DomovZdrav kotičekSuperhranaChutney - indijska različica domačega ajvara, ki se mora najti v vaši kuhinji!

Chutney - indijska različica domačega ajvara, ki se mora najti v vaši kuhinji!

Obstajajo številne različice.
Chutney - indijska različica domačega ajvara, ki se mora najti v vaši kuhinji!

Chutney vašo prehrano obogati z značilno aromo ter z zdravilnimi lastnostmi začimb, mineralov in vitaminov. 

Mešanica polna okusa, izdelana iz začimb, kisa, sladkorja, sadja in zelenjave se po svetu imenuje chutney omaka. Danes, s pomočjo blenderja, jo je lahko pripraviti doma in uživati v okusih zdravja, ki so navdihnjeni z Indijo. 

Poteka iz tradicionalne indijske kuhinje, njegova pa se priljubljenost razširila po vsem svetu. Chutney je pikantna sladko - kisla omaka, ki se pripravlja iz sveže ali kuhane zelenjave, naravnega sladkorja (ali jabolčnega kisa) pekočih paprik in začimb. Je edinstvenega okusa in da poseben poudarek drugim jedem. 

Chutney je aromatična sladko-kisla omaka, ki poteka iz indijskih kuhinj, lahko pa se primerja s sredozemsko šalšo. Je kašastega videza, sestavljena pa je iz koščkov sadja ali zelenjave. Sladko-kisli okus je pridobljen z dodatkom sladkorja in limoninega soka ali kisa. V chutney se od začimb dodaja skoraj vse po okusu, od koriandra, kumina in kurkume, čilija in svežega ingverja, pripravljen je pa iz mete z materino dušico in baziliko. 

Chutney bo vašo prehrano obogatel z značilno aromo ter z zdravilnimi lastnostmi začimb, mineralov in vitaminov. Zlasti je bogat z vitaminoma C in A, zaradi česa je naravni antioksidant, ki ščiti pred prostimi radikali. 

Chutney je lahko sladek, slan ali kombinacija teh okusov, najpogosteje uporabljene sestavine so jabolka, hruške, čebula, rjavi sladkor, rozine, začimbe in kis. Začimbe, ki se uporabljajo so pa klinček, česen, koriander, gorčica, cimet, ingver, rdeča paprika in meta. V Indiji se postreže s curryjem in zelenjavo. 

V ZDA in v Združenem kraljestvu je postal zelo priljubljen kot gorčica ali kečap, zato se uporablja kot dodatek vsemu. Od prigrizkov do zrezkov. Sladki chutney se ujema odlični s krekerji, odlično pa se poda tudi k rižu in curryju.

Dve okusni različici, eno sadno in eno osvežujočo z jogurtom pripravite v toploti svojega doma in postrezite s priljubljenimi jedmi. Verjemite nam, noben obrok ne bo več enaki. 

Osvežujoči jogurt chutney

Potrebne sestavine:

  • 1 skodelica grškega jogurta
  • Mali šop sveže mete
  • Nekaj listov koriandra
  • 1 želena čili paprika
  • 1/2 glave rdeče čebule
  • Himalajska sol

Postopek: 

  1. Liste mete in koriandra, čili in čebulo sesekljajte in dajte v namizni mešalnik
  2. Dodajte grški jogurt in sok po okusu ter mešajte vse.
  3. Če želite okusen napitek po jedi, razredčite chutney z vodo in zaužijte. 

Sadni sladki chutney

Potrebne sestavine:

  • 1/2 skodelice jabolčnega kisa
  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
  • 3 večjih kutin
  • 2 jabolka
  • 1/2 skodelice vode
  • 2 žlici zdrobljenega svežega ingverja
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička zdrobljene čili paprike s semeni
  • 1 skodelica datljev
  • 2 žlici limetinega soka

Postopek: 

  1. Premešajte kis in sladkor v večji skledi ter segrevajte do vrenja, mešajte, dokler se sladkor ne stopi.
  2. Dodajte olupljene kutine in narezana jabolka, vodo, ingver, koriander, kardamom, sol, pol cimeta in čili ter znova segrevajte do vrenja na srednje močnem ognju. 
  3. Pokrijte in kuhajte 10 minut vse dokler jabolka ne omehčajo. 
  4. Vmešajte narezane datlje brez koščic in limetin sok. 
  5. Chutney prestavite v skledo in ohladite v hladilniku čez noč ter postrezite z basmati rižem.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...