Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Čudežni prigrizek imena brazilski oreh

Čudežni prigrizek imena brazilski oreh

Vse kar potrebujemo v enem sadežu.

Polni vitaminov in mineralov, belkjakovin, maščob, ogljikovih hidrat in vlaknini, ti brazilski oreh je preprosto popoln za vaše zdravje.

Brazilski oreh, znan tudi kot "castanha do Pará" ili "Brazil nut", je oreščkast izdelek, ki poteka iz Južne Amerike, zlasti iz amazonskega pragozda Brazila, peruje in Bolivije. Ta oeh je edinstven po svojem bogastvu s hranili in po značilnem okusu. Polni mineralov in vitaminov, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in vlaknin, brazilski oreščki so "popoln paket" zaradi nenavadnega visokega deleža selena. 

Brazilski oreh je dolgoživo drevo, ki začne obroditi šele po 10-15 letih od sajenja. Cveti med obdobjem deževne sezone, plodovi pa dozorijo približno 14 mesecev po opraševanju. Brazilske oreščke običajno obirajo ročno, ker so drevesa previsoka za mehanizirano obiranje. Oreščki se zbirajo potem ko padejo ali ko se nabirajo nad tlemi s pomočjo posebnih palicah orodji.

Brazilski oreh ima bogat, kremast okus in blago sladko aromo. Lahko se je presen ali pražen, ter se pogosto doda v razne sladice, granole ali koristi kot okras na jedeh, tudi se lahko uporabi za pripravljanje rastlinskega mleka ali omaka. Prinašamo vam razloge, zakaj je ta oreščkast izdelek tako močen. 

Dva brazilska oreha na dan sta enakovredna zaužitju 100 mikrogramov selena (100 mikrogramov tablete selena)!

En oreh je dovolj, da zadostite dnevni potrebi po tem mineralu, ter da si bistveno izboljšate razpoloženje, saj selen dokazano deluje kot spodbujevalec. Selen tudi pomaga pri krepitvi mišične mase, oziroma pri povečanju moči. 

Pomemben je tudi za aktiviranje močnega antioksidanta glutationa, ki ščiti tkivo pred poškodbami, izboljšuje zdravje srca . Da koži zdrav sijaj in izboljšal bo njeno prožnost ter preprečil prezgodnje staranje, Ima pomembno vlogo pri zdravju ščitnice, saj sodeluje pri presnovi joda in proizvodnji hormonov ščitnice. Selen tudi pomaga pri krepitvi mišične mase, oziroma pri povečevanju moči. Zmanjša lahko tveganje za nastanek raka prostate in sekundarnih tumorjev ter pojav sive mrene.

Zanemarjeni oreh je redko na krožniku, zaradi njegove visoke cene, v malih količinah pa blagodejno deluje na telo. Dnevno se priporoča pojesti samo 1, ker zaradi prevelike količine selena lahko povzroča nevarno zastrupitev. Več od 4 orehov na dan je lahko strupeno. 

Brazilski oreh ima veliko koristi za telo!

Ni le bogat s selenom, brazilski oreh je zaklad raznih mineralov in antioksidantov - vsebuje tudi cink in magnezij, fosfor, baker, mangan in železo. Je odličen vir beljakovin in rastlinskih vlaknin, zaradi česa je zaveznik diet in vadbe - pomaga pri izgradnji mišic ter podaljša občutek sitosti.

Hranljive snovi, kote so vlaknine, beljakovine in kompleksni ogljikovi hidrati, naredijo iz njega zelo hranilni grižljaj. Brazilski oreh vsebuje visok delež beljakovin in vlaknin, ki nadzorujejo željo po hrani. Uživanje te hrane daje daljši občutek sitosti, zmanjša tveganje za prenajedanje in prigrizke med obroki.

​Je malo živil, ki vsebujejo koncentriran odmerek koristnih hranil, brazilski oreh pa je pravi zaklad mineralov. 

Eno serviranje brazilskega oreha (133 g) zadostuje:

  • 3.643 % dnevnih potreb po selenu,
  • 125% potreb po magneziju ter nekoliko nižje količine kalija, železa in cinka.

S tem stavkom pa smo vam zagotovo dokazali, kako so brazilski orehi zakon!

Skratka, brazilski oreh je izjemno hranljivo živilo s številnimi koristmi. Dodajanje brazilskih oreščkov v vašo prehrano lahko vam zagotovi veliko hranljivih snovi in podpre vaše splošno zdravje in blaginjo. Pomembno je, vendar, uživati jih zmerno, da bi se izognili morebitnih negativnim posledicam zaradi visoke vsebnosti selena. 

Viri: 

Za še več nasvetov, receptov, izdekov in člankov se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.