Uporabniška podpora
Ko pomislimo na cimet, največkrat pomislimo na jabolčni zavitek, božične kolače ali kuhano vino. A ta začimba ponuja še veliko več – odkrijte ga v novih oblikah in obogatite svoje jedi.
Ali ga ne marate ali pa ga naravnost obožujete. Cimet je ena tistih začimb, ki zaradi svojih značilnih lesnih not in prijetne topline vedno pusti vtis. Poleg tega, da obogati okus številnim jedem (si sploh predstavljate božične piškote ali jabolčni zavitek brez cimeta?), ima tudi dolgo tradicijo v ljudskem zdravilstvu. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in fenolov so ga uporabljali za zdravljenje različnih okužb in bolezni. V ajurvedski praksi pa je bil dolga leta cenjen kot sestavina pripravkov z domnevnim antioksidativnim in protibakterijskim učinkom.
Z jesenskim prihodom smo se odločili popolnoma sprejeti drzno in prepoznavno globino cimetovega okusa ter raziskati, kje vse ga lahko uporabimo. Prepričani smo, da vas bodo nekatere kombinacije presenetile!
Vsebina:
Vonji in okusi cimeta, na katere smo navajeni, se pogosto nanašajo le na eno ali dve vrsti. V resnici obstajajo stotine vrst cimeta, a le štiri se uporabljajo v komercialne namene: cejlonski cimet, kitajski cimet (cassia), sajgonski cimet in cimet Korintje.
Poznan tudi kot “pravi” cimet, saj se po svojih hranilnih lastnostih razlikuje od drugih vrst. Prideluje se na Šrilanki, Madagaskarju, v Braziliji, Indiji in na Karibih. Je svetlejše barve, krhek in odlikuje ga značilna blago sladkasta aroma, brez katere si ne znamo predstavljati sladic.
Kitajski cassia cimet ima intenzivno aromo in temnejšo rdečkastorjavo barvo v primerjavi s cejlonskim. Zanj so značilni rahla grenkoba in izrazita moč okusa. Najpogosteje se uporablja na evropskem in severnoameriškem trgu.
Med vsemi komercialnimi vrstami cimeta vsebuje najvišjo raven cinamaldehida v eteričnem olju, kar mu daje robustno aromo, značilno za vietnamsko kuhinjo, od koder izvira. Brez njega si ne moremo predstavljati znane vietnamske juhe z rezanci – Pho.
Cimet s podobnimi notami kot kitajski, a nekoliko blažji, zaradi česar je priljubljen v pekarski in slaščičarski industriji.
Cimet upočasnjuje rast in razvoj bakterij, zato se uporablja kot naravni konzervans, hkrati pa je dober vir mangana, kalcija, železa in cinka.
Cejlonski cimet v primerjavi z drugimi vrstami vsebuje bistveno nižjo raven kumarina, antikoagulanta, ki ima ob dolgotrajni uporabi lahko toksičen učinek na jetra. Kumarin najdemo tudi v sivki, detelji, jagodah, marelicah in višnjah.
Ko se cimet uporablja kot začimba, ga zaužijemo v tako majhnih količinah, da raven kumarina ne vpliva na splošno stanje organizma. Če pa se uporablja kot prehranski dodatek, je priporočljivo izbrati cejlonski cimet.
Ne glede na to, katero vrsto cimeta izberete, bo ta začimba odlično dopolnila številne jesenske jedi, sladice in napitke. Komaj čakamo, da jih preizkusimo vse!
[CATALOGPRODUCT]
Cimet bo juham in enolončnicam dodal kanček sladkobe in topline – vse, kar potrebujemo v teh jesenskih, hladnejših dneh! Posebej se dobro ujema z bučo in sladkim krompirjem v toplih jedeh na žlico.
Če želite svoje goste presenetiti z aromatično juho, narežite bučo in sladki krompir na kocke, začinite z muškatnim oreščkom in cimetom ter jih pecite v pečici. Nato zelenjavo zmešajte skupaj z jušno osnovo in smetano.
Vaša omaka Bolognese bo s kančkom cimeta pridobila eksotično toplino in polnost okusa. Podobne jedi lahko poleg cimeta obogatite tudi z malo ingverja in kumine, kar jih popelje v eksotične okuse Maroka.
