Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Bučno olje je pravo zdravje na mizi

Bučno olje je pravo zdravje na mizi

Bogato je z železom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom, selenom ter z vitamini C, E, D, K in B.

Je olje, pridobljeno iz semen ali koščic plodov buče.

Kraljevski status med olji tradicionalno ima oljčno, no sledi mu bučno olje: superhranljivo, zdravilno, aromatično...in protistresno!

Gre za olje, ki je pridobljeno iz semen ali koščic plodov buče, in to brez lupine ti. golice. One, namreč, posušene, vsebujejo 18% - 20 temno rjavega olja značilnega vonja in okusa, do katerega prihajamo s hladnim stiskanjem. 

Ni le izjemno in znano v kulinariki kot naravni in okusni izdelek, bučno olje je tudi dragoceno zaradi svojega delovanja na zdravje. 

Bučno olje - zdravje in prednosti

Pridobljeno je iz semen oljne buče, ki je bogata z minerali, vitamini, beljakovini in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Najbolj kakovostno bučno olje nastaja s postopkom hladnega stiskanja, s katerim je ohranjena vsa hranilnost tega super živila.

Bučno olje je bogato z oleinsko kislino, ki znižuje slab LDL holesterol in ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi.  Je tudi dragocen vir vitaminov D, E in K ter magnezija, železa, mangana, bakra, cinka in selena. Baker in mangan sta pomembna za odpornost telesa na stres. Bučno olje je naravni "antidepresiv" tudi zato, ker je bogato z glutaminsko kislino ki sodeluje pri ustvarjanju serotonina, tako imenovalnega hormona sreče.

Že od antičnih časov je bučno olje znano po svojem protivnetnem in diuretičnem učinku. Spodbuja delovanje ledvic, lajša vnetja sečil, lajša težave s prostato. Izboljša prebavo, čisti črevesje od parazitov ter pomaga pri kolitisu in sindromu razdražljivega črevesja.  Dokazana je tudi velika moč tega olja v preprečevanju okvare ledvic povzročenih z diabetesom.

Blagodejno vpliva tudi na plodnost in kakovost spermijev, zdravi bolezni prostate, pomaga pri kardiovaskularnimi boleznimi, krepi imunski sistem, pomaga pri opeklinam, blagodejno vpliva na zdravje kože in las, pozitivno deluje na vid ter lajša stres in dviguje razpoloženje. 

bučno olje

Kako uporabljati bučno olje?

Bučno olje.. ta specifični dodatek jedem intenzivnega okusa, ki se proizvaja iz semen, oziroma koščic buče, je neizogiben del zdrave hrane. Obožujete ga v solatah? Kremni juhi? Ali vam je največ všeč, ko ga prelijete po sladoledu?

Razumemo vas. Bučno olje je odlično!

To super olje je zelo cenjeno v kulinariki, zaradi svoje značilne oreščkaste arome, ki odlično obogati slane in sladke jedi. Najpogosteje se dodaja solatam in odlično je tudi v omakah, enolončnicah, zelenjavnih jedeh in tortah. S toplotno obdelavo, žal, izgublja veliki del hranljivih vrednosti, zato je priporočljivo, da ga uživamo v naravni presni obliki. 

Če pa ga morate toplotno obdelati, pazite na temperatura ni večja od 75°C. Odkrijte še danes v lastni kuhinji kako se bučno olje ujema tako  s sladkimi, kako slanimi kombinacijami živila. 

Bučno olje se lahko uporablja tudi za masažo, saj hrani in neguje kožo in je primerno na nego lasišča. 

Kako narediti domače bučno olje?

Dobra pa je novica, da bučno olje lahko naredite tudi sami. Za pol litre tega slastnega olja potrebujete 2 kg bučnih golic, ki morate sprati in pustiti sušiti. Osušena semena je potem potrebno za nekaj minut dati v pečico na 60ºC ter v možnarju iz semena iztisniti olje. Na koncu je olje treba precediti, shraniti v temno steklenico in pustite stati 4 tedne. 

Kje kupiti bučno olje?

Če nimate časa za pripravo domačega bučnega olja, kakovostno in ekološko olje lahko kupite tudi na našem spletnem mestu. Če bi se raje odpravili na pot do Hrvaške, je tukaj seznam naših poslovalnic!

Zdaj ko ste vse prebrali, se prijavite na naš Novičnik,  za še več nasvetov in zdravih receptov!

Lahko vas zanima tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.