Uporabniška podpora
Agar agar je brez okusa, zaradi česa je idealen za sladice in torte nežnega okusa.
Naravni rastlinski žele agar-agar je ekstrakt majhne morske alge Gelidium. Je učinkovit pri hujšanju, saj ne vsebuje vonjev ali okusov, bogat pa je z vlakninami, ki izboljšajo presnovo, preprečujejo lakoto in izničijo del kalorij.
"Čarobni prah želiranja" kako ga imenujejo. Je zelo razširjeno in priljubljeno živilo v zemljah jugovzhodne Azije. Agar-agar vsebuje 80% vlaknin, ne vsebuje maščobe in beljakovine, ima tudi majhno količino ogljikovih hidratov. Deset gramov ali 2 žlički agar-agar praha, vsebuje samo 3 kalorij, ki prehajajo iz majhne količine ogljikovih hidratov. Vsebuje tudi majhno količino joda in drugih mineralov.
Agar agar vpija glukozo v želodcu, prehaja skozi prebavni sistem zelo hitro in preprečuje ohranjanje in shranjevanje odvečne maščobe. Lastnost vpijanja vode tudi pomaga pri odpravljanju odvečne tekočine. Odlična novice pa je, da ima izrazit antibakterijski učinek, ki podaljša obstojnost jedi, pripravljenih z agar agarjem. To živilo je pogosto dodatek vegetarijanskim in veganskim jedem, kot naravni nadomestek za želatino.
Za razliko od želatine, agar agar ima močnejše delovanje in ga je zato treba uporabljati previdno in v majhnih količinah. Tako samo ena majhna žlička praha agar agar nadomešča 8 žlic želatine. Agar agar za pripravljanje jedi mora se raztopiti v vroči vodi ali kateri drugi tekočini, s katero pripravljate svoje jedi. Je stabilnejši od želatine in ohranja svojo čvrsto teksturo tudi pri sobni temperaturi.
Ko pripravljate jedi od tekočine z večjim odstotkom kisline, kot je sok, dodajte malo več agar agar praha, saj kislina zmanjša lastnosti želiranja. Od gostote jedi, ki jo morate doseči, je odvisna tudi količina prahu, ki ga boste dodali. S količino manj od 1 g praha na pol litre tekočine dobili boste zelo mehko in kremasto teksturo. Jedi bodo čvrsto želirane, če daste 5-7 g na 500 ml tekočine. V njega se lahko, pri pripravljanju, dodajo tudi druge sestavine, temperatura zmesi pa mora ostati nad 50°C.
Agar agar lahko uporabite kot nadomestek za želatino v številnih jedeh, vendar se ne priporoča pri pripravljanju jedi s kisom, čokolado, špinačo ali rabarbaro, saj njegove lastnosti ne bodo tako učinkovite kot so druga živila.
Mi, seveda, imamo nekaj receptov s to majhno algo in vam lahko rečemo, da so ti recepti odlični, kot je ta VEGANSKA PANNA COTTA Z JAGODAMI
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: