustavljivo živilo puhaste strukture. 

Amarant pops je izredno lahko za pripraviti. Je odlična izbira za zdrav zajtrk in malico, ter predstavlja alternativo tradicionalnim žitom in enostavnejšo uporabo. 

Razen tega, pa se odlično poda kot dodatek solatam in granolam, ujema pa se odlično z različnimi začimbami kot so kurkuma, janež, česen v prahu. Poskusite svoje sladke ali slane, jutranje ali popoldanske različice tega okusnega živila in uživajte v njihovi puhasti strukturi po vašem okusu. 

Naročite se na naš brezplačen novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.