Ko nam čas ne dopušča veliko kuhanja, običajno posežemo po kruhu in dodatkih. Toast z arašidovim maslom, banano in cimetom na vrhu je nedolžna, a hranljiva izbira. Če želite slajšo različico, lahko arašidovo maslo zamenjate z medom. Si lahko predstavljate vonj francoskega toasta, namočenega v mleko in jajca ter začinjenega s cimetom, postreženega z javorjevim sirupom?
Tudi priljubljene kokice ob jesenski seriji lahko dobijo pravo jesensko noto – namesto soli jih posujte s cimetom in po želji dodajte zdravo alternativo sladila.
Pečena feta v pečici, posuta s cimetom in rahlo začinjena z medom, ima velik potencial, da navduši tudi najbolj zahtevne goste. Ta slano-sladki aromatični obrok nas spomni na okuse grške in bližnjevzhodne kuhinje. Če jo postrežete skupaj s toplim pita kruhom in orehi, boste pripravili predjed, za katero vas bodo zagotovo povprašali po receptu.
Tudi glavnim jedem boste dodali kanček presenečenja, če tradicionalnim krožnikom dodate malo več drznosti. Ščepec cimeta v golažu bo popolnoma poudaril arome paradižnika in rdečega vina ter jedi dodal globino okusa.
Če ste ljubitelj ocvrtega krompirčka, boste doživetje te klasike dosegli z uporabo posebne mešanice začimb. Cimet združite z malo kajenskega popra in soljo, in dobili boste pikantno-sladek dodatek, ki bo popestril mrzle jesenske dni.
Ljubitelji oljčnega olja in cimeta bodo zagotovo komaj čakali, da preizkusijo to idejo! V steklenico oljčnega olja vstavite cimetovo palčko in pustite nekaj dni. Tako začinjeno olje se odlično poda k pečeni buči ali pici s kozjim sirom. Kakšen nepričakovan preobrat!
Jesenske latteje lahko enostavno pripravite kar doma. V segreto mleko dodajte cimet, ingver in žličko javorjevega sirupa – tako boste dobili aromatičen napitek, ki bo pogrel srce in dušo. Podobno segrejte jabolčni sok in cimetovimi palčkami in ustvarite okusno, krepčilno pijačo, ki bo grela roke med hladnimi jesenskimi večeri.
Cimet se odlično poda tudi k ovseni kaši, granolam, smoothijem ali sladkim prigrizkom. Jabolčni zavitek, orehova potica in makova potica preprosto ne morejo brez njega! Jeseni se brez zadržkov poigrajte z novimi recepti – dodajte ga palačinkam, pudingom ali svojim najljubšim sladicam in popestrite vsak grižljaj.
Za najbolj dišeče jesenske dni se navdihnite z recepti okusnih sladic:
Cimet je bil nekoč ena najprestižnejših začimb na svetu. Njegov najzgodnejši zapis izvira iz Egipta, približno 2000 let pred našim štetjem, in se je uporabljal kot zdravilo, dišeče sredstvo pri balzamiranju, konzervans ter začimba. Evropejci so vedeli, da cimet prihaja iz egiptovskih trgovskih pristanišč, a njegovega dejanskega izvora niso poznali, saj so Arabci skrbno varovali svoj monopol nad trgovino s cimetom s številnimi legendami. Verjeli so, da se cimet lovi z mrežami na izvoru Nila, da ga nabirajo mitske ptice cinnamologi ali da raste v globokih kanjonih, ki jih varujejo strašne kače.
Začetek prekoceanskih raziskovanj je bil v veliki meri motiviran z željo po širjenju trgovine z začimbami. V času Kolumbovih ekspedicij je bil cimet izjemno cenjen. Po številnih neuspešnih iskanjih so ga leta 1518 končno odkrili Portugalci. Do leta 1800 cimet ni več užival statusa redkega luksuza.
Cimet je ena tistih začimb, ki ustvarja občutek domačnosti in topline, a se z njim prav tako enostavno lahko podate na gastronomsko popotovanje po svetu. Dodate ga lahko v jutranjo kavo, začinite svojo najljubšo kašo ali z njim dvignete okus enolončnice na višjo raven. Tudi majhen ščepec je dovolj, da popolnoma spremeni doživetje jedi – pa tudi vaše razpoloženje!
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in bodite prvi, ki boste izvedeli vse novosti o zdravem življenju s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik prejmete 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: